Täältä löydät taloyhtiöaiheiset lakikysymykset ja juristien vastaukset.

Kenelle kuuluu lasku, jos asukas laskee vettä viemäriin käyttökiellon aikana?

Kysyjä miettii, voiko urakoitsija laskuttaa taloyhtiötä, jos asukas laskee viemäriin vettä linjakohtaisesta käyttökiellosta huolimatta.

Kerrostaloomme on tulossa viemärien sukitusremontti. Urakoitsija on tiedottanut etukäteen asukkaille viemärien linjakohtaisesta käyttökiellosta. Ilmoituksen mukaan myös, jos asukas tästä huolimatta päästää vettä viemäriin, urakoitsija laskuttaa aiheutuneesta vahingosta taloyhtiötä 2 000 eurolla. Voiko urakoitsija tässä tapauksessa laskuttaa taloyhtiötä? Eikö urakoitsijan tulisi kohdistaa vahingonkorvausvaatimuksensa suoraan vahingon aiheuttaneeseen asukkaaseen? 

Sopimuksella voidaan lähtökohtaisesti luoda oikeuksia tai velvollisuuksia vain sen osapuolille. Sopimusperusteinen vastuu perustuu osapuolten väliseen sopimukseen, joten tässä tilanteessa urakoitsija ja taloyhtiö voivat esittää urakkasopimuksen perusteella vaatimuksia vain toisilleen. Urakoitsija ei voi urakkasopimuksen perusteella kohdistaa vaatimuksia asukkaaseen, joka ei ole sopimuksen osapuolena.

Lähtökohtaisesti vahingonkorvauslain nojalla vahingonkorvausvaatimus esitetään vahingon aiheuttajalle, eli asukkaalle. Vaatimuksen on vastattava vahingon todellista määrää.

Koska vahingonkärsijänä on taloyhtiö, asukkaan aiheuttaessaan 2 000 euron laskun, voi taloyhtiö esittää mahdollisesti korvausvaatimuksensa asukkaalle.

Kysymykseen vastasi asianajaja Marina Furuhjelm Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy:stä.