Harvalla taloyhtiöllä on alakerrassaan olutpanimoa, mutta helsinkiläisellä Asunto-Oy Mannerheimintie 53:lla on. Mad Hopper Brewing Companyn panimo valmistui ravintola Viiden pennin yhteyteen Töölöön huhtikuussa 2021. Rakennustyöt kestivät puoli vuotta.
Alku ei ollut ruusuinen.
Ensin panimoa pyörittävän Onniravintoloiden toimitusjohtaja Gianjot ”Dollar” Singh sai koronavirustartunnan. Seuraavaksi talon alla oleva maaperä paljastui odotettua vetisemmäksi, ja maanalaista mäskisäiliötä varten kaivettu monttu täyttyi vedellä. Työt keskeytyivät.
Kun vedentulo lakkasi, pumppaaminen ja tilojen kuivattaminen veivät oman aikansa. Lopuksi rakennusurakoitsija meni konkurssiin.
– Mietimme, mitä tehdä. Urakoitsijan konkurssi oli iso takapakki ja viivästytti remonttia puolitoista kuukautta. Jouduimme nopeasti kilpailuttamaan urakoitsijat uudelleen, Singh kertoo.
Laitteistot yltävät myös naapuritaloyhtiön kellariin
Hankkeen haastavuutta lisäsi se, että neuvottelukumppanina oli kaksi eri taloyhtiötä.
Varsinainen panimo on Mannerheimintie 53:n alakerrassa, jossa on ollut alkujaan autohalli, sittemmin verstas ja varasto. Naapuritaloyhtiön, Asunto Oy Turuntie 55:n, kellarissa lepää puolestaan kahdeksan tarjoilutankkia. Putket kulkevat ristiin rastiin taloyhtiöiden välillä.
– Osakkaat ovat suhtautuneet panimohankkeeseen alusta asti positiivisesti. Alakerrassa on ollut vuosien varrella kaikenlaista toimijaa, ja nyt siihen on saatu vakiintunut käyttötarkoitus. Vaikutusta on varmasti myös sillä, että asukkaat ja me yrittäjät tunnemme toisemme, Singh sanoo.
Onniravintolat on ollut vuokralla asuinkiinteistössä vuodesta 2001. Itse ravintola on toiminut samalla paikalla paljon pidempään, vuodesta 1940, jolloin Asunto Oy Turuntie 55 valmistui.
Aluksi kivijalassa oli kahvila-ravintola Walk. 1950-luvun puolivälistä lähtien ravintola tunnettiin Viiden pennin krouvina, kunnes nimi lyheni Viideksi penniksi.
Tuoksut ja äänet kuriin selvityksillä ja suunnittelulla
Panimohanke sai alkunsa kolmisen vuotta sitten. Sen jälkeen puuhaihmiset ovat tehneet monenlaisia selvityksiä ja suunnitelmia. Varmistettava oli muun muassa se, ettei panimon toiminnasta aiheudu asukkaille melu- eikä hajuhaittoja.
Ilmastoinnin poistoilmaputkelle löytyi paikka vanhasta roskakuilusta, jota pitkin oluen panemisesta syntyvät tuoksut kulkeutuvat katolle ja ulkoilmaan.
Keittopäiviä on nyt kolmesti viikossa. Silloin mallas tuoksuu panimossa, mutta tuoksut eivät leviä taloyhtiön tiloihin, eivätkä ne laskeudu katolta katutasolle. Mannerheimintiellä ei siis voi nuuhkia olutta samaan tapaan kuin paahdettuja kahvipapuja Vallilassa, jossa on paahtimo.
Mäskiä oluen panijat eivät käytön jälkeen hylkää takapihan roskakatokseen, jossa se voisi varsinkin helteillä helposti löyhkätä. Loka-auto käy imaisemassa säiliön tyhjäksi säännöllisesti, Singh kertoo.
Valituksia äänistä ei ole kantautunut ravintoloitsijan korviin, vaikka lähimmät asunnot ovat aivan panimon yläpuolella. Välikatto on äänieristetty.
Ymmärrystä tarvitaan puolin ja toisin
Taloyhtiön näkökulmasta remontti meni hyvin pitkälti siten kuin oli sovittu, sanoo Mannerheimintie 53:n hallituksen puheenjohtaja Eila Ilveskivi.
– Mutta kuten yleensä remonteissa käy, nytkin aikataulut venyivät ja paukkuivat. Ja osaa asukkaista hermostuttivat remontin äänet, jotka alkoivat aikaisin aamulla, hän sanoo.
Ilveskiven mielestä kärsimys kannatti, sillä panimoravintolasta on iloa asukkaille: panimo esimerkiksi elävöittää katua ja ylläpitää keskieurooppalaista kaupunkikulttuuria.
Singh näkee, että remontin myötä kiinteistön arvo nousee. Hankkeen laskun maksoi ravintolayhtiö.
– Meille on tärkeää, että yhteistyö säilyy hyvänä myös tulevaisuudessa. Asukkaiden luottamus pitää lunastaa vuosi toisensa jälkeen. Täytyy olla ymmärrystä puolin ja toisin ja huolenpitoa niin kuin parisuhteessa, Singh sanoo.
Saavatko asukkaat nyt käsityönä valmistettua lähiolutta myös keittiönsä hanasta?
Singh nauraa: Ei ihan mutta melkein, sillä matka alakerran oluthanoille ei ole pitkä.
Faktaa panimosta:
- Mad Hopper Brewing Company ei ole ensimmäinen panimo Mannerheimintiellä.
- Töölön olutpanimo toimi kieltolain aikana 90 vuotta sitten nykyisen Mannerheimintie 82:n kohdalla, puolen kilometrin päässä uudesta panimosta. Se sai valmistaa vain mietoa mallaskaljaa.
- Panimon laitteet mahdollistavat teknisesti haastavien oluiden valmistamisen. Tuotantokapasiteetti on alussa 90 000 litraa vuodessa.
Lue myös: Kivijalkaliike voi tuoda vireyttä: kuopiolainen taloyhtiö otti ravintolan avosylin vastaan