Suomen paras taloyhtiö -kilpailussa palkitaan vuonna 2021 taloyhtiö, jossa kuuluu asukkaiden ääni. Suomen parhaassa taloyhtiössä asukkaat ovat aktiivisesti mukana kehittämässä omaa taloyhtiötään. Asioita suunnitellaan yhdessä, ja asukkaat osallistuvat innokkaasti myös päätöksentekoon.
Suomen paras taloyhtiö 2021 -voittajan valitsee raati, johon kuuluvat Sweco Asiantuntijapalvelut Oy:n linjajohtaja Markus Hyttinen, Ryhmärakennuttajat ry:n puheenjohtaja Salla Korpela, kaupunkisosiologian dosentti Pasi Mäenpää Helsingin yliopistosta sekä Kotitalo-median päätoimittaja Päivi Maaniitty.
Finaaliin on valittu viisi taloyhtiötä, joihin voit tutustua tarkemmin tässä jutussa. Kilpailun voittaja julkistetaan lokakuussa Kotitalo-median kanavissa.
As Oy Antinpuisto, Espoo
Asunto-osakeyhtiö Antinpuisto on vuonna 1988 valmistunut suurehko rivitaloyhtiö Espoon Matinkylässä. Taloyhtiössä on kahdeksan 1-2 kerroksista asuinrakennusta ja huoltorakennus. Asuinhuoneistoja on yhteensä 31.
Taloyhtiön asukkaita yhdistää muun muassa viherpeukaloharrastus. Asukkaat pitävät hyvää huolta sekä omista osakaspihoistaan että kehittävät yhdessä taloyhtiön yhteisiä piha-alueita.
Taloyhtiössä on aktiivinen talkookulttuuri. Yhdessä toteutetut piha-alueiden syys-, ja kevättalkoot huipentuvat kokoontumiseen yhteisen pöydän ääreen.
Taloyhtiöstä pidetään hyvää huolta ja yhtiökokouksiin osallistutaan yhtiössä mielellään. Ennen isompia korjaushankkeita suunnitelmat käydään tarvittaessa läpi tarkemmin ylimääräisissä yhtiökokouksissa, jossa osakkaat osallistuvat keskusteluun ja päätöksiin.
Monista kiinteistöä koskevista asioista, kuten esimerkiksi vikahavainnoista tai sähköautojen lataustarpeista, järjestetään asukaskyselyjä.
Taloyhtiön oma Facebook-ryhmä yhdistää asukkaita kaikenlaisissa taloyhtiöön ja asumiseen liittyvissä asioissa. Facebook-ryhmä toimii myös alustana hallituksen tiedotteille, joilla viestitään osakkaille ajankohtaisista asioista ja tehdyistä päätöksistä sekä tulossa olevista kunnostushankkeista.
Asunto Oy Tampereen Haiharanpääsky, Tampere
Asoy Tampereen Haiharanpääsky on vuonna 2003 rakennettu 44 asunnon kerrostaloyhtiö Tampereen Kaukajärven kaupunginosassa. Yhtiössä asukkaita pyritään kuulemaan monin tavoin ennen kuin päätöksiä tehdään.
Haiharanpääskyssä asukkaat ovat tervetulleita kertomaan ideoitaan ja antamaan palautetta. Virallisempien asukaskyselyjen ohella suositaan matalan kynnyksen keskusteluja esimerkiksi pihalla ja porraskäytävässä. Syksyisin toistuvassa asukas- ja osakaskyselyssä on asukkailla mahdollisuus kommentoida hallituksen suunnitelmia ja kertoa omia ehdotuksiaan taloyhtiön arjen parantamiseksi.
Viime vuosina taloyhtiössä on kehitetty muun muassa yhtiökokouskulttuuria. Nykyisin asukkailta kysytään etukäteen ehdotuksia asioista, jotka kiinnostavat, ja pyritään nostamaan niitä kokousten asialistalle.
Koronan myötä tulleilla etäosallistumistyökaluilla on saatu asukkaille entistä tasa-arvoisemmat mahdollisuudet osallistua päätöksentekoon.
Asukkaat ovat kiitelleet toimivaa ja asukaslähtöistä viestintää. Viestinnän kanaviin kuuluu mm. joka toinen kuukausi asukkaille jaettava paperinen asukastiedote, johon kootaan ajankohtaiset aiheet, kuten taloyhtiön muutostyöt ja hallituksen päätökset sekä ajankohtaiset asumisen vinkit.
Taloyhtiön kotisivuille on koottu tietoa ja asioista tiedotetaan myös rappunäytön kautta.
Asoy Vallilan Pienasunnot N:o 2, Helsinki
Asunto-osakeyhtiö Vallilan Pienasunnot n:o 2 on vuonna 1925 valmistunut 88 huoneiston ja kahden rakennuksen taloyhtiö Helsingin Vallilassa. Taloyhtiön yhteisiä arvoja ovat historian vaaliminen, ekologisuus ja yhteisöllisyys, joita edistetään käytännön teoilla. Strategiaa päivitetään säännöllisesti asukkaita osallistaen.
