Kodin biojätteistä syntyy kompostoimalla ravinnerikasta multaa. Moni hankkii kompostin omakotitaloon, mutta myös taloyhtiön komposti on muun kierrätyksen tavoin yhteinen projekti.
Kompostin pitäminen toimintakunnossa vaatii hieman enemmän vaivaa ja yhteistä tahtoa kuin perinteinen biojätekeräys. Siksi suunnittelu kannattaa aloittaa asukaskyselyllä ja selvittää, mitä osakkaat ja asukkaat ajattelevat asiasta. Jos kannatusta löytyy, hallitus voi puntaroida varsinaista hankintaa.
– Kompostin paikka tulee valita huolella, jotta sinne on helppo viedä jätteet. Lisäksi paikan olisi hyvä olla sellainen, etteivät jyrsijät tai linnut löydä kompostin luokse, neuvoo Lassila & Tikanojan ympäristöjohtamisen asiantuntija Olli Miettinen.
Kompostin paikka tulee valita huolella, jotta sinne on helppo viedä jätteet.
Olli Miettinen
Taloyhtiön komposti vaatii ylläpitopuhteita
Taloyhtiön komposti vaatii toimiakseen säännöllisiä ylläpitopuhteita, kuten kääntämistä ja tyhjentämistä. Kompostilla pitääkin olla joko asukkaista valitut vuorottelevat kompostinhoitajat tai palvelu voidaan hankkia esimerkiksi kiinteistönhuollolta.
– Lisäksi kaikkien asukkaiden täytyy olla omassa jätteiden lajittelussaan aiempaa tarkempia. Esimerkiksi biojätepussit tai kananmunankuoret eivät maadu kotikompostissa, Miettinen huomauttaa.
Toimiva komposti tuottaa taloyhtiölle ilmaista multaa, jota voidaan käyttää esimerkiksi talkooistutuksiin.