Marja Koskivirta päätti taistella yksinäisyyttä vastaan – arjen kohokohta kokoaa talon asukkaat yhteen

Kirjoittanut Salla Korpela 11.12.2020
Ikäihmisten yksinäisyys huolestutti Marja Koskivirtaa. Hän päätti taistella yksinäisyyttä vastaan ja perusti kaikille avoimen kerhon. Kuva: Jukka Koskinen

Kotkalaisessa Taatontuvassa kenenkään ei tarvitse jäädä yksin. Naapurukset kokoontuvat joka toinen maanantai seurustelemaan ja virkistymään. Eija Ala-Taivalmäki (takana), Marja Koskivirta (keskellä) ja Sanelma Mäkelä (oikealla) viihtyvät bingon äärellä.

Taloyhtiöt ja niiden asukkaat ovat erilaisia: yhdessä kaikki tuntevat toisensa, toisessa seinänaapurikin on vieras. Talon seinien sisällä voi olla myös yksinäisyyttä. Siihen Marja Koskivirta päätti puuttua, kun huomasi, että naapureina on paljon yksinäisiä ikäihmisiä.

Koskivirta ryhtyi vetämään kotkalaisessa As Oy Taatontuvassa Kotikulmilla-kerhoa. Hoitoalan töistä vastikään eläkkeelle jäänyt Koskivirta osallistui Ikäinstituutin TaloTsemppari-kurssille ja laittoi ilmoitukset kerhosta talon porrashuoneisiin.

Kerhosta on muodostunut arkielämän kohokohta. Joka toinen maanantai taloyhtiön tiloihin kokoontuu talon asukkaita yhteisen tekemisen äärelle. Tyhjillään olevaan päiväkotihuoneistoon mahtuu väljästi kahvittelemaan, pelaamaan, harrastamaan ja juttelemaan maailman menosta. Paikalla on tavallisesti 10–14 asukasta, iältään 65–90-vuotiaita.

– Talo on rakennettu 1970-luvulla, ja siinä asuu jonkin verran ihan alkuperäisiä asukkaita, Koskivirta kertoo.

Rupattelun lisäksi liikuntaa, kulttuuria ja askartelua

Kerho kokoontuu iltapäivisin päiväkahvin aikaan. Tärkein ohjelmanumero on vapaa seurustelu, mutta myös bingo on suosittua. Siihen saatiin Ikäinstituutista laitekin.

Toisinaan tehdään kävelylenkki läheiselle Tampsan montun uimarannalle tai liikutaan Ikäinstituutin liikuntavideoiden opastuksella. Musiikin kuuntelu ja kirjoihin tutustuminen kuuluvat myös kerhon toimintaan.

Kerhoon pääsevät kaikki halukkaat iästä ja elämäntilanteesta riippumatta ilmaiseksi.

Kotkan kaupunki on lahjoittanut askartelutarvikkeita, ja pääsiäisenä askarreltiin yhdessä mosaiikkimunia. Joskus mukaan on saatu myös talon lapsia tai Marja Koskivirran oma lapsenlapsi.

– Kerhoon pääsevät kaikki halukkaat iästä ja elämäntilanteesta riippumatta ilmaiseksi. Perimme kahvista pienen vapaaehtoisen maksun, jolla kerätään rahaa esimerkiksi yhteiseen teatterikäyntiin. Meillä on muutaman talon naisen kanssa tapana leipoa aina jotakin, Koskivirta sanoo.

Korona hiljensi kerhon, mutta yhteys pysyy

Taloyhtiö on luvannut päiväkotitilat kerhon käyttöön ilmaiseksi siihen saakka, kunnes tilat saadaan joko myytyä tai vuokrattua muuhun käyttöön. Yhtiö on myös sponsoroinut kerhon toimintaa ostamalla mölkyn, krokettipelin ja heittopelin.

– Tämä meidän kerhomme nivoutuu saumattomasti taloyhtiön elämään. Vapaamuotoisessa kerhossa ihmiset uskaltavat avata suunsa, ja myös talon asioista tulee puhuttua niin, että esiin nousevia huolia voidaan saattaa vaikka isännöitsijän tietoon.

Kulunut vuosi koronaeristyksessä on hiljentänyt kerhon toimintaa, kun käytännössä kaikki kuuluvat riskiryhmään. Koskivirta kertoo keväällä itse soitelleensa osalle porukasta ja tarkistaneensa, miten kukin pärjää kotonaan eristyksissä.

– Kerho on kantanut sitä hyvää hedelmää, että ihmiset saadaan tulemaan ulos koloistaan, seurustelemaan ja tutustumaan toisiinsa. Kaikilla on siten viihtyisämpää ja vähemmän yksinäistä.

Lue lisää: Ole se Joku – 4 vinkkiä, joilla yhteisöllisyys lisääntyy

Lue lisää: Reilu, avoin, avulias – Millaiset arvot teidän taloyhtiössänne on?

Lue lisää: Ikääntyneiden asuminen on asia, jota ei voi taloyhtiöissä kuitata olankohautuksella

Kaipaisiko teidänkin talonne Kotikulmilla-toimintaa? Tutustu hankkeeseen

Salla Korpela

Kirjoittaja: Salla Korpela

Olen kiinnostunut ihmisten hyvän elämän visioista ja siitä, miten asumisen ja rakentamisen ratkaisut eri aikoina ovat niitä ilmentäneet. Asunto-osakeyhtiö ja sen asukkaat ovat monelle meistä lähinnä kylää muistuttava yhteisö. Siinä on paljon potentiaalia - joka suuntaan.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Salla Korpela →

Artikkeli ilmestynyt Kotitalo-lehden numerossa 7/2020

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Naapurit