Taloyhtiö on kokenut suurten korjaushankkeiden myötä renessanssin, kun taloyhtiön yhteisiä tiloja remontoitiin ison putkiremontin yhteydessä asukkaiden toiveita vastaaviksi. Kellaritiloihin on perustettu asukkaiden yhteinen olohuone, kellaritiloihin on hankittu asukkaille kierrätyshyllyt sekä rakennettu kuntosali.
Isompien parannusten rinnalla taloyhtiön hallitus tarttuu ketterästi pienempiin kehitystoiveisiin, joilla voidaan tuoda asukkaille hyvää mieltä. Niinpä pesutuvassa on kiinnike koiranhihnalle, pyöräkellarissa lastenvaunuparkki lukitusmahdollisuuksineen ja kellaritilojen kulkureiteillä senioreille kaiteet.
Taloyhtiön virallisina viestintäkanavina toimivat tiedotteet sähköpostitse ja postitse sekä porrashuoneiden ilmoitustaulut ja tietopaketit asukkaille. Hallituksen ja isännöinnin yhteiset kevät- ja syyskirjeet kertovat asukkaille yhtiön isommista asioista.
Uusi asukas toivotetaan tervetulleeksi taloon kattavalla tietopaketilla ja kutsulla Facebook-ryhmään.
Asunto Oy Vesakko Bostads Ab, Helsinki
Asunto Oy Vesakko Bostads Ab on vuonna 1953 valmistunut seitsemän kerrostalon taloyhtiö Helsingin Maunulassa. Museoviraston suojelemassa taloyhtiössä on 177 asuinhuoneiston ohella liiketiloja ja vuokrattavia varasto- sekä työtiloja.
Taloyhtiön pihalla on juhlittu halloweenia ja vappua, rakennettu jäälinnaa sekä järjestetty Lux Helsingin aikaan varjotapahtuma ”Vesakon valot”. Kaksi kertaa vuodessa pidetään suositut pihatalkoot hodarikioskeineen.
Kesällä lapsille järjestettiin ”Yövy teltassa” -tapahtuma, jossa vanhemmat valvoivat yöpymisen turvallisuutta vahtivuoroissa. Silloin tällöin pihalle nousee asukasvoimin pop up -kahvila.
Taloyhtiö satsaa monipuoliseen viestintään. Yhtiöllä on oma ajankohtaislehtinen, Vesakko-viesti, joka jaetaan asukkaille Facebook-ryhmän, talosivujen ja ilmoitustaulun kautta sekä pyydettäessä myös paperisena tiedotteena. Tarvittaessa asukastiedotteet saa myös englanniksi.
Uusi asukas toivotetaan taloon tervetulleeksi Vesakon asukasoppaalla, jossa kerrotaan taloyhtiön tarjoamista palveluista sekä tärkeistä yhteystiedoista.
Vesakon yhtiökokoukset ovat suosittuja: pandemian takia pidettyyn etäyhtiökokoukseen osallistui yli 60 henkilöä. Lisäksi hallitus kokoontuu lähes kuukausittain, sillä isossa yhtiössä kunnostuksia on koko ajan meneillään tai vähintään suunnitteilla.
Asunto Oy Viitasaaren Loisto, Viitasaari
Asunto-osakeyhtiö Viitasaaren Loisto on vuonna 2014 valmistunut 26 asunnon kerrostalo Viitasaaren keskustassa. Yhtiö on määritellyt arvoikseen turvallisuuden, ystävällisyyden, oikeudenmukaisuuden, välittämisen ja kehittämisen.
Asukkaat on innostettu mukaan kehittämään taloyhtiötään asukastiimeissä, joita tällä hetkellä toimii turvallisuus-, kunnossapito- ja puutarhateeman alla.
Osakkaille ja vuokralaisille järjestetään lisäksi asukaskokouksia ja -koulutuksia, joissa esitellään ajankohtaisia asioita valokuitukaapelien asentamisesta ilmanvaihdon parantamiseen.
Talkoovoimin on siistitty rantaa, hoidettu laiturin järveen laskut ja nostot, huollettu pihakalusteita ja ulkoiluvälineitä sekä pidetty pensaista ja nurmikoista huolta. Yhteisöllinen taloyhtiö haluaa palvella tasapuolisesti kaikkia asukkaitaan ikäihmisistä lapsiin.
Virallisempia viestintäkanavia ovat isännöitsijän katsaukset hallituksen kokouksissa sekä tiedotteet useamman kerran kuussa, puheenjohtajan joulukirje, taloyhtiön omat verkkosivut ja yhtiön Facebook-sivu. Vuorovaikutteisempia kanavia puolestaan ovat WhatsApp-ryhmät ja erilaiset asukaspalaverit ja -kyselyt.
Lue lisää: Suomen paras taloyhtiö 2020 -kisan voittaja hankki palkintorahoilla kukkaniityn