Toimiva jätehuolto helpottaa taloyhtiöasukkaiden arkea

Kirjoittanut Mari Schildt 10.2.2020
Kuva: Vesa-Matti Väärä

Vuonna 2013 rakennetussa Asunto Oy Turun Fregatinrannassa ei tarvitse roskia viedäkseen pukea takkia päälle edes kovimpina talvipakkasina. Hyvin suunniteltu toimii parhaiten jätehuollossakin.

Avain kiertyy lukossa, kun isännöitsijä Kimmo Salo Turun Isännöintikeskuksesta avaa oven Asunto Oy Turun Fregatinrannan jätehuoneeseen. Kuutisen vuotta vanhassa taloyhtiössä roskien vientiä varten ei tarvitse astua ulos, vaan jätehuoneeseen pääsee talon alakerran lämpimästä autohallista.

Jätehuoneessa on puhdasta, valoisaa, kuivaa ja lähes hajutonta, vaikka yksi kahdeksasta jäteastiasta on tarkoitettu biojätteille. Lattiapinta ei ole liukas, ja tilaa on sen verran, että astiat pääsee tyhjentämään ilman siirtelemistä ja pujottelua. Yhtiö on hankkinut omat jäteastiansa lasille, muovipakkauksille, kartongille, paperille, pienmetallille, biojätteelle sekä polttokelpoiselle jätteelle. Kaikissa astioissa on ohjetarrat, ja kierrätysohjeistus jatkuu seinällä olevassa taulussa.

Lue lisää: Jätteellä yhä useammin uusi elämä − taloyhtiöillä kiertotaloudessa isoja mahdollisuuksia

Jätehuone on siisti myös sikäli, että tilaan ei ole kulkeutunut ylimääräistä, sinne kuulumatonta tavaraa. Lattialla on paksulla metallikannella suljettu viemäriaukko, joka helpottaa jätehuoneen pesemistä. Ilma vaihtuu koneellisella tulo- ja poistoilmarakenteella.

Rotat eivät pääse ruokapöytään

Jätehuoneen vastakkaisella seinällä on toinen ovi, josta jäteastiat kuljetetaan tyhjennettäviksi. Isännöitsijä Kimmo Salo tarkastelee oven mekanismia jälkiasennuksen jälkeen.

− Rakennusliikkeet tahtovat joskus unohtaa, että ulko-ovessa pitäisi olla ovea auki pitävä mekanismi. Tähänkin oveen se tehtiin jälkikäteen, Salo sanoo.

Arjen turvallisuutta lisää se, ettei roska-auton tarvitse ajaa taloyhtiön pihalle.

Jätetilan ulko-ovi avautuu kadun puolelle, josta on varattu pysäköintitila jätteenkuljetusautolle. Matkaa autolta ovelle tulee muutama metri. Arjen turvallisuutta lisää se, ettei roska-auton tarvitse ajaa taloyhtiön pihalle.

Koska jätehuone on sisätila, ovessa on kynnys, mutta ei korkea. Matala kynnys pidentää taloyhtiön omistamien roska-astioiden ikää. Ovi on tarpeeksi leveä, jotta jäteastiat saa sen kautta helposti kuljetettua. Kunnollinen ovi pitää myös roskisten herkkuja hamuavat eläimet poissa jätehuoneesta.

Biopussi mukaan jätehuoneesta

Kun roska-auto on peruuttanut paikalleen, sen kuljettaja hyppää ohjaamosta käsissään nippu noin A4-kokoisia ruskeita, paksuja paperipusseja. Ennen tarttumista jäteastioihin hän harppoo jätehuoneen takaseinälle ja asettelee pussit seinätelineeseen.

Talon jätehuollon hoitaa Lassila & Tikanoja. Myyntineuvottelija Mauri Mäkelä kertoo, että tämän jätehuoneen erikoisuus on biopussipalvelu. Seinän biopussitelineestä asukkaat voivat ottaa kotiin uuden pussin, kun tuovat vanhan biojäteastiaan.

− Kun kortteliin on rakennettu muitakin taloja, niihin haluttiin samanlainen palvelu. Se kannustaa kierrätykseen, Mäkelä sanoo.

