Pihalla taloyhtiön taloudesta? Kysy isännöitsijältä

14.12.2015
Kuva: Pixabay On ensisijaisesti isännöitsijän vastuulla, että kaikki hallituksen jäsenet pystyvät seuraamaan ja ymmärtävät taloyhtiön taloutta.

Taloyhtiön talous ja tilinpito termeineen voivat tuntua vaikeilta ymmärtää. Jos jokin luku kummastuttaa, kannattaa kysyä suoraan isännöitsijältä.

Moni taloyhtiön osakas tuntee tilinpitojargonin huonosti. Erityisen vaikeaa on tilanne, jossa vaikeat termit yhdistyvät suuriin lukuihin. Hallituksen jäsenten pitäisi kuitenkin ymmärtää taloyhtiötalouden perusteet. Talous ei ole tähtitiedettä tai korkeampaa matematiikkaa, sanoo isännöitsijä Jukka Ojamo.

Ojamo korostaa, että on ensisijaisesti isännöitsijän vastuulla, että kaikki hallituksen jäsenet pystyvät seuraamaan ja ymmärtävät taloyhtiön taloutta. Se tarkoittaa lukujen avaamista ja asioiden selittämistä.

Keskity suuriin linjoihin

Se hallituksen jäsen, joka on perillä asioista, voi auttaa muitakin esittämällä aktiivisesti kysymyksiä. Vieraasta asiasta on vaikea saada muodostetuksi edes kysymystä, saati käsitystä. Isännöitsijälle taas luvut voivat olla liiankin itsestään selviä.

– Jos isännöitsijä vetää vähän korkealta ja kovaa, niin osaava hallituksen jäsen voi välillä pysäyttää hidastaa, hän sanoo.

Lisäksi hän neuvoo käyttämään ajan suuriin linjoihin: sen sijaan, että touhutaan innokkaasti kympin lumilapiohankinnan kanssa, voitaisiin miettiä vaikka energiakysymyksiä.

Hallituksen kannattaa myös huolehtia siitä, ettei se tipauta isännöitsijää kyydistä taloyhtiön taloudenhoidossa. Kaiken rahaliikenteen pitäisi mennä isännöitsijän kautta. Siksi sitä “viiden tonnin viemäreiden kuntoarviota” ei kannata lähteä omin päin ostamaan.

Kysy ainakin nämä

1. Onko se paljon vai vähän?

Lukua verrataan viime vuoden vastaavaan. Jos poiketaan kovasti budjetista, on tehty muuta, kuin on suunniteltu.

2. Ovatko rahat riittäneet laskuihin?

Kun rahaa on ollut 50 000 euroa ja kuluja on 60 000, niin rahathan ovat loppu. Silloin on hyvä kysyä, onko kaikki laskut maksettu.

3. Onko isoja maksuja odotettavissa ja miten niihin on varauduttu?

Voi olla maksuja, jotka eivät vielä laskelmassa näy, vaan ne toteutuvat vasta myöhemmin.

4. Onko meillä rahaa yllättäviä menoja varten?

Jos talossa tapahtuu vesivahinko, taloyhtiön on pakko korjata se. Vakuutus maksaa sen vasta jälkikäteen taloyhtiölle. Lisärahan haaliminen osakkailta voi viedä viikkoja. Yllätyksiin kannattaa varautua keräämällä puskuriksi yhtiövastiketta. Yhtiön maksuvalmius on hyvä, kun säästössä on 2-3 kuukauden vastikkeita vastaava kassavaranto.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Rahoitus