Oman parvekkeen talvikunnosta vastaa aina osakas.
– Parvekkeen sisäosat ovat osakkaan vastuulla. Hänellä on parvekkeesta huolenpitovelvollisuus eli hän pitää parvekkeen siistinä ja huolehtii talvella lumen ja jään poistosta, Kiinteistöliiton lakimies Pauliina Haapsaari toteaa.
Rakennusteknisesti parveke ei sovellu ammeeksi, joten lumitöiden ohella osakkaan täytyy varmistua, että vedenpoistoaukot pysyvät auki. Näin neste pääsee valumaan pois eivätkä loska ja vesi rapauta rakenteita. Kuiva parveke on myös asukkaalle miellyttävämpi paikka oleilla.
Kun hankea ja jäätä poistetaan, se tehdään turvallisesti. Nietokset pudotetaan parvekkeen laidan yli niin, että alla ei ole ihmisiä eikä mitään rikkoutuvaa.
Pauliina Haapsaari suosittelee, että taloyhtiö koordinoi lumenpoistoa, koska se on vastuussa turvallisuudesta. Kun parvekkeille on kertynyt sopiva määrä kinosta, voidaan esimerkiksi sopia yhteinen lumityöpäivä. Yhtiö voi tiedottaa asiasta ja tarvittaessa eristää puomein vaara-alueen.
Jos parvekkeiden alla on pysäköintialue, on järkevää tyhjentää se töiden ajaksi.
On erittäin harvinaista, että parvekkeen alla on sellaisia rakenteita, että ne estävät kokonaan lumenpudotuksen. Tällaiselle parvekkeelle voidaan lähes aina räätälöidä oma tyhjennyskeino. Jos helppoa ratkaisua ei löydy, lumi voidaan myös kantaa pihalle ämpäreissä.
Lue myös: Pistorasia parvekkeella olisi tarpeellinen, mutta onko sen asentamisessa mitään järkeä?
Lue myös: Varaudu lumen tuomiin vaaroihin
Lue myös: Taloyhtiön pihan talvikunnossapitoa ei kannata laiminlyödä