Rakennusten suojelun tavoitteena on säilyttää rakennettua kulttuuriympäristöämme eli rakennusperintöämme. Rakennusten suojelu voi tärkeää rakennuksen arkkitehtuurin, rakennustekniikan, rakentamisen perinteen, ympäristöarvojen tai rakennuksen ainutlaatuisen historian kannalta.
– Rakennustaiteen ohella voidaan suojella esimerkiksi kansanrakentamista ilmentäviä piirteitä, kuten käsityöosaamista, tai teollisen rakentamisen historiallisia ilmiöitä. Suojeluun voi vaikuttaa myös rakennuksen yksittäinen rakenne tai tekninen järjestelmä, vaikkapa nerokas ilmanvaihtojärjestelmä. Rakennuksen lisäksi myös esimerkiksi puutarhaa tai pihapiiriä voidaan suojella, jos niillä katsotaan olevan merkittäviä ympäristöarvoja, Museoviraston erikoistutkija Laura Tuominen selventää.
Rakennustaiteen ohella voidaan suojella esimerkiksi kansanrakentamista ilmentäviä piirteitä, kuten käsityöosaamista.
Suojelukaava tavanomaisin vaihtoehto
Rakennusten suojelupäätökset perustuvat joko rakennusperintölakiin (laki rakennusperinnön suojelemisesta) tai maankäyttö- ja rakennuslain mukaiseen kaavasuojeluun. Erityisesti asemakaava-alueilla ja rakennuskieltoalueilla kaavasuojelu on rakennusperinnön suojelussa ensisijaisesti käytettävä vaihtoehto.
Tämä sisältö näkyy vain tilaajille
Tilaamalla Kotitalo-lehden saat lukuoikeuden kaikkeen sisältöön kotitalolehti.fi:ssä.
Tutustu 2 viikkoa maksutta
Oletko jo tilaaja?
Tuleeko taloyhtiöllesi Kotitalo-lehti?