Jäteastiat on mitoitettu niin, että taloyhtiön ei tarvitse maksaa tavallista tiheämmistä tyhjennysväleistä.

Hän kiittelee, että Fregatinrannassa jätehuolto on laskettu tarkasti: Kun tiedetään asukasmäärä, jäteastiat on mitoitettu niin, että taloyhtiön ei tarvitse maksaa tavallista tiheämmistä tyhjennysväleistä. Myös tila on mitoitettu niin, että se sallii jätehuollon muutokset myös tulevaisuudessa. Kalliita neliöitä ei ole liikaa eikä liian vähän.

− Tilaa riittää, vaikka kierrätys laajenisikin esimerkiksi vaatteiden ja sähkö- ja elektroniikkaromun keräykseen, Mäkelä sanoo.

Pienelektroniikan, kuten sähköhammasharjojen ja kahvinkeitinten, keräykseen kannustaisi se, että keräämällä niitä omaan astiaansa saataisiin sattumat pois polttokelpoisen energiajätteen eli poltettavaksi menevän sekajätteen seasta. Kierrätystä ovat kuitenkin kaikkialla jarruttaneet kysymykset tietoturvasta silloin, jos keräysastiaan kulkeutuisi kännykkä- ja tietokoneromua.

Lue lisää: Kiertotaloudessa jäte saa uuden elämän, mutta millaisen?

Yhteistyömalli vanhemmille taloyhtiöille

Voisiko vanha taloyhtiö ottaa uusista mallia parantaakseen omaa jätehuoltoaan? Turun Isännöintikeskuksen Kimmo Salo sanoo, että Fregatinrannan tyyppinen, sisälle rakennettu jätehuone on useimpiin vanhoihin taloyhtiöihin hankala, jos ei mahdoton rakentaa. Jopa jätekatosten sijoittelu voi olla vaikeaa. Niiden sijaan hän kannustaa vanhempia taloyhtiöitä parantamaan jätehuoltoa yhteistyön kautta.

Lähitalojen yhteiseksi rakennettu alueellinen jätehuoltopiste on osoittautunut toimivaksi ratkaisuksi. Turussa alueellisiin jätehuoltopisteisiin ovat siirtyneet muun muassa suuret Varissuon ja Lausteen lähiöt. Maahan upotetut syväkeräyspisteet on sijoiteltu niin, että kaikista taloista on niille helppo kulkuyhteys.

− Tällä tavalla poistuu sellainenkin kateus, että tuon talon asukas vie roskiaan meidän roskikseemme. Naapurikyttääjätkin jäävät tekemistä vaille, hän hymyilee.

Toimivassa jätetilassa on:

  • esteetön sisäänkäynti (ei kynnystä tai rappuja)
  • hyvä valaistus
  • kova, tasainen ja luistamaton pohja
  • riittävästi tilaa (myös uusille jäteastioille)
  • selkeä opastus (lajitteluohjeet ja tarvittavat yhteystiedot)
  • oikein mitoitettu jäteastioiden määrä ja tyhjennystiheys
  • jäteastiat sijoitettu harkitusti (useimmin tyhjennettävät etualalla)
  • riittävän leveä oviaukko (150 cm)
  • ovea auki pitävä mekanismi
  • mielellään lukittava ovi
  • puhdistaminen suunniteltu helpoksi (mahdollisesti vesipiste ja viemäri)
  • hyvä ilmanvaihto
  • varastointitila vain jätetilan hoitoon tarkoitetuille välineille.
  • Lähde: Lounais-Suomen Jätehuolto Oy

Lue lisää: Jätehuolto lisää asumismukavuutta, mutta mihin päätyy kierrättämätön jäte?

Mari Schildt

Kirjoittaja: Mari Schildt

Asunto-osakeyhtiö on ihmiselle koti, mutta kansantaloudelle se on varallisuuden ja vaurauden perusta. Harva tulee ajatelleeksi, että hyvin hoidetut taloyhtiöt takaavat esimerkiksi sen, että maan pankit saavat maailmalta varoja lainattaviksi edelleen suomalaisille. Kun me luotamme taloyhtiöihimme, meihinkin luotetaan maailmalla.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Mari Schildt →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Jätteet