Suruliputus on taloyhtiöissä yleinen tapa, mutta kuka maksaa kulut?

Kirjoittanut Merilla Kivineva 26.10.2020
Suruliputus on yleinen tapa myös monessa taloyhtiössä. Sillä kunnioitetaan vainajaa. Kuvitus: Outi Kainiemi

Kun naapuri menehtyy, voi suru koskettaa omaisten lisäksi myös naapurustoa. Usein vainajaa kunnioitetaan suruliputuksella, mutta liputuksen maksajasta sovitaan aina erikseen.

Taloyhtiön asukkaan menehtyminen voi olla kolaus koko yhteisölle. Isännöitsijä ja yrittäjä Pia Rauvanto Isännöinti Taimista kertoo, että usein taloyhtiöissä halutaan muistaa vainajaa ja hänen omaisiaan.

– Etenkin pienissä taloyhtiöissä muistetaan myös vainajan omaisia. Heille lähetetään adresseja ja kukkia, Rauvanto kertoo.

Rauvanto tiedustelee vainajan omaisilta, saako menehtymisestä kertoa muille talon asukkaille esimerkiksi taloyhtiön sähköisissä tiedotuskanavissa.

Jos naapuria ei näy pitkään aikaan, saattavat muut asukkaat olla hänestä huolissaan. Tieto poismenosta hälventää tällaiset huolet ja antaa mahdollisuuden surra poismennyttä naapuria.

Kuka maksaa liputuskulut?

Suruliputus on yleinen tapa myös monessa isossa taloyhtiössä. Rauvanto kertoo, että heillä on tapana kysyä omaisilta, haluavatko he liputettavan.

Joskus keskustelu kääntyy liputuksen kustannuksiin: kuka maksaa sen, että huoltoyhtiö nostaa ja laskee lipun? Yleensä huoltosopimukseen kuuluu liputus kalenteriin merkittyinä liputuspäivinä. Suruliputus taloyhtiössä voidaan laskuttaa erikseen.

Rauvanto korostaa, että päätöksen kustannusten jakamisesta tekee taloyhtiön hallitus. Hän kuitenkin suosittelee, että suhteellisen pienen kustannuksen maksaisi taloyhtiö.

– Henkilökohtaisesti suosittelen, että taloyhtiö maksaa liputuksen, eikä omainen. Mielestäni liputus on taloyhtiön viimeinen palvelus vainajalle ja sillä osoitetaan kunnioitusta häntä kohtaan.

Ohjeita suruliputukseen:

  • Suruliputus aloitetaan heti suruviestin jälkeen. Jos liputusaika jäisi lyhyeksi, voi suruliputuksen suorittaa seuraavana päivänä.
  • Lippu vedetään salossa ensin ylös asti ja lasketaan sitten alas niin, että lipun alareuna asettuu salon puoliväliin.
  • Lippua laskettaessa se vedetään ensin salon huippuun ja lasketaan vasta sitten alas.
  • Hautauspäivänä lipun voi pitää puolisalossa tilaisuuden ajan. Kun siunaus- ja hautajaistilaisuus on pidetty, lippu nostetaan loppupäiväksi täyssalkoon. Täyssalossa oleva lippu tervehtii ja kunnioittaa vainajaa.
  • Jos suruliputus osuu samalle päivälle yleisen liputuspäivän kanssa, liputetaan surutalossa silti puolisalossa.
  • Lähde: sisäministeriö

Lue myös: Kännykkäsovellus kertoo, miksi ja milloin lippu nostetaan salkoon

Lue myös: Kuolema taloyhtiössä käynnistää koneiston – ”Vaikeinta oli kiire”

Merilla Kivineva

Kirjoittaja: Merilla Kivineva

Merilla Kivineva työskenteli Isännöintiliitossa viestinnän asiantuntijana marraskuuhun 2021.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Merilla Kivineva →

Artikkeli ilmestynyt Kotitalo-lehden numerossa 7/2020

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki