Syysmyrsky on riepottelevien tuulien ja ikkunoita piiskaavien sateiden kera näyttävä mutta joskus myös tuhoisa sääilmiö. Esimerkiksi lokakuussa 2015 Valio-myrsky sai aikaan yli 17 miljoonan euron tuhot. Poikkeuksellisen voimakkaan syysmyrskyn on ennustettu saapuvan tällä viikolla, mitä taloyhtiössä voi nyt tehdä?
Kuopion alueella toimivan Kiinteistö- ja ympäristöpalvelut KIPA Oy:n Tomi Aravirran mukaan syysmyrskyt teettävät väistämättä lisää työtä. Kaikelta vahingolta ei aina voida välttyä, mutta paljolta harmilta voidaan kuitenkin säästyä varautumalla kunnolla.
Merkittävimmät panostukset tehdään Aravirran mukaan jo kauan ennen kuin tuuli yltyy ja sade alkaa piiskata maata. Ennakointiin kuuluu paitsi jatkuva olosuhteiden tarkkailu myös tietyt toimenpiteet, jotka on syytä hoitaa ennen kuin myrsky iskee.
Hoida ennen syysmyrskyä nämä asiat kuntoon
1. Tarkista puiden oksat
Kaatuvat puut ja lentävät isot oksat ovat yksi suurimmista syysmyrskyjen vahingon aiheuttajista. Ennakoiva kiinteistönhoitaja varautuu syksyllä tarkistamalla pihan puut ja varmistamalla, että vaarallisen näköiset oksat leikataan irti hyvissä ajoin.
Etenkin pihan mäntyjä kannattaa pitää silmällä, sillä niiden raskaat oksat saattavat tehdä paljon tuhoa.
2. Puhdista pihakaivot
Myös vesi voi aiheuttaa suuria vahinkoja, kun sataa kaatamalla. Siksi piha- ja kattokaivot kannattaakin pitää lehdistä puhtaana koko syksyn ajan. Hyvin varautuvassa taloyhtiössä tarkistetaan säännöllisesti kaivojen toimintakunto.
3. Varmista kattoluukut
Joskus jos tuuli on voimakas ja ilmavirta sopiva, saattaa riimullakin kiinni oleva kattoluukku lähteä tuulen mukana irti. Tomi Aravirta kertoo, että esimerkiksi Valio-myrskyn aikana eräästä talosta maahan paiskautui noin kaksi metriä pitkä ja 80 kiloa painava kiloa painava luukku.
Suurimmaksi osaksi luukut kuitenkin pysyvät katolla ja saattavat ponnahtaa vain vähän pois paikaltaan. Tästä syystä myrskyn jälkeen on erittäin tärkeää varmistaa, että luukut ovat paikoillaan ja riimut kiinni kattoluukuissa.
4. Tarkista ikkunat
Syksyllä jokaisen asukkaan kannattaa tarkistaa omat ikkunat ja vähän vahtia pihalla olevan puun oksia. Jos jotain kuitenkin tapahtuu myrskyn aikana, niin siitä kannattaa soittaa heti huoltoyhtiöön.
5. Kerää pihalta tavarat varastoon
Kerää myrskyn lähestyessä pihalta pihakalusteet, lelut, kukkaruukut ja muu irtain tavara, joka voi lentää tuulen mukana ja aiheuttaa lisävahinkoja. Polkupyörät on syytä viedä pihalta pyörävarastoon.
6. Varaudu sähkökatkoihin ja kotona pysymiseen
Varaudu myrskyyn hankkimalla kotivaraa. Kotona kannattaa olla ainakin puhdasta vettä ja helposti valmistettavia, kylmänäkin maistuvia ruokia. Muista myös lemmikkien ruuat. Kauppareissu kannattaa jättää väliin pahimman myrskyn aikaan.
Sähkökatkoon voi varautua tarkistamalla, että paristokäyttöinen taskulamppu toimii ja vaihtoparistoja on varalla. Uutisia voi seurata paristokäyttöisestä radiosta. Puhelimen akku kannattaa ladata täyteen ennen myrskyä.
Ota paperille ylös tärkeimmät tiedot, kuten ajantasaiset kunnan palveluiden yhteystiedot, terveyskeskuksen päivystysnumero ja eläinlääkärin päivystysnumero. Jos netti ei toimi, ei niitä voi etsiä netistä.
Vinkit syysmyrskyn ajaksi
- Sulje ovet ja ikkunat. Tarkista etenkin, että parvekelasitukset ja mahdolliset kattoikkunat ovat kiinni.
- Pidä eläimet sisällä.
- Vältä hissien käyttöä, sillä sähkökatkoja voi tulla.
- Varo kaatuvia puita ja sähkölinjoja.
- Jos olet ulkona, suojaudu kaatuvilta puilta kivien väliin, kalliojyrkänteen juureen tai ojaan.
- Pysäköi auto suojaan etäälle puista ja sähkölinjoista. Varo sivutuulta, jos ajat metsän keskeltä aukealle alueelle tai sillalle.
Lähteet: Kiinteistötyönantajat, #siistiihommaa, Ilmatieteen laitos, Suomen pelastusalan keskusjärjestö
Lue myös: Tarkista vakuutusehdot myrskyn varalta
Lue myös: Pärjäisitkö sinä 72 tuntia, jos yhteiskunta ei toimisi?
Aiheesta muualla:
Ilmatieteen laitoksen tiedote myrskystä 15.9.2020