Syksy on nuohouksen sesonkiaikaa – tarkista, onko nuohous osakkaan vai taloyhtiön vastuulla

Kirjoittanut Kotitalon toimitus 2.10.2020
Uuden pelastuslain myötä nuohooja ei enää tule ovelle, vaan palvelu täytyy tilata itse. Kunnossapitovastuu ja yhtiöjärjestys kertovat, onko nuohous osakkaan vai taloyhtiön vastuulla.

Nuohouspalvelut ruuhkautuvat syksyisin kysynnän lisääntyessä. Taloyhtiöissä täytyy kiinnittää huomiota myös kunnossapitovastuuseen ja yhtiöjärjestykseen. Ne määrittävät, onko nuohouksen tilaaminen osakkaan vai taloyhtiön vastuulla.

Syksy tuo mukanaan viileät kelit ja asuntojen lämmitys tulee ajankohtaiseksi. Samalla moni havahtuu nuohouksen tarpeeseen. Nuohousta voi kuitenkin joutua odottamaan, koska lämmityskauden alkaessa palvelujen kysyntä ylittää monin paikoin tarjonnan, muistuttaa sisäministeriö.

Vakituiset asunnot on nuohottava vähintään kerran vuodessa. Nuohousta ei tarvitse hoitaa nimenomaan syksyllä, vaan sen voi tehdä mihin aikaan vuodesta tahansa.

Pelastuslain muututtua vanhasta piirinuohousjärjestelmästä on luovuttu. Nuohouksen tilaaminen on kiinteistönomistajan vastuulla. Taloyhtiöissä on tärkeää katsoa kunnossapitovastuuta ja yhtiöjärjestystä. Niistä selviää, onko nuohous ja sen tilaaminen taloyhtiössä osakkaan vai yhtiön vastuulla.

Jos kaikki rakennuksen hormit ja niiden nuohous ovat taloyhtiön vastuulla, voi esimerkiksi isännöitsijä tilata nuohoojan samalla tavoin kuin ennenkin.

Osakkaiden jälkikäteen asennuttamat takat ja hormit ovat tyypillisesti osakkaiden vastuulla. Silloin jokaisen osakkaan pitää tilata palvelu haluamaltaan nuohoojalta. Naapurit voivat sopia myös tilaavansa nuohoojan keskitetysti samalle päivälle.

Nuohoukseen liittyvistä vastuista kannattaa muistuttaa ja tiedottaa taloyhtiöissä riittävästi.

Etätöissä mökillä? Talveen kannattaa varautua

Etätyöt jatkuvat, mikä voi houkuttaa viettämään aikaa kesämökillä myös talvella. Turvallisuuteen ja mukavuuteen kannattaa silloin kiinnittää entistäkin tarkempaa huomiota.

Myös vapaa-ajan asunnon nuohouksesta pitää huolehtia. Kesämökit ja vapaa-ajan asunnot, joita käytetään vain osan vuodesta, pitää nuohota vähintään kolmen vuoden välein. Lain mukaan nuohouksen on kuitenkin vastattava nuohoustarvetta, sisäministeriö ohjeistaa.

Jos siis mökin tulisijoja käytetään ympäri vuoden, pitää nuohous tehdä vähintään kerran vuodessa vakituisten asuntojen tapaan.

Finanssiala muistuttaa huolehtimaan, että mökki pysyy talven ajan viihtyisänä ja turvallisena. Toimivia palovaroittimia pitää olla tarpeeksi. Lisäksi kannattaa varmistaa, etteivät vesijohdot pääse jäätymään. Sisälämpötila kannattaa pitää kodinkoneille sopivana myös poissaollessa, jos mökillä on tarkoitus vierailla talvella.

Nuohouksen hoitaa aina ammattilainen

  • Nuohoustyötä saa tehdä vain nuohoojan ammattitutkinnon suorittanut henkilö.
  • Vastuu tulisijan ja savuhormin säännöllisestä nuohouksesta on rakennuksen omistajalla ja haltijalla.
  • Nuohousyrittäjä voi markkinoinnissaan ehdottaa nuohousaikaa, mutta palvelun tilaaminen edellyttää aina kuluttajan erillistä vahvistusta.
  • Kukin nuohousyrittäjä määrittää itse palvelunsa hinnan.
  • Lähde: sisäministeriö

Lue myös: Pelastuslaki muuttui – taloyhtiöissäkin oltava tarkkana nuohouksen tilaamisessa

Lue myös: Polta takkaa oikein – säästä tulisijaa ja ympäristöä

Aiheesta muualla:

Sisäministeriö: Nuohous ruuhkautuu aina syksyisin – vastuu säännöllisestä nuohouksesta on kiinteistön omistajalla

Finanssiala: Koko talvi kesämökillä – älä jäädytä syrjäisen etätyökonttorin putkia ja muista paloturvallisuus

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Paloturvallisuus