Monessa taloyhtiössä kokoontuu niin sanottu pihaparlamentti. Keskustelun osallistujat vaihtuvat, ydinporukka on yleensä sama. Pienissä taloyhtiöissä asioista keskustellaan usein luontevasti grillikatoksessa tai jonkun kotona. Suurissa taloyhtiöissä epävirallisiin keskusteluihin osallistuu vain osa asukkaista. Miten siis saada kaikkien ääni kuuluviin?
Älä anna mielipidevaikuttajan jyrätä
Pihaparlamentissa aktiiviset osakkaat puhuvat keskenään ajankohtaisista asioista. Siellä pohditaan pihaistutuksia ja parannuksia lumitöiden tekemiseen talkoilla. Keskusteluissa syntyy parhaimmillaan rakentavia ehdotuksia, jotka viedään hallitukselle.
Sillä, kuka epävirallista keskustelua johtaa, on iso merkitys. Pahimmillaan vahvat mielipidevaikuttajat ovat eri linjoilla hallituksen kanssa. He saattavat jyrätä muiden mielipiteet alleen ja vaikeuttaa hallituksen työskentelyä. Myös juoruilu ja pahimmillaan selän takana puhuminen myrkyttävät ilmapiiriä ja ruokkivat tyytymättömyyttä.
Keskusteluissa syntyy parhaimmillaan rakentavia ehdotuksia, jotka viedään hallitukselle.
Joskus aktiiveja ovat ne, joilla on eniten aikaa jutusteluun. Epävirallinen pihakeskustelu voi vahvistaa taloyhtiön me-henkeä, mikä edistää myös päätöksentekoa. Hyvässä ilmapiirissä ajatuksia uskalletaan esittää vapaammin ja saadaan näin useampia ideoita käytettäväksi.
Talkoissa on helppo tutustua
Pari kertaa vuodessa järjestettävien pihatalkoiden jälkeen asukkaat jäävät usein viettämään aikaa yhdessä. Hallituksen hankkimasta tarjoilusta nauttien keskustellaan yhteisistä asioista. Joissakin taloyhtiössä järjestetään yhteisiä pikkujouluja esimerkiksi väestönsuojassa tai ravintolassa. Taloyhtiön me-henkeä voi ruokkia myös yhteisillä retkillä.
Kun asukkaat tuntevat toisensa, heidän on helppo jutella yhteisistä asioista. Tuttuus rohkaisee ilmaisemaan myös eriäviä mielipiteitä ja keskustelemaan niistä.
Valmistautukaa huolella kokouksiin
Taloyhtiön asioista päätetään virallisissa kokouksissa. Moni työkseen kokoustava toivoo, että asiat käsitellään mahdollisimman sujuvasti, tehokkaasti ja nopeasti. Osa osallistujista puolestaan haluaisi harkita asioita monesta näkökulmasta ajan kanssa ennen päätöksentekoa.
Yhtiökokouksessa päätöksenteko sujuu jouhevasti, kun osakkailla on riittävästi ennakkotietoa asioista.
Joissakin taloyhtiöissä isännöinti tai hallitus järjestää kaikille avoimia keskustelutilaisuuksia esimerkiksi ennen suuria korjaushankkeita. Paikalle saatetaan kutsua asiantuntijoita esittelemään hanketta ja vastaamaan osakkaiden kysymyksiin. Yhtiökokouksessa päätöksenteko sujuu jouhevasti, kun osakkailla on riittävästi ennakkotietoa asioista.
Moni taloyhtiö on jo Facebookissa
Taloyhtiön Facebook-sivuista pitää aina päättää hallituksessa. Vaikka hallitus ylläpitää Facebook-sivustoa, siellä ei kuitenkaan voi tehdä virallisia päätöksiä. Facebookiin voi perustaa myös oman ryhmän, johon pääsevät vain taloyhtiön osakkaat ja haluttaessa myös asukkaat. Ryhmässä voi kuka tahansa aloittaa keskustelun häntä kiinnostavasta asiasta tai tehdä aloitteen vaikkapa lenkkisaunasta.
Jotkut isännöintiyritykset tarjoavat asiakastaloyhtiölleen taloyhtiökohtaisia nettisivuja. Niissä voi olla myös osakkaille ja kenties asukkaillekin avoin keskustelupalsta, jossa voi tehdä aloitteita, esittää kysymyksiä ja vaihtaa mielipiteitä.
Facebookissa ja keskustelupalstoilla pätevät samat säännöt kuin muuallakin sosiaalisessa mediassa. Kyse on vuorovaikutteisista välineistä, joiden kautta on tarkoitus jakaa tietoa ja vaihtaa ajatuksia. Keskusteluryhmissä käydyt keskustelut luovat uusille osakkaille mielikuvaa taloyhtiöstä.
Pitää kuitenkin muistaa, että kirjoittajalla on vastuu omista teksteistään. Taloyhtiön luottamusasemassa olevan henkilön pitää arvioida muita asukkaita tarkemmin, mitä hän kirjoittaa yhtiön asioista Facebookiin.