Julkisuudessa on ollut viime vuosina useita kerrostalojen tulipaloja, joissa on tullut ilmi vakavia puutteita palokatkoissa. Jos palokatkoja ei ole, tulipalo leviää nopeasti tilasta toiseen. Puutteita on paljastunut asukkaille myös sattumalta, esimerkiksi vesivahingon tutkimisen yhteydessä.
Alan asiantuntijayrityksiä edustavan Suomen palokatkoyhdistys ry:n puheenjohtaja Jukka Autere sanoo, että palokatkojen puutteisiin voi olla monta syytä.
– Yleensä kyseessä on inhimillinen erehdys. Syystä tai toisesta usean urakoitsijan ja työvaiheen tahdistuksessa joku asia voi jäädä huomaamatta. Huolellinen palokatkoasennusten koordinointi auttaa.
Kysyimme Autereelta sekä Suomen pelastusalan keskusjärjestön (Spek) vanhemmalta asiantuntijalta Ilpo Leinolta, miten taloyhtiö voi selvittää palokatkojen puutteet ja miten niitä voidaan korjata jälkikäteen.
Taloyhtiön vastuulla
Palokatkolla tarkoitetaan sitä, että rakennuksen eri palo-osastojen väliset sähkö-, putki- ja muut läpiviennit eristetään ja tiivistetään niin, etteivät savu ja liekit pääse leviämään tilasta toiseen.
Leino havainnollistaa palokatkojen hyötyjä ottamalla esimerkiksi Iso-Syötteen hotellipalon 2018. Raju tulipalo tuhosi noin puolet hotellista, mutta pahemminkin olisi voinut käydä.
– Jos palo-osastoja rajaava seinä ja sen läpiviennit eivät olisi olleet tiiviit, palo olisi levinnyt myös majoitushuoneita sisältävään siipeen ja lopputulos olisi voinut olla täystuho. Nyt palo rajoittui ravintolaan ja yleisiin tiloihin.
Haasteena on, että palokatkot ovat yleensä piilossa rakenteiden sisällä. Ne sijaitsevat seinissä, välipohjissa ja yläpohjarakenteissa. Käytettäviä materiaaleja ovat esimerkiksi palonkestävät akryyli-, kipsi- ja sementtimassa sekä erilaiset palokatkovaahdot.
Paras tapa korjata palokatkoja asunnoissa jälkikäteen on tehdä se silloin, kun rakenteita puretaan muutenkin ja puutteet voidaan havaita.
Läpivientejä on keskiverrossa kerrostalossa runsaasti, joten palokatkojakin tarvitaan paljon.
– Kylppärin ja keittiön viemäröinnit, patterien läpiviennit, rakenteissa olevat sähköjohtojen läpiviennit, seinien läpi vedetyt ilmanvaihtoputket, Autere luettelee yleisimpiä palokatkojen paikkoja.
Palokatkot ovat taloyhtiön kunnossapitovastuulle kuuluvia rakenteiden osia. Niiden tarkastus ja perusparannus tulee Autereen mukaan ajankohtaiseksi yleensä muun urakan, esimerkiksi kylpyhuone- tai keittiöremontin, yhteydessä.
– Palokatkoja voi korjata jälkikäteen. Asunnoissa paras tapa on tehdä se silloin, kun rakenteita puretaan muutenkin ja puutteet voidaan havaita. Teknisissä ja yleisissä tiloissa palokatkoja on mahdollista havaita ja parantaa ilman purkutöitä, jos tekniikat ovat näkyvillä.
Kyselystä hyvä aloittaa
Jos taloyhtiö haluaa selvittää palokatkojen kuntoa, Autereen mukaan hyvä tapa aloittaa on tehdä ensin kysely asukkaille.
– Kuuluuko esimerkiksi keittiössä tai suihkutiloissa toisen asunnon äänet? Jos naapurissa tehdään ruokaa, tulevatko tuoksut omaan asuntoon?
Hajujen ja äänten kulkeutuminen omaan asuntoon voi olla merkki puutteellisesta palokatkosta.
– Jos esimerkiksi kuulee, mitä naapurin keittiössä jupistaan, se viittaa yleensä siihen, että jossain kohtaa rakennetta on puutteellinen tiivistys.
Jos esimerkiksi kuulee, mitä naapurin keittiössä jupistaan, se viittaa yleensä siihen, että jossain kohtaa rakennetta on puutteellinen tiivistys.
Kenen puoleen taloyhtiön kannattaa sitten kääntyä, jos halutaan kattava selvitys palokatkojen kunnosta?
– Se on hyvä kysymys. Palokatkojen tutkiminen vaatii asiantuntemusta. Pitää tuntea esimerkiksi eri aikakausien palokatkotuotteiden hyväksynnät ja asennusohjeet ja osata yhdistää ne rakennusaikaan, Autere sanoo.
Selvitystä voi kysyä palotekniseen suunnitteluun erikoistuneelta suunnittelufirmalta. Tarkastus pitää tehdä oikeilla tiedoilla, ja siinä myös kiinteistön omistajalla on vastuunsa. Taloyhtiön on hyvä pitää tallessa tiedot palokatkoihin tehdyistä muutostöistä.
– Kun tarkastetaan toisen tekemää työtä, on tärkeää varmistua siitä, että lähtötiedot ja palokatkojen dokumentaatio ovat kunnossa.
Määräykset muuttuneet
Palokatkojen hyväksyntämenettely muuttui vuonna 2013, jolloin CE-merkintä tuli pakolliseksi palokatkotuotteille. Määräyksillä on Autereen mukaan vaikutusta siihen, miten koko palokatkoratkaisu pitää toteuttaa.
Ilpo Leinon mukaan perusvaatimukset eivät ole sinänsä muuttuneet: läpiviennit on tiivistettävä niin, että palo ei leviä seinän, katon tai muun osastoivan rakenteen ohi.
Nykyään uudisrakentamisessa tehdään palokatkosuunnitelmat, joten niistä huolehtiminen on osa työmaan normaalia toimintaa.
Myös suhtautuminen palokatkoihin on Leinon mukaan muuttunut. Nykyään läpivienteihin kiinnitetään enemmän huomiota.
– Nykyään uudisrakentamisessa tehdään palokatkosuunnitelmat, joten niistä huolehtiminen on osa työmaan normaalia toimintaa.
Sen sijaan sitä on Leinon mukaan vaikea arvioida, miten hyvin tai huonosti palokatkot on toteutettu vanhoissa rakennuksissa.
Fakta: Rakennuslupa vai ei?
- Jos palokatko tehdään rakennuslupaa edellyttävän korjausrakentamisen yhteydessä, korjaus on tehtävä nykymääräysten mukaisesti.
- Jos taas tehdään perusparannus, joka ei vaadi rakennuslupaa, korjaus voidaan tehdä rakentamisajan määräysten mukaan.
- Esimerkiksi yksittäisen asunnon kylpyhuoneremontti on perusparannus, joka ei vaadi yleensä rakennuslupaa. Putkiremontti taas vaatii rakennusluvan.