Helsinkiläinen taloyhtiö majoitti ukrainalaisen perheen tyhjillään olleeseen talonmiehen asuntoon

Kirjoittanut Taiga Häkkilä 14.4.2022
Samae Koskinen Jarkko Mikkonen

Helsingin Laajasalossa sijaitseva taloyhtiö tarjosi ukrainalaiselle lapsiperheelle väliaikaisen kodin tyhjänä olleesta talonmiehen asunnosta. Perhettä auttamassa ollut asukas Samae Koskinen kuvailee prosessia kaiken vaivan arvoiseksi.

Ukrainan kriisi on saanut suomalaiset auttamaan ennennäkemättömällä tavalla. Moni on miettinyt, miten sotaa pakenevia ukrainalaisia voisi tukea parhaiten.

Helsingin Laajasalossa sijaitseva paritaloyhtiö näki tyhjillään olevassa talonmiehen asunnossa mahdollisuuden. Kaksio oli jäänyt tyhjilleen talonmiehen lopetettua työnsä.

Muusikko Samae Koskinen on yksi taloyhtiön aktiivisista asukkaista, joiden ansiosta tyhjillään ollut asunto toimii nyt Suomeen sotaa paenneen ukrainalaisen perheen väliaikaisena kotina.

– Taloyhtiömme asukkailla on laajat verkostot, joiden kautta saimme yhteyden Suomeen ukrainalaisia auttaneeseen tahoon ja sitä kautta kyseiseen perheeseen, Koskinen kertoo.

Idea eteni toteutukseen taloyhtiön hallituksen kautta.

– Meillä on iso taloyhtiö ja hyödynnämme päätöksenteossa sähköposti- ja Whatsapp-rinkejä, joissa käymme läpi hallituksen kannan asiaan kuin asiaan. Hallituksessa todettiin, että koska taloyhtiössä riittää talkoohenkeä ja muutenkin auttamishalua, pystymme majoittamaan perheen ilman vuokratuloja, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Anders Pöntinen kertoo.

Pöntisen mukaan taloyhtiön hallituksen näkökulmasta katsottuna oli tärkeää, että prosessi hoidettiin niin oikeaoppisesti kuin mahdollista.

– Halusimme varmistaa, että perhe saapui Suomeen virallisen auttamistahon kautta, ja että perhe rekisteröityy Maahanmuuttovirastolle mahdollisimman pian saapumisen jälkeen.

Asunto sisustettiin talkoohengellä

Asuntoon oli juuri suoritettu pintaremontti, joten ukrainalainen perhe pääsi muuttamaan hyvin nopealla aikataululla ilman suurempia toimenpiteitä.

Taloyhtiön hallituksen päätöksen mukaisesti asunto sisustettiin talkoohengellä. Lopputuloksena oli täysin muuttovalmis ja kalustettu asunto.

– Siivosimme asunnon päivässä ja hoidimme sinne huonekaluja ja muita tarvikkeita, kuten leluja ja television. Sängyt haettiin kirpputorilta. Minä hankin asuntoon omalla nimelläni nettiliittymän ja ostin perheelle ruokaa viikoksi, Koskinen kertoo.

Siivosimme asunnon päivässä ja hoidimme sinne huonekaluja ja muita tarvikkeita, kuten leluja ja television.

Taloyhtiö järjesti Facebookissa keräyksen, jossa vapaaehtoiset asukkaat saivat auttaa perhettä.

– Hellyttävintä oli ihmisten halu auttaa. Meillä oli positiivisena ongelmana se, että tavaroita oli tarjolla jopa liikaa. Teimmekin jo aikaisessa vaiheessa listan tarvittavista asioista.

”Koko taloyhtiö on ylpeä”

Kolmilapsinen perhe on asunut asunnossa nyt noin kuukauden päivät.

– He ovat kuin ketkä tahansa meistä. Se on avannut silmiä entistä enemmän sille, kuinka kamala asia sota onkaan, Koskinen pohtii.

Perheen lapset ovat päässeet mukaan suomalaiseen kouluun. Leikkikavereita on löytynyt taloyhtiössä asuvista lapsista.

– Perhe on ollut silmin nähden ilahtunut väliaikaisesta asunnostaan. Erityisesti he ovat olleet fiiliksissä saunasta ja pienestä pihasta, Koskinen sanoo.

Hellyttävintä oli ihmisten halu auttaa.

Auttamisprosessi on kasvattanut taloyhtiön yhteisöllisyyttä entisestään.

– Kaikki on mennyt todella hyvin. Tämä oli yllättävän helppo järjestää, ja todellakin vaivan arvoista. Koko taloyhtiö on ylpeä siitä, että saimme tehtyä tällaisen päätöksen. Kaiken sodan aiheuttaman hirveyden keskellä tämä on ollut meille mieltä ylentävä asia, Koskinen pohtii.

Suositus vastaavaan auttamiseen

Ukrainalainen perhe on kertonut aikovansa palata takaisin kotimaahansa heti, kun tilanne sen sallii.

– Yhtiökokouksessa on tarkoitus keskustella talonmiehen asunnon tulevaisuudesta – halutaanko siitä joskus vuokratuloja vai halutaanko se myydä. Testaamme tällä hetkellä huoltofirman palveluita, mutta yksi mahdollisuus on palauttaa asunto myös talonmieskäyttöön. Asia tullaan käsittelemään, mutta perheellä ei ole mitään paineita. Olemme varautuneet siihen, että perhe saa jäädä asuntoon siksi ajaksi kuin tarve on, Pöntinen kertoo.

Pöntinen ja Koskinen kannustavat myös muita taloyhtiöitä pohtimaan, miten ukrainalaisia pakolaisia voisi auttaa tai tukea.

– Jos tilanne sallii, suosittelen tutkimaan, olisiko vastaava auttaminen mahdollista. Meille tämä oli helppo prosessi siinä mielessä, että meillä oli tyhjänä asuinkäyttöön tarkoitettu tila. Jos taloyhtiöllä ei ole valmiina asumiseen soveltuvia tiloja, prosessi on raskaampi, Pöntinen sanoo.

Lue myös: Taloyhtiön väestönsuojaan liittyvät kysymykset askarruttavat nyt monia

Maahanmuuttovirasto: Toimintaohjeita, kun saavut Ukrainasta Suomeen

Taiga Häkkilä

Kirjoittaja: Taiga Häkkilä

Haluan tuoda asumisen aiheita monipuolisesti esille. Toimittajana innostun erityisesti arkisista vinkeistä ja yhteisöllisistä tarinoista. Taiga Häkkilä työskenteli Kotitalo-median verkkotuottajana toukokuuhun 2023 asti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Taiga Häkkilä →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Yhteisöllisyys