Onko naapuri tarkastanut palovaroittimensa?

5.8.2019
Palovaroittimen kunto on tärkeää testata säännöllisesti.

Palovaroitin on tunnetusti halpa henkivakuutus. On kuitenkin tärkeää, että kaikki taloyhtiön palovaroittimet ovat toimivia, ja että niitä testataan säännöllisesti. Entä onko taloyhtiön pelastussuunnitelma kunnossa?

Miten talon väki saataisiin tarkastamaan palovaroittimensa säännöllisesti? Hälyttimen toiminta pitäisi tarkistaa kuukausittain, eikä se usein vaadi kuin testinapin painamista. Palovaroittimien toiminnan varmistaminen on myös jokaisen taloyhtiön asukkaan velvollisuus, joka helposti unohtuu.

Palovaroitin on tärkeä, sillä savu voi täyttää asunnon jo muutamassa minuutissa, vaikka palonalku olisi pieni. Vuonna 2016 Suomessa sattuneissa asuinrakennusten tulipaloissa 443 kerralla palovaroitin ei toiminut, ja 877 asunnossa palovaroitinta ei ollut lainkaan.

Kun samassa taloyhtiössä asuu monta perhettä, ei riitä että oma varoitin on kunnossa. On tärkeää varmistaa, että myös naapuri osaa ja muistaa huoltaa palovaroittimensa.

Yleisin syy palovaroittimen toimimattomuuteen onkin unohdus. Usein varoittimia asennetaan väärin tai liian vähän asuinneliöihin nähden.

Asukaskyselyllä vaaranpaikat selville

Asukkaiden ja hallituksen onkin oltava aktiivisia myös laajemman pelastussuunnitelman teossa. Pelastussuunnitelma ei saa olla kopioitu mistään, vaan taloyhtiössä pitää miettiä juuri oman yhtiön riskikohtia.

Hyviä keinoja siihen ovat esimerkiksi asukkaille tehtävä kysely havaituista epäkohdista tai turvallisuuskävely, jossa samalla sekä kartoitetaan vaaran paikkoja että keskustellaan ja opetellaan oikeita toimintatapoja riskin toteutuessa.

Viimeistään piippaus herättää

Kun Kotitalo kysyi lukijoiltaan, kuinka usein nämä tarkistavat hälyttimensä, vain 39 prosenttia kertoi testanneensa varoitinta kuukauden aikana. Runsaat 40 prosenttia kertoi tarkistaneensa toiminnan kuitenkin puolen vuoden aikana.

Hiljaisen varoittimen tarkistus jää helposti, ellei mikään muistuta siitä. Viimeistään pariston loppumisen merkkiääni saa vaihtamaan pariston. Uusissa malleissa on usein myös vilkkuva valo, joka kertoo laitteen olevan toimintakunnossa. Aina sekään ei auta. Eräs kerrostaloasukas kertoo testanneensa varoittimen vasta käytännössä, kun asunto paloi täysin remontoitavaan kuntoon.

Jos taloyhtiö ei käytä viestinnässä mitään digikanavia, muistutuksen hälyttimien tarkastamisesta voi myös laittaa vaikka kerran vuodessa ilmoitustaululle.

Sammutuspeitteet asuntoihin, yhteinen turvallisuusilta

Kun taloyhtiössä uusitaan porraskäytävän palovaroittimet, kannattaa samalla hankkia kaikkiin asuntoihin sammutuspeitteet. Eräs Kotitalon lukija vinkkaa taloyhtiöstä, jossa järjestetään niin kutsuttu 112-keskusteluilta 11. helmikuuta (11.2.)  tai 1. joulukuuta (1.12.).

Tilaisuudessa käydään läpi muutakin kuin paloturvallisuutta, esimerkiksi asukkaiden omatoimisia huoltoja – asukkaiden pesukoneiden vesiletkujen tarkistuksia, poistoilmaluukkujen ja lattiakaivojen puhdistusta, ilmanvaihtolaitteiden suodattimien vaihtoa tai pihan hiekoituksen sääntöjä.

Myös valtakunnallisena paloturvallisuuspäivänä 1.12. on oivallinen hetki tarkistaa palovaroittimen toiminta. Hiljaisen varoittimen tarkistus jää helposti, ellei mikään muistuta siitä.

Kuka tarkistaa vanhusten hälyttimet?

Jos taloyhtiössä asuu paljon vanhuksia, joiden liikuntakyky on heikentynyt, naapurit voivat pelätä paloturvallisuuden puolesta. Sisäministeriön mukaan tulipaloissa kuolee nyt yhä enemmän yli 65-vuotiaita.

Kannattaa harkita, voisiko taloyhtiö järjestää tarkistukset vanhusten asunnoissa. Tarkistukset voi tilata esimerkiksi huoltoyhtiöltä.

Tarkista palovaroittimesi

  • Onko paristot vaihdettu vuoden aikana?
  • Oletko tarkistanut palovaroittimen toimintakunnon kerran kuussa?
  • Onko asunnossasi riittävä määrä oikein asennettuja ja toimintakuntoisia palovaroittimia eli yksi jokaista 60 asuinneliötä kohden?
  • Onko jokaisessa makuuhuoneessa ja eteisessä palovaroitin?

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Paloturvallisuus Turvallisuus