Taloyhtiön yhteishenki eloon epäilyjen ja käräjöinnin jälkeen

Kirjoittanut Matti Tuovinen 7.6.2021
Yhteen hiileen puhaltaminen tuo tulosta, kertovat Ari Perälä, Reijo Lappalainen, Seppo Mähönen. Kuva: Jani Kautto

Asunto Oy Lappeenrannan Mustolankanavassa oltiin syvällä ongelmissa, mutta niistä päästiin tekemällä määrätietoisesti töitä. Yhteen hiileen puhaltamisesta kertovat isännöitsijä Ari Perälä (vas.), energiainsinööri Reijo Lappalainen ja hallituksen jäsen Seppo Mähönen.

Reilu kymmenen vuotta sitten Asunto Oy Lappeenrannan Mustolankanava oli hankalassa tilanteessa. Seitsemästä rivitalosta koostuvan yhtiön huoneistoissa oli todettu vakavia kosteusongelmia. Osa asunnon ostaneista väitti myyjien pimittäneen taloyhtiön ongelmat ennen kauppoja. Osa sijoitusasuntojen vuokralaisista väitti vuokraisännistään samaa.

Lakiasiantuntijoista tuli tuttu näky yhtiökokouksissa. Lappeenrannan kaupunki asetti jo muutaman huoneiston asumiskieltoon. Lopulta keitos kuumeni niin, että sitä ratkottiin käräjillä.

Noihin aikoihin taloon muuttanut, nykyinen hallituksen jäsen, Seppo Mähönen sanoo, että asukkaiden keskuudessa ongelmat aiheuttivat laajaa hämmennystä.

– Kaikki oli vähän sekaisin. Melkein joka asiaa epäiltiin.

Hallitus ja isännöinti vaihtoon

Sitten osakkaat päättivät aktivoitua.

Ensin keväällä 2010 uusittiin hallitus. Mähönen valittiin hallitukseen kokeneena rakennusalan ammattilaisena. Kun vielä mukaan saatiin asuntosijoittaja, jolla on vankka näkemys kiinteistöjen kehittämisen taloudellisesta puolesta, tuli hallituksesta toimintakykyinen.

Joustavuus ja kompromissien tekotaito ovat arvossaan, jääräpäisyys sen sijaan unohdetaan.


Saman tien vaihdettiin isännöinti. Tehtävään valittiin lappeenrantalainen EK Isännöinti Oy, ja isännöitsijäksi tuli Ari Perälä.

Uusi hallitus tunnusti taloyhtiön ongelmat, alkoi selvityttää niiden laajuutta ja korjaamisen vaihtoehtoja. Tämän jälkeen alkoivat remontit: Ensin korjattiin asumiskieltoon asetettuja asuntoja. Vuonna 2013 saatiin viimeisetkin käräjöinnit ratkaisuun. 2014 valmistuivat viimeiset huoneistoremontit, eikä kosteusongelmia enää jäänyt.

Perinpohjaisuus leimasi taloyhtiön toimia. Sisäilmaongelmia selvittämään palkattiin Suomen eturivin asiantuntija. Samoin tehtiin, kun yhtiö harkitsi siirtymistä öljystä maalämpöön. Siirto toteutettiin 2019.

– Nyt taloyhtiö säästää lämmityskuluissa liki 40 000 euroa vuodessa. Yhtiölle tarjottiin myös alimittaisia järjestelmiä, mutta hallitus piti järkevästi päänsä, sanoo maalämpölaitteiston mitoittanut energiainsinööri Reijo Lappalainen.

Avointa keskustelua ja keskinäistä kunnioitusta

Miten pitää yllä kärsivällisyys, toimeliaisuus ja myönteinen ilmapiiri taloyhtiössä, kun pulmien ratkominen kestää vuosia?

Seppo Mähönen sanoo, että Mustolankanavan hallitus puuttuu asioihin, joihin on tarve puuttua, ei muuhun. Keskustelu on avointa, ja näkemykset perustellaan.

Niin hallituksen jäsenille kuin osakkaillekin annetaan aikaa kypsytellä asioita. Joustavuus ja kompromissien tekotaito ovat arvossaan, jääräpäisyys sen sijaan unohdetaan.

– Lisäksi on sellainen tärkeä asia kuin keskinäinen luottamus ja kunnioitus. Ei arvostella toisia turhaan. Silloin yhteispeli toimii.

Isännöitsijä Perälä sanoo, että Mustolankanavan hallitus on ymmärtänyt tehtävänsä hyvin. Sen seurauksena osakkaat, asukkaat ja taloyhtiölle palveluita tuottavat tahot – isännöintikin – puhaltavat yhteen hiileen.

– Tästä syntyy hyötyä kaikille. Yhtiön arvo nousee. Tuollainen hallitus on kullan arvoinen.

Lue myös: Kriisi on sekä uhka että mahdollisuus

Lue lisää: “Susikoirilla on uhkailtu, ja oikeustaisteluihin on mennyt kymmeniätuhansia” – tällaisia ovat hallitustyön riidat ja näin ne ratkotaan

Matti Tuovinen

Kirjoittaja: Matti Tuovinen

Asuminen, taloyhtiöasiat, remontointi ja rakentaminen ovat olleet juttujeni keskiössä jo yli 20 vuoden ajan. Uutta tutkimustietoa ja uusia haasteita tulee tuon tuosta, ja hyötytiedon jakaminen on palkitsevaa. Parhainta palautetta on kuulla, että jutustani oli hyötyä.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Matti Tuovinen →

Artikkeli ilmestynyt Kotitalo-lehden numerossa 3/2021

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Kunnossapito Taloyhtiön johtaminen Yhtiökokous