Taloyhtiön hallituksen kannattaa tilata asiantuntijoilta, esimerkiksi isännöinniltä, selvitys siitä, kuinka paljon kulutustottumuksilla voi säästää ja millaisia muutoksia rakennuksessa on mahdollista toteuttaa.
– Lain mukaan kaikissa taloyhtiöissä pitää olla energiatodistus. Talon tarvitsemat energiaremontit kartoitetaan yleensä sen yhteydessä, rakennusinsinööri Johan Helmisaari turkulaisesta VS-Tekniikkatalosta sanoo.
Jos taloyhtiö on vuosikymmeniä vanha, eikä siellä vielä ole suunniteltu energiaremonttia, pohdinta kannattaa aloittaa viimeistään nyt. Asuminen tuottaa kotitalouksien kasvihuonekaasupäästöistä noin kolmanneksen. Kerrostaloissa kuluu joidenkin tutkimusten mukaan jopa hieman enemmän energiaa neliötä kohden kuin pientaloissa.
Kuuntele asiantuntijaa
Kun osakkaat pohtivat energiauudistusta, isännöinnin käytännöt ja suositukset ovat avainasemassa. Isännöitsijä on kiinteistöjohtamisen asiantuntija, johon taloyhtiöllä on jo valmiiksi suora yhteys. Esimerkiksi väitöskirjassaan asumisen energiatehokkuutta tutkinut Riikka Kyrö totesi, että isännöitsijöiden neuvoja kannattaisi kuunnella nykyistä tarkemmin, koska heillä on energian säästämisestä paljon tietoa ja osaamista.
Lue lisää: Maalämpöön vaihtaminen toi taloyhtiölle säästöä
Tietoa, taitoa ja toimenpiteitä tarvitaan, koska energiankulutuksessa on usein mahdollisuus ja tarvekin muutoksiin. Taloyhtiön käyttämästä energiasta, kuten kiinteistösähköstä, ei tipahda laskua osakkaiden postiluukkuun, mutta jokainen maksaa energialaskua vastikkeessaan.
Energiahukan myötä hukkaan valuu jopa 30 prosenttia taloyhtiön energiasta.
Lämmityksen osuus asumisen energiankulutuksesta on Tilastokeskuksen mukaan ylivoimaisesti suurin, liki 70 prosenttia. Lukuun on laskettu myös muut lämmityskohteet asunnon sisälämpötilan lisäksi: lämmityksestä 15 prosenttia kuluu käyttöveden lämmitykseen ja viisi prosenttia saunojen lämmitykseen. Toiseksi suurin päästöjen aiheuttaja on sähkö, joka muodostaa energiankulutuksesta reilun kymmenesosan.
Iso ongelma on myös energiahukka: Energiaa vuotaa harakoille seinien, ikkunoiden, ovien, katon ja alapohjan kautta. Samalla ulos karkaa rahaa, koska lämmitys on taloyhtiöiden suurin kuluerä, ja energian hinta nousee. Ympäristöhallinto on arvioinut, että energiahukan myötä hukkaan valuu jopa 30 prosenttia taloyhtiön energiasta, mikä tarkoittaa rahallisesti kymmentä prosenttia taloyhtiön energialaskusta.
Lue lisää: Energiahukka saattaa ahmia kymmenientuhansien eurojen edestä
Ajattele lähitulevaisuutta pidemmälle
Taloyhtiöiden osakkaat laskevat usein vain teknisistä muutoksista tulevia välittömiä kustannuksia omaan nykytalouteensa, ja pitkän aikavälin säästöt jäävät vähemmälle huomiolle. Myös isännöitsijöiden asenteet vaikuttavat. Pienimmät päästöt on Riikka Kyrön väitöskirjan mukaan usein taloyhtiöillä, joiden isännöitsijä on halunnut kiinnittää osakkaiden huomion energiansäästöön.
Käytännössä energiaremontti toteutetaan niin, että isännöintiyritys lähettää tarjouspyynnöt hankkeiden toteutuksesta urakoitsijoille. Yleensä taloyhtiön hallitus ja isännöinti valitsevat sopivan urakoitsijan saapuneiden tarjousten perusteella.
– Urakan eri osat voidaan kilpailuttaa erikseen tai pyytää kokonaisurakkatarjousta, Johan Helmisaari sanoo.
Energiakartoituksessa voidaan käydä läpi esimerkiksi nämä:
- Lämpöhävikin minimointi; ulkoseinät, katto, ikkunat, ovet, lattiat
- Ilmanvaihdon hallinta ja lämmön talteenotto
- Rakenteiden tiiviys
- Lämpökuormien tehokas hyödyntäminen ja jäähdytyksen tehostaminen. Esimerkiksi kesähelteellä tulee halvemmaksi viilentää asuntoa sammuttamalla tarpeettomat sähkölaitteet ja välttämällä saunan käyttöä kuin käyttämällä tuulettimia ja puhaltimia.
- Vedenkulutuksen hallinta, jossa auttaa esimerkiksi huoneistokohtainen vedenmittaus mittareilla.
- Energiatehokkaat laitteet ja valaisu, taloautomaatio
- Energialähteiden valinta, esimerkiksi maalämpöön siirtyminen
- Asukkaiden valistus energiansäästöstä
- Lämmönsäädin vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään
- Sähkönkulutuksen hallinta sähkömittareiden avulla
Asukas voi oma-aloitteisesti säästää energiaa vaikkapa näin:
- Laskemalla huonelämpötilaa.
- Tiivistämällä ikkunoita talveksi.
- Säätämällä lattialämmitystä pienemmälle teholle.
- Tuulettamalla nopeasti ristivedolla.
- Hankkimalla vettä säästävät hanat ja wc-pöntöt.
- Säätämällä ilmastoinnin asetukset oikein.
- Vetämällä pimeällä verhot ikkunoiden eteen.
- Vähentämällä astioiden käsinpesua. Konepesu vie paljon vähemmän lämmintä vettä.
- Tarkistamalla kylmäkoneiden sijainnin suhteessa lämmönlähteisiin; jääkaappia ei kannata sijoittaa uunin viereen.
Lue lisää: Näin taloyhtiössä asuva voi pienentää energialaskua