Voiko taloyhtiö mennä konkurssiin?

Kirjoittanut Kotitalon toimitus 24.6.2019
Taloyhtiö voi mennä konkurssiin, vaikka se onkin harvinaista.

Taloyhtiössä ei pääse syntymään taloudellista katastrofia, jos yhteistä omaisuutta hoidetaan ja tuleviin korjauksiin varaudutaan.

Voiko taloyhtiö mennä konkurssiin, yksikönhoitaja Anne-Mari Laurila Nordeasta?

Kyllä voi, vaikka se harvinaista onkin. Riski voi konkretisoitua, jos yhtiön yhdellä tai useammalla osakkeenomistajalla ei riitä maksukykyä vastikkeiden hoitamiseen. Jos muidenkaan osakkaiden rahkeet eivät riitä näiden maksujen paikkaamiseen, taloyhtiö ei voi hoitaa omia velvoitteitaan ja ajautuu konkurssiin.

Miten konkurssiin voidaan päätyä? Mitä tapahtuu käytännössä ?

Kun yhtiön maksukyky vaarantuu, niiden osakkeenomistajien huoneistot otetaan haltuun, jotka eivät ole hoitaneet vastikkeitaan. Näihin huoneistoihin taloyhtiö etsii vuokralaisia.
Vaihtoehtoisesti osakkaan pankki myy osakkeet, jolloin taloyhtiö saa saatavansa kauppahinnasta.

Jos huoneistot eivät mene kaupaksi tai vuokralaisia ei saada eikä maksukykyä löydy muualtakaan, taloyhtiön velkoja voi hakea yhtiönkonkurssiin. Käräjäoikeus määrää pesänhoitajan, ja omaisuuden realisointi alkaa. Prosessi on sama kuin minkä tahansa yhtiön konkurssissa: yhtiön omaisuus muutetaan rahaksi, pesän velat ja kulut maksetaan, ja jos jotakin jää jäljelle, se jaetaan osakkeenomistajille.

Miten taloyhiö voi varautua siihen, ettei omassa taloyhtiössä ajauduta tällaiseen tilanteeseen?

Taloussuunnittelulla ja pitkän tähtäimen korjaussuunnitelmalla, josta löytyvät toteutuvat remontit aikatauluineen. Jotta remontit eivät kasaannu, on tärkeää suunnitella yhtiön elämää eteenpäin. Tuleviin korjauksiin kannattaa varautua.

Jotta tällaiselle suunnitelmallisuuden tasolle päästään, tarvitaan aktiivista ja osaavaa isännöintiä sekä aktiivista hallitusta ja usein myös ulkopuolisia asiantuntijoita. Kaiken pohjana on avoin keskustelu ja yhteinen ymmärrys siitä, että yhteistä omaisuutta pitää hoitaa.

Lue myös: Osakkaiden velkaantumista taloyhtiölainojen kautta halutaan suitsia – remonttilainojen sääntelyä ei ole tulossa

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Rahoitus