Niin sanotun perinteisen putkiremontin mediaanihinta on pääkaupunkiseudulla 700 euroa ja muualla maassa 400 euroa vastikeneliötä kohden. Perinteisten remonttien muun maan keskihinta on laskenut, noin 5 prosenttia. Tiedot selviävät Isännöintiliiton tuoreesta Putkiremonttibarometri 2014 -tutkimuksesta.
Perinteiseksi kutsutaan putkiremonttia, jossa käyttövesiputket ja talon sisäpuoliset viemärit uusitaan kokonaan joko vanhoihin kanaviinsa tai asennetaan uusiin koteloihin. Viimeisten kahden vuoden aikana toteutetuista remonteista noin 60 prosenttia tehtiin tässä mielessä perinteisesti. Yleensä kylpyhuoneet uusitaan samalla vesieristeineen ja kalusteineen.
Ihanteellisella yhdistelmällä oikea hinta
Yhä useammin putkiremontissa yhdistellään eri menetelmiä. Remontissa voidaan esimerkiksi uusia vain käyttövesiputket ja korjata osa viemäreistä sisäpuolelta sukittamalla tai ruiskuvalamalla.
Eri menetelmien yhdistelmillä tehdyn remontin pääkaupunkiseudun mediaanihinta on 500 ja muualla maassa 265 euroa vastikeneliöltä. Yhdistelmäremontin keskihinta on laskenut pk-seudulla 17 prosenttia ja muualla maassa 9 prosenttia edellisestä Putkiremonttibarometrista, joka tehtiin kesällä 2013.
Hintoja laskevat muun muassa kustannustehokkaammiksi kehittyneet korjausmenetelmät sekä urakoitsijoiden kiristynyt kilpailu.
Hintoja laskevat muun muassa kustannustehokkaammiksi kehittyneet korjausmenetelmät sekä urakoitsijoiden kiristynyt kilpailu. Kilpailua lisää se, että yritykset suuntaavat hiljentyneen uudisrakentamisen puolelta korjausrakentamisen markkinoille.
Hankkeet on nyt myös opittu suunnittelemaan entistä paremmin, kertoo Isännöintiliiton kehityspäällikkö Heikki Kauranen.
– Jos ennen putkiremontti tehtiin periaatteella ”perinteinen on aina perinteinen”, nyt korjausten laajuus ja toteutustavat osataan valita entistä tarkemmin taloyhtiön tarpeiden mukaan, hän sanoo Isännöintiliiton tiedotteessa.
Suunnittelun laatu näkyy tarjousten laadun parantumisena. Annettu hinta pitää hyvin 81 prosentissa putkiremonteista.
Isännöitsijöistä 90 prosenttia pyytää vähintään neljä urakkatarjousta. Urakoitsijan maine on noussut hinnan rinnalle tärkeimmäksi urakoitsijan valintaan vaikuttavaksi tekijäksi. Hintaa ja urakoitsijan mainetta painotetaan lähes kaikissa taloyhtiöissä eniten. Toiseksi tärkeimpiä ovat urakoitsijan referenssit, henkilöstön osoitettu osaaminen ja kokemus sekä aikataulu.
Remontteja vaikea verrata
Putkiremontin hintahaarukka on laaja. Tämä kertoo siitä, että käytännössä jokainen hanke on yksilö, ja hintavertailu jopa naapuritaloyhtiön kanssa on vaikeaa.
Vanhassa talossa kaikki rakentaminen on vaikeampaa kuin suorakulmaisissa elementtitaloissa, ja remontit ovat erilaisia.
Pääkaupunkiseudun ja muun maan hintaeroa selittävät osin rakennusten ikä ja tyyppi. Nyt tehdään putkiremontteja 1953–1976 rakennettuihin taloihin. Keskimäärin remonttitalo on pääkaupunkiseudulla 56 ja muualla maassa 49 vuotta vanha.
Vanhassa talossa kaikki rakentaminen on vaikeampaa kuin suorakulmaisissa elementtitaloissa, ja remontit ovat erilaisia. Pääkaupunkiseudulla uusitaan putkien yhteydessä esimerkiksi kylpyhuoneet 86 prosentissa remonteista, muualla maassa vain 53 prosentissa.
Talon järjestelmien kunnosta riippuen putkiremonttiin kannattaa yhdistää muita korjauksia. Etenkin pääkaupunkiseudulla parannetaan samalla ainakin sähköjärjestelmät (86 prosentissa remonteista) ja tietoliikennekaapeloinnit (84 prosentissa). Muualla maassa sähköt kuuluvat vain 51 ja tietoliikennekaapelointi 41 prosenttiin remonteista.