Kun puhutaan energian pientuotannosta, puhutaan yleensä aurinkovoimasta. Tuulivoima ei sovellu yhtä hyvin pientuotantoon, eikä tuulimyllyjä edes hyväksytä asemakaavaalueelle. Aurinkovoimankin pientuotanto on Suomessa vielä lapsenkengissä.
– Koko maassa aurinkovoimaloiden yhteenlaskettu teho on vain kymmenen megawattia. Aurinkovoima kuitenkin lisääntyy, esimerkiksi Oulun Energialla aurinkovoimaloiden asennukset ovat kymmenkertaistuneet vuoden aikana, myyntijohtaja Seppo Tuomi Oulun Energiasta kertoo.
Pelisääntöjä kaivataan
Pientuottajan tuottamasta energiasta 95 prosenttia menee yleensä omaan käyttöön. Vain muutama prosentti on myyntiin menevää ylijäämää. Aurinkovoimaa myyviä pientuottajia on Suomessa korkeintaan joitakin satoja, arvioi Tuomi.
Jotta energian pientuotanto ja ylijäämän myynti yleistyisivät taloyhtiöissä, tarvittaisiin paitsi asiasta innostuva taloyhtiön hallitus ja osaava isännöitsijä, myös selkeät pelisäännöt itse tuotetun sähkön käytölle.
– Taloyhtiössä pitää sopia, miten itse tuotettu energia jaetaan. Sitä ei pidä ohjata talon yhteiseen käyttöön.
Oikea tapa on se, että taloyhtiön tuottama sähkö jaetaan osakkaille sen mukaan, kuinka suuren osan kukin omistaa taloyhtiöstä. Oman osuutensa kukin voi vähentää ostosähkönsä määrästä. Tällöin osakkaat hyötyvät sen mukaan, miten ovat osallistuneet investointiin, Tuomi toteaa.
Aurinkoenergia halpenee
Viiden kilowatin aurinkovoimalan rakentamiskustannukset ovat noin 10 000 euroa, 10 kw:n voimalan saa 17 000 eurolla. Energiayhtiö laatii talouslaskelman ja mitoittaa järjestelmän korvaamaan ostosähköä.
– Viimeisten vuosien aikana paneeleitten hinnat ovat laskeneet 80 prosenttia ja myös lainan korot ovat alhaiset. Aurinkojärjestelmän rakentaminen maksaa itsensä takaisin 12–13 vuodessa. Kun investointi on kuoletettu, sähkö on sen jälkeen ilmaista ja ylijäämän myynti silkkaa tuloa, Tuomi kertoo.
Investoinnit sijoittuvat pääasiassa rakentamisvaiheeseen, sillä aurinkopaneelit ovat käytännössä huoltovapaita. Paneeleille annetaan 25 vuoden tuottotakuu, Tuomi kertoo.
Taloyhtiöt myyjinä Turussa
Yhdysvalloissa ja Hollannissa sähkönvaihdanta on yleistä: monet kiinteistöt myyvät aurinkosähköä ja tuulivoimaa suoraan toisilleen. Suomessa välissä on siirtoyhtiö.
Tulevaisuuden energiaratkaisuja mietitään uusien asuinalueiden suunnitteluvaiheessa. Turkuun on esimerkiksi rakenteilla Skanssin asuinalue, jossa kerrostalot tuottavat itse lämmitysenergiansa ja myyvät ylimääräisen energialaitokselle.