Taloyhtiöt ovat hakeneet kiitettävästi tukea sähköautojen latauspisteiden asentamiseksi. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA myöntää tukea latauspisteiden hankintaan asuinrakennuksen omistaville taloyhtiöille ja niiden omistamille pysäköintiyhtiöille. Tukea jaetaan myös projektin edellyttämien sähköjärjestelmämuutosten, kaapelointien ja maanrakennustöiden toteuttamiseen.
ARAn ylitarkastaja Kari Lappalainen kertoo ARAn vastaanottaneen elokuun puoliväliin mennessä vajaat 180 avustushakemusta ja tukipäätökset oli tehty 127 hankkeesta. Tukea oli myönnetty 32 paikkakunnalle eri puolille Suomea. Eniten hakemuksia oli tullut pääkaupunkiseudulta, Tampereelta ja Turusta. Kasvavasta kysynnästä huolimatta Lappalainen uskoo, että jaettavaa riittää loppuvuoteen asti.
Vuosittain jaettavana on 1,5 miljoonan euron tukipotti.
– On oleellisen tärkeää, että hakemus täytetään huolellisesti ja ohjeiden mukaisesti. Jos esimerkiksi taloyhtiössä tehdään samanaikaisesti isompaa remonttia, hakemuksessa pitää eritellä selkeästi latausinfran rakentamiseen kulut. Tukea voi hyvin hakea latauspisteiden asennusprojektin alkamisen jälkeenkin, kunhan asennustyö ei ole ennättänyt valmistua, Lappalainen opastaa.
Tuen taustalla on valtion tavoite lisätä ihmisten siirtymistä sähköautoiluun. Tämänhetkisen päätöksen mukaan ARA jakaa tukea kolmen vuoden ajan. Vuosittain jaettavana on 1,5 miljoonan euron tukipotti.
– Uusimmassa hallitusohjelmassa on kuitenkin todettu, että tukea tullaan jatkamaan ja sen suuruutta korotetaan. Jatkoa on siis odotettavissa, Lappalainen sanoo.
Avustuksen saaminen edellyttää, että taloyhtiö rakentaa valmiuden vähintään viidelle latauspisteelle. Varsinaista latauslaitteiden käyttöönottoa ei kuitenkaan edellytetä. Taloyhtiö voi saada tukea 35 prosenttia muutostöiden arvonlisäverollisista kokonaiskustannuksista. Tuen enimmäismäärä on kuitenkin 90 000 euroa.