Tiesitkö, että suomalaiset kerrostaloasujat kuluttavat vettä vuorokaudessa keskimäärin 130 litraa henkilöä kohden? Vaihteluväli kulutuksessa voi olla alle 50 litrasta jopa 500 litraan saakka. Suurimmat lukemat on kaukana kestävän vedenkäytön suosituksesta, jonka mukaan yksittäisen asukkaan päivittäisen vedenkulutuksen tulisi olla korkeintaan 100–110 litraa. Harva kuitenkaan tuhlaa vettä tarkoituksella. Kun arjen askareissa kuluvien vesilitrojen tarkka määrä ja hinta eivät ole tiedossa, arvokasta luonnonvaraa saattaa valua hukkaan lähes huomaamatta.
Veden säästäminen ei vaadi asumismukavuudesta tinkimistä.
Maailman vesivarantojen ehtyminen, ilmastonmuutoksen eteneminen ja pilviin kivunneet energiakustannukset ovat tehneet veden säästämisestä ajankohtaisempaa kuin koskaan aikaisemmin. Turhan kulutuksen karsimiseen kannustaa myös veden hinnannousu: lukuisien vesiyhtiöiden vesimaksuihinsa alkuvuodesta 2023 tekemä noin 10 %:n korotus tuntuu monen kotitalouden kukkarossa.
Hyvä uutinen on, että veden säästäminen on helppoa ja onnistuu keneltä tahansa.
Aloita säästäminen vedenkulutustottumuksistasi
Vedensäästö kannattaa aloittaa omien vedenkulutustottumuksien tarkistamisesta. Jo pienet muutokset voivat keventää vesi- ja sähkölaskua pysyvästi:
Suihkuttele säästeliäästi. 10 minuutin suihku kuluttaa vettä keskimäärin 120 litraa. Lämmin suihkuvesi on myös kotitalouden suurimpia energiasyöppöjä. Lyhentämällä suihkuhetkiäsi kahdella minuutilla säästät vettä viikoittain jopa 168 litraa.
Pese pyykit vettä ja energiaa säästävällä pyykinpesukoneella. Vanhojen pyykinpesukonemallien kulutus on usein kaksinkertainen uusiin, energiatehokkaisiin koneisiin verrattuna. Säästeliäs pyykkääjä suosii myös täysien koneellisten pesemistä ja mahdollisimman matalaa pesulämpötilaa.
Käytä astianpesukonetta käsin tiskaamisen sijaan. Siinä missä käsin tiskaaminen kuluttaa vettä noin 130–140 litraa kerralta, energiatehokas tiskikone pesee astiat alle 10 vesilitralla.
Päivitä vesikalusteet vettä säästäviin malleihin. Vesihanojen, suihkupäiden ja wc-istuimien vedenkulutuksessa on merkittäviä eroja. Vaihtamalla vesikalusteet vettä säästäviin malleihin pudotat vedenkulutustasi kymmenillä litroilla päivässä.
Tarkista ja korjauta vuodot. Toisinaan syypää suurelle vesilaskulle löytyy vettä huomaamatta tiputtavasta hanasta tai vuotavasta vessanpöntöstä. Seuraa siis vesikalusteidesi kuntoa ja ilmoita vuodoista isännöitsijälle tai huoltoyhtiölle aina heti.
Saavuta suuremmat säästöt vedenmittausdataa hyödyntämällä
Vaikka arjen vastuullisemmilla valinnoilla on suuri merkitys vedenkulutuksen vähentämisessä, tarkkoja kulutusmääriä on mahdotonta hahmottaa ilman ajantasaista mittaustietoa. Vastuullisten valintojen tekeminen on helppoa, kun vedenkulutusdatasta tehdään läpinäkyvää ja tiedät aina tarkasti, kuinka paljon vettä kotitaloudessasi kuluu.
Huoneistokohtainen vedenmittausjärjestelmä seuraa vedenkulutusta reaaliajassa ja ilmoittaa epätavallisesta vedenkäytöstä ja huoltotarpeista, kuten vuotavista vesilaitteista, heti. Pelkkä mittaaminen ei kuitenkaan vielä yksin kannusta vedenkulutuksen vähentämiseen, vaan vedenmittausdataa on myös tärkeä seurata mobiilisovelluksen tai huoneistonäytön kautta. Tutkitusti tehokas tapa säästää vettä ja rahaa on siirtyä älykkään vedenmittausjärjestelmän mahdollistamaan, kulutuksenmukaiseen vesilaskutukseen. Kun maksat siitä, mitä kulutat, paine tuhlata vettä ennalta määritellyn summan edestä katoaa.
Vesitehokkuusyhtiö Smartvattenin mukaan vastuullisempien vedenkulutustapojen yhdistäminen vedenkulutuksen huoneistokohtaiseen seuraamiseen ja laskuttamiseen pienentää vedenkulutusta nopeasti jopa 30 %. Samalla energiaa säästyy 10 %. Lopputuloksesta kiittää niin kukkaro kuin ympäristö, asumismukavuudesta tinkimättä.