Helsingin Lauttasaaressa sijaitsevassa As Oy Melkonkatu 1:ssä alettiin suunnitella putkiremonttia pari vuotta sitten. Uusi rakennusmääräys edellytti taloyhtiötä sijoittamaan paineistetut käyttövesiputket helposti avattavan rakenteen sisään. LVI-suunnittelutoimisto ehdotti asuinkerroksiin nousevien vesiputkien eli putkinousujen sijoittamista ja koteloimista yleiseen tapaan rappukäytävään.
– Halusimme kuitenkin sijoittaa putket wc-tilojen vieressä kulkeviin vanhoihin talotekniikkahormeihin, sillä rappukäytävät olivat kaukana märkätiloista. Näin oli mahdollista välttää pitkät putkien vaakavedot ja koteloinnit rappukäytävässä sekä asunnoissa. Huoneistojen sisällä uusien putkihormien tekeminen olisi myös ollut hankala toteuttaa, hallituksen puheenjohtaja Petteri Tukiainen kertoo.
Avattava seinä putkille vastasi lain vaatimuksiin
Taloyhtiö teetti linjasaneerauksen hankesuunnitelmaan lisäosan, jossa selvitettiin vaihtoehtoista tapaa putkien sijoittelulle. Lisäosan pääsuunnittelutyön sai tehtäväkseen tuolloin Vahanen Prossa työskennellyt Kari Kemppainen.
– Luonnossuunnitelmassa sijoitimme vesijohdot pieneen hormiin, joka mahtui alkuperäisen, talotekniikkaa varten rakennetun, suuren hormitilan sisään. Kylpyhuoneisiin suunniteltiin vesijohtojen hormitilan kohdalle lattiasta kattoon yltävä avattava luukku, jonka kautta vesijohdot voidaan vaihtaa kylpyhuoneen vedeneristettä rikkomatta, Kemppainen sanoo.
Kylpyhuoneisiin suunniteltiin vesijohtojen hormitilan kohdalle lattiasta kattoon yltävä avattava luukku, jonka kautta vesijohdot voidaan vaihtaa kylpyhuoneen vedeneristettä rikkomatta.
Kari Kemppainen
Taloyhtiö haki suunnitelmaluonnokselle ennakkopäätöksen Helsingin kaupungin rakennusvalvonnasta. Sielläkään vastaavasta ratkaisusta ei ollut aiempaa kokemusta. Kaupunki ja pääurakoitsija, Lehdon putkiremonttiyksikköön kuuluva Remonttipartio Oy, suhtautuivat poikkeukselliseen ratkaisuun myönteisesti.
Huomaamattomat tarkastusluukut
Projektin suunnittelu ja toteutus oli vaikeaa muun muassa siksi, että kylpyhuoneet oli toteutettu peltikasettirungolla, eli niiden seinät, katto ja lattia olivat peltiä, vanhan hormin vajavaisten seinä- ja välipohjarakenteiden sekä putkinousujen sijoittelun vuoksi. Suunnittelijan ja pääurakoitsijan tiivis yhteistyö tuotti kuitenkin onnistuneen lopputuloksen.
– Tämän toteuttamistavan ansiosta putkiston huollettavuus ja vaihdettavuus on tulevaisuudessa helpompaa ja edullisempaa. Rakennusvaiheessa vaakasuuntaisten putkivetojen väheneminen toi noin 2–3 prosentin kustannussäästön taloyhtiölle, Remonttipartion suunnittelupäällikkö Timo Turunen sanoo.
Tämän toteuttamistavan ansiosta putkiston huollettavuus ja vaihdettavuus on tulevaisuudessa helpompaa ja edullisempaa.
Timo Turunen
Myös osakkaat ovat tyytyväisiä putkiremontin lopputulokseen. Kylpyhuoneen avattava seinärakenne laatoitettiin muiden seinien tavoin.
Noin 40 senttiä leveään, rakenteeseen ei kiinnitä huomiota, jos sen olemassaoloa ei tiedä. Putkivuodon sattuessa vuotovedet valuisivat hallitusti märkätilan puolelle, ja putkiin päästäisiin käsiksi poistamalla rakenteen silikonisaumat ja kiinnitysruuvit suojatulppineen.
– Olen erittäin tyytyväinen lopputulokseen. Aluksi avattava luukku kylpyhuoneen seinässä mietitytti, mutta ratkaisusta tuli todella siisti ja huomaamaton. Hanke pysyi myös hyvin aikataulussa ja budjetissa, Tukiainen pohtii.
Lue myös: Voiko putkiremontti säästää rahaa? Kyllä, ja usein arkikin helpottuu