Kunnan rakennusvalvonnan lupa tarvitaan aina, jos parvekkeelle tai terassille suunnitellaan muutosta, jolla on vaikutusta turvallisuuteen tai terveellisyyteen, tai jos muutos muuttaa merkittävästi rakennuksen ulkonäköä. Jos siis suunnitelmissa on pienikin parvekeremontti, ihan ensimmäisenä kannattaa selvittää lupa-asiat kuntoon.
– Esimerkiksi parvekkeen taustaseinän värin vaihtaminen edellyttää rakennusvalvonnan lupaa, eikä sitä todennäköisesti heltiä vain yhdelle talon parvekkeelle. Rakennusvalvonnan lupaa hakee aina taloyhtiö, ei yksittäinen osakas, sanoo Helsingin kaupungin korjaus- ja muutosrakentamisesta ja kaupunkitilasta vastaavan lupayksikön päällikkö Salla Mustonen.
Se, milloin ja millaista lupaa tarvitaan, riippuu tilanteesta. Kokonaan sisäänvedetyn eli talon ulkoseinän sisäpuolella olevan parvekkeen lasittaminen ei edellytä rakennusvalvonnan lupaa mutta taloyhtiön luvan kyllä.
– Jos taas parvekkeen sivuseinät ovat auki ja siihen tarvitaan myös katto, tarvitaan rakennusvalvonnan lupa, Mustonen toteaa.
Ilmalämpöpumppuun lupa talohtiöltä
Ilmalämpöpumppujen yksiköt ja muut laitteet tulee Mustosen mukaan sijoittaa mahdollisimman näkymättömään paikkaan. Tällöin rakennusvalvonnan lupaa ei tarvita, mutta lupaa on kuitenkin haettava taloyhtiöltä.
Parvekkeen sisustaminen ei toki ole varsinainen parvekeremontti, mutta silloinkin moni rakenteisiin tai ulkonäköön vaikuttava seikka vaatii myös lupa-asioiden selvittelyä. Taloyhtiöillä voi olla myös omia sääntöjä parvekelaattoihin, seiniin ja kaiteisiin tehtävistä kiinnityksistä.
– Isännöitsijään kannattaa olla aina yhteydessä, jos suunnittelee kiinnittävänsä jotain parvekkeen kiinteisiin rakenteisiin. Jo reikien tekeminen rakenteisiin, kuten seiniin tai parvekelaattoihin, edellyttää aina taloyhtiön lupaa. Kantavia rakenteita rei´itettäessä tarvitaan myös rakennusvalvonnan lupa tai lausunto, Mustonen summaa.
Lue myös: Pistorasia parvekkeella olisi tarpeellinen, mutta onko sen asentamisessa mitään järkeä?
Lue myös: Ilmalämpöpumpun asentaminen ei käy taloyhtiöissä noin vain – ota nämä asiat huomioon
Lue myös: Parvekkeesta kesähuone? Parveketta saa sisustaa varsin vapaasti