Kannattaako taloyhtiön korjauksia lykätä?

25.9.2015
Korjauksia ja huoltotoimenpiteitä ei pidä laiminlyödä taloyhtiössä. Pahimmillaan talo pääsee purkukuntoon eikä lainaa heru pankista.

Jos taloyhtiö mätänee käsiin, kustannukset kaatuvat osakkaille ja pahimmassa tapauksessa pankki ei myönnä lainaa korjaushankkeisiin. Rakennusten kuntoon kannattaakin kiinnittää huomiota, olivatpa ne minkä ikäisiä tahansa.

Monet 1960-70-luvuilla rakennetut talot ovat moniongelmaisia. Vaikeuksia on vesikattojen, salaojien ja ilmanvaihdon kanssa, ja vesi- ja viemäriverkosto on usein jo elinkaarensa päässä.

Jos jo valmiiksi kehnokuntoisessa kiinteistössä taloyhtiössä laiminlyödään huolto- ja ylläpitotoimenpiteet, vastassa saattaa pian olla ylitsepääsemättömiä ongelmia.

Joissain tapauksissa isännöintiyritys joutuu  irtisanomaan sopimuksen, jos taloyhtiössä ei kyetä päättämään kunnon remontista vaan tehdään matkan varrella vain pieniä hätäkorjauksia. Taloyhtiön todellisen tilanteen kiistämisestä onkin tärkeää edetä asioiden korjaamiseen ja parantamiseen.

Talo ei muutu purkukuntoiseksi itsestään, olipa se miltä vuosikymmeneltä tahansa.

Pankki suosii korjaamista

Yksityisomistajien taloyhtiössä rakennusta ei niin vain pureta. Vaikka vanhan korvaaminen uudella kannattaisikin taloudellisesti, sitä varten pitäisi myös saada lainaa. Taloyhtiö voi yleensä tarjota lainan vakuudeksi vain tontin, jonka arvoa alentaa sen päällä seisova purkutalo. Se ei pankille riitä.

Tilannetta voi verrata uudisrakentamiseen, jossa oman rahoitusosuuden täytyy olla korkea, noin puolet. Harvoin taloyhtiöiden osakkaat pystyvät siihen.

Isoihin korjauksiin puolestaan pääsääntöisesti saa lainaa. Taloyhtiölainan saa pisimmillään 25 vuodeksi.

Kuntotutkimukset käyttöön

Talo ei muutu purkukuntoiseksi itsestään, olipa se miltä vuosikymmeneltä tahansa. Useimmiten korjaaminen kannattaa – onhan monilla rakennuksilla myös kulttuurihistoriallista arvoa.

Korjaussuunnitelmissa ei pidä tuijottaa talon ikää vaan sitä, missä kunnossa se on. Kuntotutkimukset antavat hyvää ja puolueetonta informaatiota siitä, mitä täytyy tehdä ja milloin.

Kartoituksen tekeminen on suositeltavaa uuteenkin rakennukseen, sillä sen avulla takuuaikaisista virheistä voidaan reklamoida ajoissa.

Jos remonttikustannukset ylittävät talon arvon, talo ja tontti eivät riitä vakuudeksi.

Rakennusoikeus voi pelastaa

Joskus hyvät neuvot tulevat liian myöhään. Huonolla paikalla sijaitsevalle pommikohteelle lainaa ei välttämättä tipu sen kummemmin purkamiseen kuin korjaamiseenkaan.

Jos remonttikustannukset ylittävät talon arvon, talo ja tontti eivät riitä vakuudeksi. Silloin pelastukseksi voi tulla rakennusoikeus.

Mikäli rakennusoikeutta on jäljellä tai saatavissa asemakaavamuutoksen myötä lisää, uusien asuntojen tuotolla voi rahoittaa rakentamista. Rakennusoikeuden takia purkukuntoisesta talosta ja sen tontista voi nimittäin kiinnostua jokin rakennusyhtiö.

Jos se saa pystyttää 20-asuntoisen talon tilalle 100-asuntoisen, se voi maksaa purkukohteen osakkeista jopa siedettävän hinnan.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Korjaushanke Rahoitus Taloyhtiön johtaminen