Useimmille Turun seudulla sijaitseville kiinteistöille kannattavin lämmitysmuoto on kaukolämpö, jos kiinteistö on kaukolämpöverkon alueella.
Kaukolämpö on toimintavarma ja ekologinen sekä hinnaltaan kilpailukykyinen palvelutuote. Palvelun tarjoaja vastaa järjestelmän ylläpidosta ja siitä, että lämmön toimitus kiinteistöön on katkeamatonta. Turku Energian toimitusvarmuus ollut jo pitkään lähes sata prosenttia. Lisäksi kaukolämmön päästöt ovat Turun seudulla huomattavasti alhaisemmat kuin Suomessa keskimäärin (lue lisää). Viimeistään vuosikymmenen lopulla kaukolämpö on Turun seudulla täysin uusiutuvaa. Päästöjen tapaan myös kaukolämmön hinta on laskusuuntainen.
Kaukolämmitysjärjestelmä on kompakti eikä se vaadi esimerkiksi maalämpöön verrattuna paljoa tilaa tai lämpökaivojen sijoittelua. Kaukolämpö on helposti skaalautuva, joten sitä on mahdollista kasvattaa tai pienentää kiinteistön tarpeiden mukaisesti.
Viimeistään vuosikymmenen lopulla kaukolämpö on Turun seudulla täysin uusiutuvaa.
Turku Energialta voi hankkia uuden lämmönjakokeskuksen kertahankintana tai kuukausimaksullisena leasing-palveluna. Leasing-palvelu ei vaadi asiakkaalta suuria investointeja ja se on täysin riskitön. Järjestelmä toimitetaan suoraan asunto-osakeyhtiön lämmönjakohuoneeseen avaimet käteen -periaatteella ja Turku Energia vastaa sen toimivuudesta myös tulevaisuudessa vuoden jokaisena päivänä.
Maalämpöjärjestelmä tuo vastuun asiakkaalle
Kaukolämpöverkon ulkopuolella sijaitsevissa rakennuksissa toimivin lämmitysmuoto on maalämpö-, ilmalämpö-, tai ilma-vesilämpöpumppuratkaisu. Käytännössä lämpöpumppu on usein myös ainoa vaihtoehto, sillä öljylämmitysjärjestelmät pyritään korvaamaan muilla lämmitysmuodoilla.
Voiko kerros- tai rivitalo siirtyä maalämmön käyttöön? Vastaus riippuu monista tekijöistä, kuten tontista: onko riittävää aluetta tai saako lupaa lämpökaivojen poraamiselle. Esimerkiksi Turun keskustaan ei olisi järkevää eikä mahdollistakaan porata kaivoja niin tiheästi, että kaikki kerrostalot voisi lämmittää maalämmöllä. Toinen kysymys on hankkeen rahoitus. Lisäksi on pohdittava, ollaanko valmiita siirtymään lämpöpalvelun ostajasta lämmön tuottajaksi. Asiakas on vastuussa maalämpöjärjestelmän ylläpidosta ja hänen on huolehdittava mahdollisista ongelmista itse – oli juhannus tai jouluaatto.
Maalämpö vaatii merkittävästi lämmönjakokeskusta suuremmat tilat taloyhtiön teknisistä tiloista. Lisäksi se on asunto-osakeyhtiöille iso alkuinvestointi. Maalämpöjärjestelmän takaisinmaksuaika on pääsääntöisesti 12–15 vuotta, minkä jälkeen käyttökustannukset ovat maltilliset. Lisäksi tulee kuitenkin myös muita kustannuksia, kuten lämpöpumppujen kompressorien uusinnat. Maalämpö on pohjimmiltaan sähkölämmitystä ja myös sähkön hinnan vaihtelut vaikuttavat lämpöpumppujen kannattavuuteen.
Kaukolämpö ja lämpöpumppu toimivat yhdessä
Joissain kiinteistöissä hyvä ratkaisu voi olla useita eri lämmitysmuotoja yhdistävä hybridilämmitys. Kaukolämmön yhteyteen sopivat eri lämpöpumppuratkaisut, mukaan lukien maalämpöpumput. Lämpöpumput ovat tärkeä ja jatkossa yhä tärkeämpi osa kaukolämpöjärjestelmää, ja molemmat yhdessä mahdollistavat joustavan lämmöntuotannon. Lämpöpumppujen merkitys kasvaa erityisesti hukkalämmön talteenotossa. Esimerkiksi kerrostalossa poistoilman lämmön talteenotto lämpöpumpputekniikalla on ympäristö- ja energiatehokkuusteko.
– Ottakaa yhteyttä matalalla kynnyksellä. Selvitetään yhdessä järkevin ratkaisu, sanoo avainasiakaspäällikkö Tommy Rönnqvist Turku Energialta.