Pitääkö jokaisen taloyhtiön energiatodistus tarkistaa vuodenvaihteessa, asiantuntija Kirsi-Maaria Forssell Motivalta?
Kun laki energiatodistuksista tuli voimaan vuonna 2013, moni taloyhtiö teetti energiatodistuksen. Ne ovat voimassa enintään kymmenen vuotta. Jos tuolloin teetettyä energiatodistusta ei ole uusittu, taloyhtiön energiatodistus pitää tehdä viimeistään ensi vuonna.
Myöhemmin teetettyä ja voimassa olevaa energiatodistusta ei tarvitse uusia nyt, ellei taloyhtiössä ole tehty isoja muutostöitä, joiden myötä energiatodistuksen tiedot ovat vanhentuneet.
Millaisia velvoitteita taloyhtiöillä on energiatodistusten osalta?
Taloyhtiöllä on hyvä olla voimassa oleva energiatodistus. Taloyhtiön energiatodistus on hallituksen vastuulla. Energiatodistuksen voi laatia vain pätevyystentin suorittanut ammattilainen, joita voi hakea esimerkiksi Aran ylläpitämästä rekisteristä. Hallitus voi kilpailuttaa tekijöitä tai pyytää aiemman energiatodistuksen tekijää tekemään päivityksen.
Osakkaat tarvitsevat energiatodistusta esimerkiksi asuntokauppojen yhteydessä. Pahimmassa tapauksessa myynti voi viivästyä, jos taloyhtiö ei ole huolehtinut energiatodistuksen voimassaolosta.
Taloyhtiöllä on hyvä olla voimassa oleva energiatodistus, ja sen tilaaminen on hallituksen vastuulla.
Vuodesta 2015 lähtien uudet energiatodistukset on tallennettu Aran energiatodistusrekisteriin.
On kuitenkin joitakin poikkeuksia, joissa rakennukselta ei vaadita energiatodistusta. Esimerkiksi jos rakennuksen arvo jää alle 50 000 euroon, rakennus ei ole julkisessa myynnissä tai se myydään purettavaksi, ei todistuksia tarvita.
Kannattaisiko samassa yhteydessä teettää energiaselvitys?
Sitä ei todistusta uusiessa vaadita. Energiaselvitys kuitenkin saatetaan tarvita rakennuslupaa vaativiin remontteihin etukäteen, esimerkiksi jos taloyhtiö uusii ikkunat, ilmanvaihdon tai lämmitysmuodon. Energiatehokkuutta parantaneen hankkeen jälkeen taloyhtiön taas kannattaa huolehtia siitä, että sillä on ajantasainen energiatodistus.