Graffitienpoiston erikoismies. Sellaiseksi voisi tituleerata oululaisen Merantin palveluesimies Antti Rimpeläistä.
– Niinkin voisi sanoa. Olen vuodesta 2006 lähtien ollut nykyisessä työssäni. Harvoin olen enää kentällä graffiteja poistamassa, mutta minä olen se jolle soitetaan, kun tulee sotkujen kanssa kinkkinen tilanne, Rimpeläinen nauraa.
Rimpeläinen ymmärtää hyvin, että seiniin ilmestyvät sotkut ja töhryt ovat taloyhtiöille iso riesa.
– Kyllähän töhryt vaikuttavat siihen, miltä taloyhtiö näyttää ulospäin. Siksi suosittelen poistamaan sotkut heti, ennen kuin niiden rinnalle ilmestyy uusia.
Ilmoitus isännöitsijälle heti. Kannattaa räpsäyttää töhrystä myös kuva ja liittää se viestiin.
Rimpeläisen mukaan on ihan tunnettu ilmiö, että yhden sotkun viereen ilmaantuu pian toinen, jos sitä ei poisteta.
Miten osakkaan sitten kannattaa toimia, jos huomaa yhtiön omaisuutta sotketun?
– Ilmoitus isännöitsijälle heti. Kannattaa räpsäyttää töhrystä myös kuva ja liittää se viestiin. Kuvasta näkyy heti, onko kyse pienestä tägistä vai isommasta monivärimaalauksesta, ja tästä on hyötyä töhryjä poistavalle ammattilaiselle. Pintamateriaali vaikuttaa myös olennaisesti sotkun poistamiseen, ja senkin näkee yleensä hyvin kuvasta. Näiden tietojen perusteella tiedetään, millaisilla välineillä ja kemikaaleilla puhdistusta kannattaa lähteä kokeilemaan.
Pelkkä päällemaalaus on harvoin hyvä vaihtoehto
Rimpeläisen mukaan graffiti pystytään useimmiten poistamaan, vaikka poisto onkin seinälle kova rasitus.
– Päätyövälineet ovat kemikaalit ja kuumapainepesu. Lähdemme aina kokeilemaan puhdistusta seinälle hellävaraisimman tavan mukaisesti. Ei ole toivottavaa, että seinä vaurioituu graffitinpesusta niin, että siinä ilmenee ongelmia myöhemmin.
Näin voi Rimpeläisen mukaan käydä, jos pesua lähdetään tekemään pakkasella.
– Jos seinäpinta ei ehdi päivän aikana kuivaa ja tulee pakkasyö, seinä rapsahtaa jäähän. Tämä aiheuttaa pakkasrappaumaa, ja näin mennään seinän kunnostuksen suhteen ojasta allikkoon. Pahimmassa tapauksessa seinä voi alkaa myöhemmin jopa murenemaan.
Tyypillisimpiä, mutta asiantuntijan mukaan myös tympeimpiä, puhdistettavia ovat huokoiset seinäpinnat. Kemikaalipesulla graffiti ikään kuin nostetaan ylös huokoisesta betonista ja poistetaan.
Päälle maalaaminen voisi tuntua yksinkertaiselta ja edulliselta keinolta peittää graffiti, mutta Rimpeläinen toppuuttelee.
– Useinkaan emme tiedä töhryistä, millä maalilla tai tussilla ne on maalattu. On hyvin tyypillistä, että päällemaalaus alkaa puolen vuoden kuluttua hilseillä, ja näin ollen töhry ilmestyy uudestaan esiin.
Kemikaalipesun jälkeen päällemaalaus voidaan tehdä, ja Rimpeläisen mukaan joskus joudutaankin tekemään.
– Tällöin siistein jälki syntyy, kun maalataan isompi, selkeä alue. Uusi maalaus erottuu aina jonkin verran vanhasta seinästä, johon kertyy vuosien myötä katupölyä ja muuta likaa.
Paranna valaistusta
Hämärtyvä syksy on Rimpeläisen mukaan töhrijöiden kulta-aikaa.
– Yksi hyvä keino ehkäistä töhryjen syntymistä onkin parantaa pihan valaistusta.
Yksi hyvä keino ehkäistä töhryjen syntymistä onkin parantaa pihan valaistusta.
Rimpeläinen suosittelee yhtiön pimeisiin nurkkiin myös suoja-ainekäsittelyä, jonka vaikutus kestää viitisen vuotta.
– Suoja-aineella helpotetaan ja nopeutetaan huomattavasti graffitin poistoa. Kyseessä on niin sanottu uhrautuva aine, eli graffitinpoiston jälkeen suoja-ainekäsittely pitää uusia.
Kannattaako sotkua lähteä poistamaan omin neuvoin?
– En suosittele. Monet markettiaineet saattavat vain pahentaa tilannetta.
Toimi näin töhryjen kanssa
- Ilmoita uudesta töhrystä heti isännöitsijälle. Liitä mukaan kuva.
- Sopikaa hallituksessa, että töhryt poistetaan heti. Töhry houkuttelee uusia töhryjä.
- Poistattakaa sotkut ammattilaisella. On tärkeää edetä seinälle hellävaraisimman keinon mukaan, jotta vältytään tulevilta vaurioilta. Graffitin poisto on seinälle kova rasitus.
- Helppo graffitien ehkäisykeino on parantaa pihan valaistusta. Myös suojakäsittelyn voi tehdä. Käsittelyn vaikutus kestää noin viisi vuotta.
- Yksittäisen graffitin poisto maksaa muutaman satasen. Poistot tehdään yleensä tuntityönä.