Vesivahinkoja korjaavien yritysten ja isännöitsijöiden mukaan suomalaiset sammuvat suihkuun yhä useammin. Joskus voikin olla järkevää rakentaa uusiin asuntoihin esimerkiksi kaksi suihkukaivoa, jotta isoilta vahingoilta vältytään.
“Yläkerran asukki sammunut lattiakaivon päälle suihku auki. Vedet 3:ssa asunnossa, nukkujalla ei kotivakuutusta, isännöitsijän lauantai”, lappeenrantalainen isännöitsijä Mari Kiljunen kirjoitti Twitterissä viikonloppuna.
Lisäkaivot maksavat itsensä takaisin
Monet opiskelija-asuntosäätiöt rakennuttavat jo uusiin vuokra-asuntoihinsa kaksi lattiakaivoa yhden sijaan. Syynä ovat vesivahingot, joita humalaiset asukkaat aiheuttavat sammuttuaan suihkussa lattiakaivon päälle.
Esimerkiksi Kuopion Opiskelija-asunnot Oy kertoi jo viime vuonna, että se tekee kaksi suihkukaivoa kaikkiin uusiin asuntoihin. Peruskorjauksissa asennetaan toinen kaivo vanhoihinkin taloihin, jos niiden rakenteet mahdollistavat toisen kaivon.
Myös ainakin Joensuussa, Jyväskylässä ja Oulussa on uusimpia opiskelija-asuntoloita rakennettu kahdella lattiakaivolla. Vaikka asentaminen maksaa, lisäkaivon kulut saadaan katetuiksi vuosien saatossa.
Yläkerroksissa vahingon hinta voi olla satoja tuhansia
Suihkukaivojen rakentaminen uusiin rakennuksiin on kallista, mutta toisaalta vahingot ne vasta kalliiksi tulevatkin: yhdelle vahingolle voi kertyä useiden tuhansien eurojen hintalappu.
Jos vahinko tapahtuu kerrostalon ylimmissä kerroksissa, kustannukset voivat nousta kymmeniin tai pahimmillaan satoihinkin tuhansiin, jos vesi pääsee tuhoamaan alapuolella olevia asuntoja ja rakenteita laajasti.
Vahingosta vastaa aiheuttaja
Vahinkojen korjaajat kertovat taloyhtiöistä, joissa sama ihminen on sammunut suihkuun useasti. Tuottamastaan vahingosta vastaa taloyhtiöissä vahingon aiheuttaja. Kotivakuutuksesta voi saada korvausta, jos pystyy osoittamaan, että kyseessä on oikea vahinko.
Esimerkiksi opiskelijoilla ei kuitenkaan usein ole kotivakuutusta, eikä kiinteistövakuutus korvaa vesivahinkoja sammumistapauksissa.