Talon arvoa ja yhteisöllisyyttä vaaliva taloyhtiö ilahduttaa joulukalenterillaan

Kirjoittanut Salla Korpela 19.12.2024
Kuvat: Aleksi Poutanen

Bostadsaktiebolaget Unionsgatan 45:n, tuttavallisesti "Pikku Naantalin", pohjoisen julkisivun ikkunoissa loistavat joulukalenterin numerot. Sisäpihan terassille joulukuusen ääreen kokoontui joulukuisena maanantai-iltana joukko asukkaita hörppimään glögiä, syömään pipareita ja yhden osakkaan tilaisuuteen varta vasten leipomaa taatelikakkua sekä kuuntelemaan jouluvaloilla koristautuneen kuoron laulutervehdystä.

Yhteistä jouluiloa koetaan Unioninkatu 45:ssä, Helsingin Kruununhaassa. Miltei satavuotias taloyhtiö on näyttävä, linnamainen maamerkki heti Pitkänsillan eteläpuolella; niin kookas että sen halki kulkee Siltavuorenpenkereen katu.

Talo on nähnyt historiansa varrella yhtä ja toista, urbaanin legendan mukaan siihen muun muassa asutettiin sodan jälkeen peräti 1500 henkeä, eli enemmän kuin koko Naantalin kaupungissa oli asukkaita. Siksi talo on saanut lempinimekseen ”Pikku Naantali”.

Taloyhtiön pohjoisseinälle on avautunut kaunis joulukalenteri. Valaistut numerot asukkaiden ikkunoissa luovat ympäristöön joulutunnelmaa.

Vuosien saatossa asukkaille hyvin rakkaaksi käynyt kotitalo on kaikeksi onneksi selviytynyt myös muutamasta uhkaavasta tulipalosta. Talon pohjoisseinä toimi aikoinaan näyttävien kaupunkimuraalien ja mainosmaalausten pohjana, kunnes seinään kiinni rakennettiin toimistorakennus. Pimeänä vuodenaikana taloa kiertää kaksi valoketjua asukkaiden ja ohikulkijoiden iloksi.

Arvokiinteistö, jota halutaan kehittää

Asukkaat tuntevat talon identiteetin ja vaalivat sitä. Tästä kertovat esimerkiksi sisäkadulle johtavan holvikäytävän seiniin ripustetut taulut, joissa valotetaan talon historiaa sanoin ja kuvin. Rakennuksen seinästä löytyy arkkitehti Einar Flinckenbergin muistolaatta. Toinen vastaava löytyy B-portaan ovenpielestä, sillä kunnioitetaan talossa kuolemaansa saakka asuneen akateemikko, sosiologian professori Erik Allardtin muistoa reliefin kera.

– Järjestimme taannoin asukaskyselyn, jossa tiedustelimme myös toiveita ja kehitysideoita. Kävi selväksi, että talo koetaan arvokiinteistöksi, jonka arvoa halutaan kehittää. Sen lisäksi kaivataan yhteisöllistä toimintaa, vaikkapa lukupiirejä ja lapsille leikkipaikkoja, valottaa taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Ulla Malminen.

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Ulla Malminen kertoo, että Unioninkatu 45:n asukkaat toivovat yhteisöllistä toimintaa, kuten jouluglögihetken.

Kymmenkunta vuotta sitten tehdyn laajan saneerauksen ja lisärakentamisen yhteydessä taloyhtiöön saatiin uusia yhteisöllisiä kohtaamispaikkoja, kuten lenkkisauna, pyykkitupa ja klubihuone sekä tornin huipulle terassi, mistä avautuvat huikeat näköalat kaikkiin suuntiin Helsingin kattojen ylle.

Hallitus levittää myönteistä ilmapiiriä

Hallituksella riittää vanhan talon remonttien ja huoltamisen lisäksi virtaa järjestää jokavuotinen glögitilaisuus ja pohjoisseinän joulukalenteri.

– Meillä on taloyhtiön sisäinen ryhmä Facebookissa. Se ei ole virallinen tiedotuskanava, mutta sitä kautta voidaan viestitellä käytännön asioista ja luoda keskinäisiä yhteyksiä, kertoo Sirkku Nikamaa-Linder, joka on ollut useana vuonna vastuussa joulukalenterin koordinoinnista.

Koordinointi käy helposti asukkaiden keskinäisen google-taulukon avulla. Jokainen merkitsee numeron, jonka haluaa valaista kotinsa ikkunaan joulukalenterin luukuksi.

– Jos kalenterin numeroita jää varaamatta, viritämme ne talon pohjoispäädyn keskellä sijaitsevan C-rapun porraskäytävään, Nikamaa-Linder toteaa.

Kenkävaahto-kuoro ilahdutti ja loi tunnelmaa noin 70:lle osallistujalle.

Hallituksen jäsenet auttavat  talon ikäihmisiä ja muitakin, jotka haluavat osallistua kalenterin tekemiseen, mutta eivät itse jaksa tai pysty ripustamaan numeroita. Myös niille asukkaille, joiden asuntojen ikkunat eivät avaudu pohjoiselle julkisivulle annetaan mahdollisuus osallistua joulukalenterin toteutukseen pohjoispäädyn rappukäytävässä.

Yhteisille jouluglögeille on kokoontunut seitsemisenkymmentä asukasta, heidän joukossaan Jasmiina Parta perheineen. Hän on muuttanut taloon kolmisen vuotta sitten esikoista odottaessaan, ja sittemmin perheeseen on syntynyt toinenkin lapsi. Hän kertoo viihtyvänsä talossa erinomaisesti. Uudet asukkaat on otettu ystävällisesti vastaan, naapurit tunnetaan nimeltä ja lapsiperheet auttelevat toisiaan.

Kolme vuotta sitten taloon muuttanut Jasmiina Parta on viihtynyt talon asukkaana hyvin.

Miten sitten näin suuren ja kirjavan asujaimiston kesken onnistutaan luomaan elävä ja toimiva naapuriyhteisö?

– Minusta selitys löytyy taloon kiintyneistä pitkäaikaisista asukkaista, hallituksesta, joka luo aktiivisesti myönteistä ilmapiiriä, lenkkisaunoista sekä mutkattomista viestintäkanavista, Jasmiina Parta listaa.

Hän sai muun muassa äskettäin esikoiselleen naapurilta kierrätyssukset, kun asiasta oli tullut puhetta lenkkisaunassa.

– Kaikki tällainen tekee asuinympäristöstä turvallisen ja kotoisan, Parta kiteyttää. 

Fakta: Bostadsaktiebolaget Unionsgatan 45, “Pikku Naantali”

  • 150 asuntoa, noin 300 asukasta
  • Rakennettu 1924-27
  • Kolme yhteistä saunaa, maksuton pesutupa, klubihuone ja kattoterassi
  • Isännöinti Oy Estlander & Co. Ab
Salla Korpela

Kirjoittaja: Salla Korpela

Olen kiinnostunut ihmisten hyvän elämän visioista ja siitä, miten asumisen ja rakentamisen ratkaisut eri aikoina ovat niitä ilmentäneet. Asunto-osakeyhtiö ja sen asukkaat ovat monelle meistä lähinnä kylää muistuttava yhteisö. Siinä on paljon potentiaalia - joka suuntaan.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Salla Korpela →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Naapurit Yhteisöllisyys