Asuntolainan sopiva määrä on tapauskohtaista. Siihen, paljonko lainaa voi saada tai kuinka paljon lainanhakija on sitä valmis ottamaan, vaikuttaa monta tekijää.
Lainaneuvotteluissa pankin kanssa sovitaan paitsi lainasummasta myös muun muassa lainan korosta, lyhennystavasta ja takaisinmaksuajasta.
Omaa lainan tarvetta kannattaa harkita tarkoin. Lainaa voi myös ottaa vähemmän kuin sitä olisi mahdollista enimmillään saada.
– Omaa lainan tarvetta kannattaa harkita tarkoin. Lainaa voi myös ottaa vähemmän kuin sitä olisi mahdollista enimmillään saada. Usein näin myös kannattaa toimia, Suomen Pankin neuvonantaja Hanna Putkuri sanoo.
FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonnan Velkaannu viisaasti -opas neuvoo mitoittamaan velan määrän aina oman talouden kantokykyyn. Velkaa on pystyttävä lyhentämään ja samalla elämään normaalisti.
Ennen velanottoa kannattaa arvioida realistisesti omat tulot ja menot. Paljonko rahaa jää lainan lyhennyksiin pakollisten menojen ja oman kulutuksen jälkeen? Onko taloudessa tinkivaraa, jotta selviytyy lainanhoitokuluista ja muista kuukausikuluista, jos korot nousevat?
Putkuri kehottaa miettimään lainanottoa pitkällä tähtäimellä. Todennäköistä on, että tulevinakin vuosikymmeninä koetaan yllättäviä talouden ja rahoitusmarkkinoiden muutoksia ja häiriöitä.
– Jokaisen lainanottajan on varmistettava, että omassa taloudessa on puskureita sen varalle, että lainanhoitomenot tai muut arjen menot kasvavat, tulot pienentyvät tai varallisuusarvot laskevat. Silloin velallinen on vahvempi kestämään ikäviä yllätyksiä.
Onko oma asunto vielä järkisijoitus? Lue juttusarjan muut osat:
Kuusi kysymystä asuntolainasta, osa 2: Paljonko voin saada lainaa?
Kuusi kysymystä asuntolainasta, osa 3: Miten laina kannattaa kilpailuttaa?
Kuusi kysymystä asuntolainasta, osa 4: Mikä on paras lyhennystapa?
Kuusi kysymystä asuntolainasta, osa 5: Vaihtuva vai kiinteä korko?
Kuusi kysymystä asuntolainasta, osa 6: Onko oma asunto vielä järkisijoitus?