Remontin kanssa ei kannata viivytellä, kun ensimmäiset merkit katon uusimisen tarpeesta ilmaantuvat. Esimerkiksi 1950–1990-luvulla rakennetuissa taloissa yleisimpiä ongelmia ovat vuodot, aluskatteen puuttuminen tai hapertuminen, puutteellinen tuuletus ja vialliset läpiviennit.
On tärkeää, että katon kunto katsastetaan vuosittain, jotta vakavat puutteet löydetään ajoissa. Lue tästä artikkelista, mitkä viat viittaavat siihen, että katto on tullut käyttöikänsä päähän.
Kattoremontti on yksi taloyhtiön suurimmista projekteista. Huonosti hoidettuna siihen voi liittyä runsaasti melua, sotkua ja aikataulujen venymistä.
Kattokeskuksen myyntijohtaja Janne Lehtola kuitenkin vakuuttaa, että näinkin vaativa remontti on mahdollista viedä läpi niin, että taloyhtiölle koituu siitä vain vähän vaivaa. Yritys uudistaa tiili- ja peltikattoja Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa ja Savossa.
– Kattoremontin ei tarvitse kestää viikkokausia. Avain onnistumiseen on millintarkkaan hiottu prosessi aina työn toteutuksesta tiedottamiseen ja työturvallisuuteen. Esimerkiksi usean asunnon rivi- tai pienkerrostalossa työ voidaan viedä kokonaisuudessaan läpi kahdessa viikossa, Lehtola kertoo.
Nosturiavusteinen kattoremontti vähentää asukkaille aiheutuvia haittoja
Lehtolan mukaan kattoremontti pysyy parhaiten hanskassa, kun kattofirma vastaa selkeästi koko prosessista aina tilauksesta työn jälkitarkastukseen.
Kattokeskuksella remontti toimitetaan “avaimet käteen” -periaatteella. Yrityksellä on lisäksi omat kattoasiantuntijat, asentajat ja peltimiehet, jolloin prosessi etenee mutkattomasti aina suunnitteluvaiheesta remontin jälkihoitoon.
Asukkaiden ei tarvitse missään vaiheessa kattoremonttia harmitella pihaan kertynyttä puutavaraa ja muuta roinaa.
Ripeän aikataulun ja vaivattoman prosessin mahdollistaa myös se, miten kattoremontti tarkalleen ottaen suoritetaan.
Nosturiavusteinen kattoremontti vähentää taloyhtiön asukkaille aiheutuvia haittoja, nopeuttaa työn valmistumista, parantaa työturvallisuutta ja näkyy työn kokonaiskustannuksissa. Samalla katto saadaan jo heti alkuun suojattua sateelta.
Käytännössä työ sujuu siten, että taloyhtiön pihaan ajetaan kuorma-autolla, johon kuuluvat nostin ja jätelava. Päivän päätteeksi remonttijätteet pakataan lavalle, viedään siististi tontilta pois ja kierrätetään asianmukaisella tavalla.
Taloyhtiön asukkaiden ei tarvitse missään vaiheessa kattoremonttia harmitella pihaan kertynyttä puutavaraa ja muuta roinaa.
– Nosturiavusteisesti voidaan työstää runsaasti kattoneliöitä lyhyessä ajassa. Kun remontti etenee tehokkaasti, siihen voidaan käyttää vähemmän päiviä. Nosturiavusteisessa kattoremontissa riskit ovat kaiken kaikkiaan hyvin pieniä, Lehtola kuvailee.
Katso Youtubesta kattoremontin työvaiheet
Viestintä ja turvallisuus – näistä ei pidä tinkiä
Onnistuneeseen kattoremonttiin kuuluvat olennaisena osana viestintä ja turvallisuus. Jos tiedonsaanti asukkaiden suuntaan ontuu, syntyy helposti väärinkäsityksiä ja erimielisyyksiä.
Lehtola muistuttaakin, että hyvän tiedottamisen merkitystä ei voi tarpeeksi korostaa.
– Viestinnän täytyy olla oikea-aikaista, informatiivista ja ymmärrettävää. Avaamme asukkaille remontin etenemistä askel askeleelta, kerromme keneen voi missäkin tilanteessa olla yhteydessä ja huolehdimme, että työmaalla on kaikki asianmukaiset info- ja varoituskyltit, Lehtola kertoo.
Lisäksi on tärkeää, että taloyhtiö valitsee remontin suorittajaksi luotettavan tekijän, jolle turvallisuus on ensiarvoisen tärkeä osa kokonaisuutta.
– Kattokeskuksella vastaamme työmaan työturvallisuudesta. Laadimme kohteesta yksityiskohtaisen työturvallisuussuunnitelman, asennamme kaiteet tai telineet sekä nimeämme työturvallisuusvastaavan kohteelle, Lehtola kiteyttää.
Sujuvan kattoremontin neljä kulmakiveä:
- Kattofirmalla omat vakituisessa työsuhteessa olevat asentajat
- Nosturiavusteinen asennus
- Ajantasainen ja aktiivinen viestintä remontin eri vaiheista
- Turvallisuudesta huolehtiminen