Ihmisen väsymystilaan vaikuttaa kaksi tekijää: se, mikä vuorokauden aika on, ja se, kuinka pitkään hän on ollut valveilla. Iltapäivisin ihmisillä on luontainen väsymyksen piikki. Taloyhtiön kokoukset ovat yleensä työpäivän jälkeen, mutta silloin moni on ollut pitkään hereillä ja takana on väsyttävä työpäivä.
Väsymystä voi kompensoida perehtymällä käsiteltäviin asioihin etukäteen, mutta luontainen keskittymiskyky ei iltapäivällä ole parhaimmillaan.
– Aamu- tai päiväkokous on taloyhtiössä hyvä vaihtoehto, jos se kokoukseen osallistuville sopii. Isännöitsijälle se on varmasti muunkin elämän takia parempi kuin iltakokous. Liian aikaiseen ajankohtaan kokouksia ei kuitenkaan kannata siirtää, koska kuudesta seitsemään aamulla ihmiset ovat vielä iltapäivääkin väsyneempiä. Jos kokousta varten joutuu heräämään tavallista aikaisemmin, se aiheuttaa ylimääräistä väsymystä: vaikka tietäisi herätysajan olevan normaalia varhaisempi, nukahtamista ei kuitenkaan pysty aikaistamaan yhtä paljon, Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Mikko Härmä pohtii.
Parhaat päätökset syntyvät virkeässä mielentilassa
Unenpöpperöisenä kokouksen pitäminen ei tietenkään kannata. Siksi kokouksen pitäisi alkaa vasta, kun heräämisestä on vähän aikaa, esimerkiksi kahdeksalta.
Ihminen on virkeimmillään kello 9–11. Tämä on parasta aikaa tarkkaavaisuutta vaativiin tehtäviin. Silloin hahmotamme parhaiten vaikeita asioita ja sellaisia kysymyksiä, joiden käsittely vaatii energiaa. Siksi esimerkiksi isoista remonteista kannattaisi päättää päiväsaikaan.
— Ajankohdassa on tärkeää huomioida se, millaisia ihmisiä kokoukseen odotetaan. Yötyöläinen voi aamulla olla tilassa, joka vastaa yhden promillen humalaa. Kaikilla ei myöskään ole liukuvaa työaikaa. Kannattaa myös miettiä aamukokouksen olosuhteita: jos ihmiset pian heräämisen jälkeen laskeutuvat hämärään kellariin, se voi väsyttää lisää. Valo on aamulla tärkeää, Härmä sanoo.
Joskus aamukokous on paras vaihtoehto
Vanhemmiten ihmisten vuorokausirytmi aikaistuu. Siksi aikaisetkin aamukokoukset voivat toimia, jos osallistujat ovat eläkeläisiä. He voivat olla hyvin varhain virkeimmillään ja pystyvät silloin parhaiten vaativaan pohdintaan.