Yhä useammassa taloyhtiössä ei järjestetä talkoita ollenkaan. Etenkin taloissa, joissa on paljon sijoitusasuntoja, talkoot jäävät pitämättä. Työ- ja perhe-elämä vievät paljon aikaa: ei ehditä osallistua taloyhtiön talkoisiin eivätkä ne oikein kiinnostakaan.
Isännöitsijöiden kokemusten mukaan ihmiset toivovat usein asioiden hoituvan niin, ettei heidän itse tarvitse tehdä mitään. Kun taloyhtiön hallitus on sopinut pihatöiden teosta huoltoyhtiön kanssa, kenenkään ei tarvitse käyttää niihin vapaa-aikaansa.
Tuhansien eurojen säästöt taloyhtiölle
Yleisin talkoo on perinteinen piha-alueen kevätsiivous. Asukkaat tekevät vihertöitä, istuttavat ja hoitavat kasveja, haravoivat ja rapsuttelevat kukkapenkkejä. Joissakin taloyhtiöissä pihatalkoot pidetään myös syksyisin.
Yhteisten tilojen ja varastojen siivousta ja pieniä maalaustöitä on tapana tehdä talkoovoimin. Nämä työt hoituvat ilman erityistä ammatillista osaamista. Aina kun tekee itse, pitää varmistaa, että tarvittava osaaminen löytyy.
Aina kun tekee itse, pitää varmistaa, että tarvittava osaaminen löytyy.
Jos ammattilainen joutuu jälkikäteen korjailemaan tai tekemään työn uusiksi, tulee lisää kuluja. Isännöinti auttaa hallitusta arvioimaan, onko työ järkevää toteuttaa talkoilla. Työt kannattaa suunnitella etukäteen.
Jos asukkaista löytyy asiantuntemusta ja innokkaita tekijöitä, he voivat rakentaa esimerkiksi aidan tontin rajalle. Säästöt voivat olla useita tonneja. Esimerkiksi keskikokoisen roskakatoksen maalaaminen säästää vajaat 2 000 euroa. Pyörävaraston siivous maksaa ammattilaisen tekemänä yli 500 euroa.
Talkoovakuutusta kannattaa harkita
Talkoina tehtävien töiden tulee olla turvallisia. Tikkaat, telineet ja moottorisahat kannattaa unohtaa. Joskus asukkaat tarjoutuvat itse kaatamaan puita taloyhtiön tontilta. Tähän tehtävään moni isännöitsijä ja hallitus kelpuuttaa kuitenkin vain osaavan ammattilaisen – riskit ovat liian suuret. Vastuun mahdollisissa onnettomuuksissa kantaa taloyhtiö.
Taitamattomien ei myöskään parane ryhtyä lumenpudotustalkoisiin. Katolle kiipeäminen vaatii ammattitaitoa ja kunnolliset välineet, jollaisia tavallisilta asukkailta harvemmin löytyy.
Kattava talkoovakuutus korvaa henkilövahinkojen lisäksi aineelliset vahingot.
Talkoovakuutus on edullinen ja kannattava sijoitus. Kattava talkoovakuutus korvaa henkilövahinkojen lisäksi aineelliset vahingot, kuten auton päälle roiskuneet maalit ja vahingossa katkotut sähkökaapelit. Isännöitsijä osaa auttaa vakuutuksen valinnassa.
Talkoot luovat yhteishenkeä
Taloyhtiön hallitus ei tavoittele talkoilla juuri koskaan rahallista säästöä. Ihmiset tekevät mieluusti töitä paremman näköisen pihan eteen. Talkoiden tärkein tehtävä onkin pitää yllä yhteisöllisyyttä.
Yhteishenkeä ei voi mitata rahassa. Talkoiden painopisteen pitäisikin olla yhteistyössä eikä rahassa. Haravoinnin ja makkaranpaiston yhteydessä on helppo tutustua naapuriin. Työnteon osuus voidaan jopa tiputtaa ohjelmasta kokonaan ja järjestää kaikille avoin grillausilta, jossa poristaan ja grillataan ilman virallista ohjelmaa.
Pieni talo, isommat talkoot
Talkoohenkeä ja yhteisöllisyyttä löytyy isännöitsijöiden mukaan eniten vanhoista kerrostaloista, pienkerrostaloista, rivitaloista ja pientaloyhtiöistä. Rovaniemellä sijaitsevan, kahdeksan asunnon As Oy Rovaniemen Korvanranta 56:n asukkaat ovat aina suosineet talkootyötä.
– Aikaisemmin hoidimme ihan kaiken itse. Mutta lumityöt ja nurmikon leikkuu kävivät raskaiksi, kun niihin ei talossa montaa kykenevää ja halukasta ollut, kertoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Timo Törmänen.
Nykyisin kiinteistöhuolto auraa lumet ja leikkaa nurmikot sekä varmistaa, että talo pysyy hyvässä kunnossa. Pihatalkoita, juhlia, varastojen siivousta ja järjestelyä, aitojen paikkausta, kukkien ja kasvimaan hoitoa asukkaat harrastavat edelleen omin voimin.
– Vuosittain säästyy satoja euroja helposti, mutta emme me tätä pelkästään rahan takia tee, Törmänen sanoo.