Säästä selvää rahaa: kilpailuta taloyhtiön sähkö

Kirjoittanut Anna Karismo 19.2.2019
Taloyhtiön sähkön kilpailuttaa yleensä isännöinti.

Energian hinta laskee. Tilastokeskuksen mukaan suomalaisen tavallisen sähkönkäyttäjän kukkarossa se ei näy, koska kotitaloudet eivät juuri kilpailuta sähköyhtiöitä. Taloyhtiöiden sähkölaskut kilpailuttaa yleensä isännöinti.

 
Suurin osa taloyhtiöistä lämpiää kaukolämmöllä. Niiden sähkölasku muodostuu esimerkiksi pihavalaistuksesta, hissin käytöstä, kylmäkellareista, pesutuvan pesukoneesta, saunasta.

Taloyhtiön energialaskuun on kertynyt säästöä tänä talvena lähinnä siksi, että talvi oli leuto; lämmitystä on tarvittu vähemmän. Kaukolämmön hinta on kuitenkin noussut vuosituhannen alusta 50 prosenttia.

Pörssistä tai kilpailuttamalla

Kotitalousasiakkaiden sähkön hinnat ovat pysyneet suurin piirtein samalla tasolla jo vuoden verran, kun taas yritys- ja yhteisöasiakkaiden maksamat hinnat ovat pienentyneet 3-8 prosenttia käyttäjäryhmästä riippuen.

Yrityksillä on tapana kilpailuttaa sähkönsä. Suuret teollisuusyritykset ostavat sähkönsä suoraan Pohjoismaiden ja Baltian maiden sähköpörssistä, ilman välikäsiä. Kaikki sähkökauppa käydään pörssissä. Sen omistavat Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan, Viron ja Liettuan kantaverkkoyhtiöt.  Nord Pool -pörssi toimii nimensä mukaisesti kauppapaikkana kuten arvopaperipörssi osakemarkkinoilla. Sähkön vähittäismyyjät eli sähköyhtiöt välittävät sieltä sähköä kuluttajille.

Sähkö on Suomessa kallista

Nord Poolin niin kutsuttu systeemihinta oli viime vuonna noin 14 prosenttia halvempi kuin toissa vuonna. Systeemihinta tarkoittaa koko pörssialueelle lähetettyjen osto- ja myyntitarjousten muodostamien käyrien leikkauspistettä.

Sähkön siirtorajoituksista johtuen aluehinta oli Suomessa kuitenkin viidenneksen systeemihintaa korkeampi. Silti se oli keskimäärin kahdeksan prosenttia halvempi kuin vuonna 2013. Yksi syy pörssisähkön hinnan laskuun on se, että metsäyhtiöt ovat sulkeneet paperikoneitaan.

Sähkösopimuksen kilpailutuksella voi säästää selviä summia. Sähkö on nyt selvästi edullisempaa erityisesti määräaikaisen sopimuksen tekijälle kuin aiempina vuosina. Taloyhtiösähkön kilpailutuksen voi tilata esimerkiksi isännöinnin kautta, jos hallitus ei itse halua hoitaa sitä.

Taloyhtiöt ja asukkaat voivat ostaa pörssisähköä myös suoraan. Sen hinta vaihtelee vuorokauden- ja vuodenaikojen mukaan. Pörssisähkön ostajan pitää säästöjä saavuttaakseen seurata hintakehitystä aktiivisesti.

Kerrostalossa säästöä

Samalla kun sähkön hinta on pysynyt jotakuinkin ennallaan, kaukolämmön hinta siis nousee. Pellervon taloudellinen tutkimuskeskus arvioi, että 90-neliöisen kerrostalohuoneiston asukkaiden energiakustannukset saattavat viiden vuoden aikana kallistua 50–70 euroa kuukaudessa.

Leutona talvena kaukolämpöä on kuitenkin käytetty selvästi tavanomaista vähemmän. Esimerkiksi kaukolämpöasukkaan helmikuun lämpölasku jäi Energiateollisuuden mukaan lämpimän sään vuoksi kerrostaloissa keskimäärin 21 euroa pienemmäksi kuin keskimäärin. Koko kuluva lämmityskausi on ollut lämmin. Siksi lämmitystarve on ollut yli kymmenen prosenttia normaalia pienempää, Energiateollisuus kertoo.

Kirjoittaja: Anna Karismo

Anna Karismo työskenteli Kotitalo-lehden päätoimittajana vuoden 2016 alkuun asti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Anna Karismo →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Lämmitys Sähkö