Nuohousalan keskusliiton mukaan energiatehokas lämmittäminen tarkoittaa tasaista ja kohtuullista tulisijan käyttöä. Nyrkkisääntö on, että yhdellä lämmityskerralla poltetaan enintään 1-2 pesällistä kuivaa puuta ylikuumenemisen välttämiseksi. Jos se ei riitä tilan lämmittämiseen, takka tai uuni on liian pienitehoinen.
Lämmittämistä varten tarvitaan kuivia puita ja sytykkeitä, mahdollisimman pienipalaista ja tasalaatuista. Puu kannattaa ottaa sisälle pari päivää aikaisemmin.
Roskilla ei kannata sytyttää, vaan esimerkiksi maitotölkit on parempi viedä kierrätykseen. Myöskään maalattua tai käsiteltyä puuta ei ole hyvä polttaa, sillä maaleissa voi olla myrkyllisiä aineita. Lahopuun lämpöarvo taas on olematon, ja se karstoittaa hormia.
Puut kannattaa varastoida ulkona niin, että sade ja maakosteus eivät pääse kastelemaan klapipinoa. Varasto ei saa olla myöskään liian tiivis ― ilman on päästävä kiertämään lattian ja räystäiden alta. Parhaassa varastossa on harvat seinät ja lattia.
10 ohjetta takan oikeaoppiseen sytyttämiseen:
- Jos takka tai uuni on ollut käyttämättä pitemmän aikaa, tarkista veto pitämällä tulitikkua suuluukun aukossa. Jos liekki ei taivu uuniin päin, polta savuhormissa rutistettua paperia tai puhalla sinne lämmintä ilmaa hiustenkuivaajalla tai lämpöpuhaltimella.
- Varmista että paperi palaa loppuun ennen kuin suljet nokiluukun, sillä palamaton paperi tukkii savukanavan ja heikentää vetoa.
- Jos tulisijassa on kesäpelti, se avataan sytytysvaiheessa. Kun hormin lämpötila nousee ja syntyy kunnollinen veto, kesäpelti käännetään kiinni.
- Puhtaat kuivat puut asetetaan tulipesään vaakasuoraan tai pystyyn, mielellään kuoripuoli ylöspäin. Aloita pienillä puilla ja lastuilla. Älä lado tulipesää täyteen. Vapaata tilaa pitää olla vähintään kolmasosa tulipesän korkeudesta.
- Aseta sytykkeet puiden päälle. Jos kylmiä pilkkeitä kuumennetaan altapäin, puut kaasuuntuvat, mutta palavat huonosti. Tällöin syntyy runsaasti päästöjä. Jos uuni on ollut käyttämättä pitkään, riittää ensimmäiseen lämmityskertaan yksi pesällinen. Kylmä uuni ei kestä äkillistä kovaa lämmittämistä.
- Liekillä palava puu tarvitsee runsaasti ilmaa. Kohenna palamista siten, että puut ovat yhtä aikaa hiilloksella.
- Punaisena hehkuva hiillos luovuttaa paljon lämpöä, 25―40 prosenttia puun energiasisällöstä. Kun puut ovat hiilloksella, vähennä uunin luukusta virtaavan ilman määrää ja kohenna hiillosta. Pidä arinailma täysin auki, jotta hiillos palaa mahdollisimman nopeasti loppuun.
- Kun hiillos on tummunut ja palanut loppuun, sulje pelti. Älä sulje yhtään aikaisemmin, jotta huoneeseen ei tule häkää.
- Tarkkaile savupiipusta nousevaa savua. Pian sytytyksen jälkeen vaaleaksi ja heikosti näkyväksi muuttuva savu, joka ei haise pahalta, on merkki hyvästä palamisesta. Myös tulisija kertoo, sujuiko palaminen hyvin: tulipinnat ovat vaaleita eikä niissä näy tummaa nokea.
- Muista nuohous!
Lähde: Nuohousalan keskusliitto