Valokuitunen Oy:n toimitusjohtaja Heikki Kaunisto korostaa, että hallitusten jäsenten ja isännöitsijöiden on parannettava tietämystään yhtiöitä koskevasta sisäverkkomääräyksestä. Tämä on erityisen ajankohtaista, sillä monissa taloyhtiöissä tehdään parhaillaan päätöksiä verkkoyhteyksien parantamisesta. Määräystä ei voi jättää noudattamatta.
– Viime vuosina markkinoille on tullut uusia yrityksiä ja tarjolle on tullut erilaisia valokuituverkon toteutusratkaisuja. Valitettavasti kaikki ratkaisut eivät täytä määräyksen vaatimuksia. Tarjottuja vaihtoehtoja ei välttämättä osata tarkastella velvoitteen valossa, eikä muisteta, että kaikki yhtiön sisäpuolelle rakennettavat tietoliikenneyhteydet kuuluvat sisäverkkomääräyksen piiriin. Riskinä on, että taloyhtiöt tekevät tietämättään viranomaisvaatimusten vastaisia päätöksiä, Kaunisto sanoo.
Traficomin sisäverkkomääräystä sovelletaan aina, kun taloyhtiössä rakennetaan, korjataan tai laajennetaan talon viestintäverkkoja.
– Sisäverkkomääräys turvaa sisäverkkojen laadun ja luotettavuuden. Hyvät sisäverkot takaavat asukkaille laadukkaan ja häiriöttömän internetyhteyden sekä televisio- ja radiovastaanoton, kertoo Traficomin johtava asiantuntija Klaus Nieminen.
Sopimusten sisältöjä kannattaa vertailla huolella
Paras keino varmistua tarjottujen verkkoratkaisujen lainmukaisuudesta on verrata saadun tarjouksen sisältöä tarkasti Traficomin määräykseen.
– Kerrostaloissa yksi tärkeimmistä vaatimuksista on se, että verkkoyhteys, esimerkiksi valokuitu, on rakennettava talojakamoon. Sieltä se jaetaan huoneistoihin yhtiön sisäverkkoa pitkin. Lisäksi jokaiseen huoneistoon on rakennettava oma kotijakamo. Verkon rakentaja ei voi vaatia sopimuksella yksinoikeutta rakennusten sisäpuolelle rakennettaviin viestintäverkkoihin. Rivitaloissa puolestaan valokuituyhteys on sallittua rakentaa suoraan jokaiseen huoneistoon, mutta silloin kyse ei ole kiinteistön sisäverkkoon vaikuttavasta yhteydestä, Nieminen kertoo.
Virheet sisäverkon rakentamisessa voivat johtaa siihen, että koko sisäverkko on toteutettava uudelleen.
Lisäksi kiinteistön omistajan tulee huolehtia monista yksityiskohdista, kuten verkon suorituskyvyn mittauksesta, loppudokumentoinnista, paloturvallisuusmääräyksistä, kiinteistön teletilojen esteettömästä pääsystä ja sähkönsyötön turvallisuudesta.
Valitse vastuullisen toimijan toteutus
Määräysten vastainen toteutus voi koitua lopulta koko yhtiölle kalliiksi.
– Virheet sisäverkon rakentamisessa saattavat johtaa jopa siihen, että koko sisäverkko joudutaan toteuttamaan uudelleen. Myöhemmin yhtiössä saattavat nousta esille myös päätöksentekoon liittyvät vastuukysymykset, Kaunisto toteaa.
– Verkkototeutukseen kannattaa valita vastuullinen ja tunnettu toimija, joka tarjouksessaan huolehtii siitä, että toteutus on määräysten mukainen. Aina lopullinen vastuu on kuitenkin taloyhtiöllä ja siksi asiasta päättävien henkilöiden pitää myös itse selvittää toteutuksen määräystenmukaisuus. Kunnollisen selvityksen tekeminen ei ole kovin vaikea asia. Sillä varmistaa kiinteistöön varmasti kestävän ja kustannustehokkaan ratkaisun sekä itselleen vastuuvapauden, Kaunisto summaa.
Kun hankit yhtiöön valokuitua, huomioi nämä asiat:
- Tee päätös valokuidun rakentajasta huolellisesti, sillä se tehdään yleensä vain kerran. Valitse luotettava, tunnettu ja vastuullinen toimija, jolla on vankka kokemus liittymien toimittamisesta Suomessa.
- Valokuitu on monipuolinen ratkaisu, joka soveltuu erilaisiin tarpeisiin ja käyttötarkoituksiin. Jokainen asukas voi valita valokuituun itselleen sopivan nettiliittymän omien tarpeidensa mukaisesti.
- Varmista, että valokuitutoimijan ehdottama ratkaisu on sisäverkkomääräyksen mukainen.