Loman tarkoituksena on irtautua työstä, palautua ja uudistua. Psykologian apulaisprofessori Sampsa Puttosen mukaan loma on osin psykologinen tila. Jo pelkkä loman ajatteleminen kohottaa mielialaa. Tästä syystä stressitön loma on enemmän kuin tervetullut.
Keskeneräiset työt tai mieltä painavat huolet voivat jarruttaa lomatunnelmaan pääsyä. Loma voi aiheuttaa jopa stressiä.
Lomastressiä voi ehkäistä valmistautumalla lomaan ennalta. Työt kannattaa priorisoida ja keskittyä tehtäviin, jotka on tehtävä ennen lomaa. Koko maailmaa ei kuitenkaan tarvitse saada valmiiksi ennen lomalle jäämistä. Työt jatkuvat loman jälkeen.
Kannattaa tehdä lista niistä töistä, joihin täytyy tarttua loman jälkeen. Kun tehtävät kirjoittaa ylös, ne eivät kuormita muistia.
– Lomaa kannattaa suunnitella etukäteen mutta jättää myös joustonvaraa.
Pidä loma myös hallitustyöskentelystä
Lomasta voi tiedottaa etukäteen. Esimerkiksi taloyhtiön puheenjohtaja voi kertoa hyvissä ajoin, milloin hän on tavattavissa ja keneen voi ottaa yhteyttä hänen lomansa aikana. Puheenjohtajan voi olla hankala irrottautua roolistaan, jos ovikello tai puhelin soi ahkerasti.
Jos puheenjohtaja tai osa hallituksen jäsenistä on eläkkeellä, loman ottaminen hallitustyöskentelystä voi unohtua. Osa osakkaista saattaa ajatella, että eläkeläiset ovat aina lomalla. Myös eläkkeellä ollessa on tärkeä huolehtia omasta hyvinvoinnista ja jaksamisesta. Aina ei tarvitse olla saatavilla.
– Loma-ajan rajaus ja siitä tiedottaminen helpottavat taloyhtiön asioista irrottautumista paitsi konkreettisesti myös ajatusten tasolla. Jatkuva asioiden seuraaminen ja mielessä pitäminen on usein turhaa. Lomalla kannattaa keskittyä muihin asioihin.
Lomaa kannattaa suunnitella etukäteen mutta jättää myös joustonvaraa.
Tutkimusten mukaan yhteisölliset harrastukset vaikuttavat merkittävästi hyvinvointiin ja elämän mielekkyyteen. Ne ovat tärkeitä asioita, mutta hyvistäkin asioista on välillä hyvä irrottautua ja tehdä jotain muuta.
Jokainen tarvitsee välillä omaa aikaa. Jos haluaa tehdä työnsä hallituksessa hyvin, ei voi olla koko ajan tavoitettavissa. Se kuormittaa liikaa.
Työyhteisössä on hyvä sopia siitä, miten viestintä loma-aikana hoidetaan, suljetaanko esimerkiksi sähköpostit ja työpuhelimet loman ajaksi. Tätä periaatetta voi soveltaa myös hallitustyöskentelyyn.
– Lomailijasta voi tuntua, että hän on korvaamaton ja hänellä on velvollisuus huolehtia tietyistä asioita lomallakin, mutta käytännössä tämä pitää harvoin paikkansa. Jatkuva työhön keskittyminen ei paranna tuottavuutta.
Hyvän loman resepti
Työstä irtautumista voi helpottaa tekemällä itseä kiinnostavia asioita. Loman aloittaminen uudessa ympäristössä nopeuttaa mielen siirtymistä vapaalle. Ulkomaanmatka, mökkeily, patikointiretki tai vaikka pieni lomanen naapurikaupungissa helpottavat työasioista irrottautumista.
Pelkkä päätös töistä irrottautumisesta ei riitä. Ajatuksia ei voi sammuttaa napista painamalla. Tutkimusten mukaan töistä parhaiten irrottautuvat ne, joiden vapaa-aika sisältää jotain aktiivista toimintaa. Esimerkiksi viikonlopun kalastusreissu tai taidenäyttelykierros kääntävät miellyttävästi ajatukset pois työasioista.
Aivoihin ei mahdu kovin montaa asiaa yhtä aikaa, joten huoliin kannattaa välillä ottaa etäisyyttä.
Sampsa Puttonen muistuttaa, ettei työasioiden ajatteleminen aiheuta aina stressiä. Työhön liittyy paljon hyviäkin puolia, joiden muistaminen ilahduttaa. Jos mieli kuitenkin vaeltelee jatkuvasti mukavista asioista negatiivisiin, ajatukset kannattaa pysäyttää.
Huolet voivat estää vapaalle heittäytymistä. Ajatukset saattavat pyöriä yksityiselämän murheissa tai maailman tapahtumissa.
– Huolten ja murheiden pyörittäminen mielessä vahvistaa niiden muistijälkeä aivoissa mutta ei auta ratkaisemaan ongelmia. Aivoihin ei mahdu kovin montaa asiaa yhtä aikaa, joten huoliin kannattaa välillä ottaa etäisyyttä.
Hyvä loma syntyy siitä, että tekee asioita, joita ei normaalisti arjessa tee. Loma on onnistunut, kun lomailija on levännyt, oppinut ehkä jotain uutta, kokenut uusia asioita ja saanut elämyksiä. Hän on päässyt tekemään itseä kiinnostavia asioita ja palautunut arjen kuormituksesta.
Pysäytä mielessä pörräävät työasiat tai huolet
1. Rauhoitu. Tee asioita, jotka rentouttavat. Rentoutuneen ajatukset ovat positiivisempia kuin stressaantuneen.
2. Ole aktiviinen. Niin liikunta kuin muukin toiminta purkaa stressiä ja helpottaa mielessä pyörivistä asioista irrottautumista.
3. Kirjoita huolet ylös. Pidä huolipäiväkirjaa. Kun kirjoittaa mieltä painavat asiat siihen, ne eivät pyöri mielessä koko ajan. Rajaa huolehtiminen tiettyyn aikaan päivästä.
4. Hyödynnä sosiaalista tukea. Etsi ongelmiin ratkaisuja keskustelemalla niistä. Asioiden ääneen sanominen tekee niistä näkyviä ja helpottaa ratkaisun löytämistä.
5. Erota toisistaan ne asiat, joihin voit vaikuttaa ja ne, joille et voi tehdä mitään.