Kun kallis julkisivuremontti tai putkiremontti on edessä, täytyy taloyhtiössä pohtia remontin rahoitus kuntoon. Silloin on käännyttävä osakkaiden puoleen, sillä rahoitustapa päätetään yhtiökokouksessa.
Käytännössä on neljä tapaa rahoittaa perusparannus.
Pienempiin remontteihin säästäminen kannattaa.
1. Ennakoidaan ja säästetään
Kun lähivuosina on tulossa jokin remonttihanke, voidaan rahaa säästää ennakkoon keräämällä ylimääräistä vastiketta. Asunnon myymistä harkitsevalle ennakkoon maksetut vastikkeet voivat kuitenkin tuntua hukkaan heitetyiltä.
Pienempiin remontteihin säästäminen kannattaa. Isoihin se ei ole järkevää, sillä säästöille ei saada tuottoa.
Kun inflaatio nostaa kustannuksia, säästetyn rahan arvo heikkenee. Viime aikoina inflaatiota ei kuitenkaan ole ollut, rahan ostovoima ei ole heikentynyt, joten pieniin remontteihin voi olla hyvä varautua säästämällä.
2. Myydään omaisuutta
Jos taloyhtiö omistaa esimerkiksi asuntoja, voi niitä myymällä rahoittaa ainakin osan isosta remontista.
Jos taloyhtiö omistaa esimerkiksi asuntoja, voi niitä myymällä rahoittaa ainakin osan isosta remontista. Kannattaa silti laskea tarkasti ja pohtia yhdessä isännöinnin kanssa, kannattaako myynti.
Jos asunnon vuokratuotto on suurempi kuin pankkilainan korko, myyminen ei kannata. Vaikka myyminen pienentää kokonaislainaa, siinä häviää hyvä tulonlähde.
Joissakin taloissa on mahdollista jalostaa esimerkiksi ullakkotilaa myytäväksi tai pohjakerrostilaa vuokrattavaksi. Se vaatii kuitenkin suunnittelua.
3. Otetaan lainaa pankista
Lainaaminen on tavallisin rahoitusratkaisu. Vähävaraisemmilla osakkailla ei ole välttämättä rahaa maksaa kovin korkeita rahoitusvastikkeita, jolloin pitkä laina-aika on tarpeellinen.
On tärkeää, että yksikään osakas ei joudu myymään asuntoaan remontin vuoksi. Toisaalta lyhyt maksuaika on järkevä, sillä vanhassa talossa tulee jatkuvasti parannustarpeita ja lainoja saatetaan joutua ottamaan useita päällekkäin, isännöitsijät kertovat.
Perusparannusten suunnitteleminen pitkällä aikavälillä onkin tärkeää, jotta remontteja voidaan porrastaa. Siten osakkaille ei kolahda kerralla kohtuutonta maksurasitetta. Tavallisesti osakkaille tarjotaan mahdollisuus maksaa koko osuutensa heti remontin jälkeen, jolloin osakkaan ei tarvitse maksaa rahoitusvastiketta ja taloyhtiön laina pienenee.
Perusparannusten suunnitteleminen pitkällä aikavälillä onkin tärkeää, jotta remontteja voidaan porrastaa.
Sijoittajosakkaat eli vuokranantajat voivat vähentää rahoitusvastikkeen vuokratuloista verotuksessa, jos se merkitään yhtiön kirjanpitoon tulona ja tulosta tasataan esimerkiksi asuintalovarauksin. Jos rahoitusvastike sen sijaan rahastoidaan eli merkitään yhtiön taseeseen, vähennyksen saa vasta asunnon myyntihinnasta hankintamenona.
4. Haetaan yhteiskunnan avustuksia
Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA myöntää avustuksia kuntotutkimusten ja kuntoarvioiden laadintaan, hissien rakentamiseen sekä tietyin ehdoin myös ikkunaremontteihin. Yleensä isännöintisopimukseen kuuluu, että isännöitsijä laatii hakemukset hallituksen puolesta.
Päätökset tekee yhtiökokous
- Isännöinti laatii taloyhtiölle hankelaskelman ja kartoittaa rahoitusvaihtoehdot.
- Hallitus käy läpi laskelmat yhdessä isännöitsijän kanssa. Hallitus myös vie ehdotuksen yhtiökokouksen käsittelyyn.
- Yhtiökokous käsittelee hallituksen ehdotuksen ja päättää, mitä tiloja myydään ja mikä on niiden alin hyväksyttävä hinta, paljonko otetaan lainaa ja millä maksuajalla laina otetaan. Yhtiökokous valtuuttaa isännöinnin tai hallituksen myymään tarvittavat tilat. Yhtiökokouksen valtuutus tarvitaan myös isännöitsijälle tai hallitukselle lainan kilpailutukseen, panttien antamiseen ja lainasopimuksen tekemiseen.