Jani osti kerrostaloasunnon kesämökikseen

Kirjoittanut Reija Ypyä 7.8.2024
Kuva: Linda Varoma

Jani Kylmänen hankki Alvar Aallon suunnittelemalta alueelta Kotkan Sunilasta kaksion vapaa-ajan kodiksi vuonna 2019. Huonokuntoinen asunto sai perusteellisessa remontissa takaisin lähes alkuperäisen ilmeensä. Nyt Kylmänen viihtyy siellä yhtä paljon kuin kotonaan Helsingissä.

Jani Kylmänen oli sapattivapaalla kiinteistövälittäjän työstään ja lähti huvikseen tutustumaan Kotkan Sunilaan lokakuussa 2018. Kiinnostus alueeseen heräsi heti. Sunila henkii rauhaa, koska talojen sijainti ja valon kulku on taiten mietitty.

– Sunila on harmoninen kokonaisuus, sillä aikaisemmin arkkitehdit pystyivät suunnittelemaan kokonaisuuksia. Minua kiinnostivat myös yksityiskohdat, kuten Aino Aallon suunnittelemat keittiöt ja rappukäytävien käsijohteet.

Sunilassa on viisi asunto-osakeyhtiötä ja 12 taloa. Viisi vuotta sitten Kylmänen osti 1937 rakennetusta Mäntylästä 45 neliötä summalla, jolla saisi Vuosaaresta 19-neliöisen autotallin. Sisustukseen on kulunut enemmän rahaa kuin itse asuntoon, sillä Kylmänen on intohimoinen sisustaja ja arkkitehtuurifriikki.

– Kotini on asunto-oy Valliniemenmäessä, jossa on talot Mäntylä, Honkala ja Kuusela, ja niissä 102 asuntoa. Puhumme Sunilassa aina talojen nimillä, ei osoitteilla.

Varaosapankki remontoijille

Kylmänen ihastui Sunilaan niin että alkoi viettää siellä enemmän aikaa kuin Helsingissä, ja uusi työkin löytyi. Hän perusti Historialliset kodit LKV -yrityksen, jonka kautta hän on myynyt asuntoja Sunilassa.

– Sunilassa on noin 400 asuntoa, joista arviolta parikymmentä on ostettu viimevuosina lomakodeiksi. Pienimmät ovat 18-neliöisiä ja isoin on viiden asunnon rivitalo rannalla, Rantalassa. Myin sieltä viime vuonna 220-neliöisen asunnon helsinkiläiselle pariskunnalle, joka remontoi sitä vapaa-ajan käyttöön, Kylmänen kertoo.

Asuntojen neliöhinnat pyörivät 500–1200 eurossa. Isot ovat kalliimpia, koska niitä on vähemmän tarjolla.

Pidempään asuneet ja uudet tulijat täydentävät toisiaan taloyhtiöiden hallitusten remonttikeskusteluissa ja ylläpidossa.

Aluksi paikalliset vähän naureskelivat, että nyt Sunilan asuntoja aletaan remontoida museoksi. Kylmäsen mukaan pidempään asuneet ja uudet tulijat täydentävät toisiaan esimerkiksi taloyhtiöiden hallitusten remonttikeskusteluissa ja ylläpidossa. Moni loma-asukas on kiinnostunut arkkitehtuurista.

– Minulla on tuttuja joka talossa. Tunnen hallitusten jäseniä ja keskustelen heidän kanssaan usein. Omistan täällä kolme asuntoa, ja olen yhden taloyhtiön hallituksessa. Remontoin parhaillaan kahta asuntoa.

Talo Kuuselan kellarissa on varaosapankki, josta remonttia tekevät voivat käydä katsomassa, löytyisikö sieltä omaan asuntoon esimerkiksi puuttuva väliovi. Ne eivät maksa mitään.

Kevättalkoissa joku kantoi kiintokaapiston ovia jätelavalle, ja minä kannoin ne saman tien taloyhtiön kellariin.

– Keskustelen aina remonteista ostajien kanssa, ja kannustan säilyttämään vanhaa. Kevättalkoissa joku kantoi kiintokaapiston ovia jätelavalle, ja minä kannoin ne saman tien taloyhtiön kellariin. Tiedottamista täytyy kehittää. Haluaisin käytännön, että isännöitsijältä lähtisi automaattisesti uudelle omistajalle toive, että asuntoa remontoidessa ei heitettäisi alkuperäisiä osia roskiin.

Sunila kiinnostaa matkailijoita

Rivitaloissa hinnat ovat nousseet useampia kymmeniä prosentteja kolmen viime vuoden aikana. Kylmänen myi keväällä asunnon melkein 100 prosenttia kalliimmalla kuin kolme vuotta sitten. Useimmiten myyntiaika on todella lyhyt tai todella pitkä.

–  Ulkopuoliset näkevät tämän alueen arvon. Myin viime vuonna 220-neliöisen asunnon, jonka pyyntihinta oli 250 000 euroa. Se on helsinkiläisittäin lähes pilkkahinta.

Jani Kylmänen rohkaisee muitakin huolettomasta lomailusta haaveilevia ostamaan kerrostaloasunnon kesämökikseen.

Kylmänen ostaa kaiken mahdollisen käytettynä ja korjaa vanhaa. Oman kotinsa alkuperäistä linoleumilattiaa hän ei pystynyt pelastamaan, koska siihen oli liimattu laminaatti päälle. Hän laittoi lattiaan uutta linoleumia, joka on hartsipohjainen luonnonmateriaali.

–  Korvasin 1990-luvun kellastuneet pistorasiat ja katkaisijat alkuperäistä tyyliä noudattavilla. Sisustin asunnon 1930–1950-lukujen tyylillä, pääosin Alvar ja Aino Aallon sekä Artekin esineistöllä, hän kertoo.

Kylmänen työskenteli vuonna 2022 Kotkan kaupungin ja Kymenlaakson liiton Sunilan rahoittamassa kehittämishankkeessa hankekoordinaattorina. Viime vuonna järjestettiin ensimmäistä kertaa Sunilan Aalto-kodit -tapahtuma, jossa yleisö pääsi käymään viikonlopun aikana 14 asunnossa.

– Minun asunnossani kävi 850 ihmistä viikonlopun aikana. Tapahtuma järjestetään myös tänä vuonna.

Kylmänen rohkaisee ostamaan “kesämökin” kerrostalosta pikkukaupungista, sillä vapaa-ajan asuminen kerrostalossa on huoletonta.



Kotkan Sunila: Kiinnostava arkkitehtuurikohde

Alvar Aalto suunnitteli vuosina 1936–1939 Sunilan sellutehtaan ja tehtaan työntekijöille tarkoitetun asuinalueen Kotkassa. Ensimmäisinä rakennettiin johtajan asuintalo Kantola, insinöörien rivitalo Rantala, työnjohtajien rivitalo Mäkelä ja työläistalot Mäntylä ja Honkala.

Uusissa noin 30–35 neliön yksiöissä ja 45 neliön kaksioissa oli sen ajan standardien mukaan tilaa ja hyvä varustetaso. Kaksiossa saattoi asua jopa kuusihenkinen perhe.

Sodan jälkeen Sunilaan rakennettiin vielä kerrostalot Kuusela 1947 sekä Juurela ja Runkola 1952–54.

Vuonna 2000 perustettu Pro Sunila ry pyrkii lisäämään tietoisuutta alueesta suomalaisen arkkitehtuurin helmenä.

Sunilan Aalto-kodit avaavat jälleen ovensa vierailijoille 24.-25.8.2024.

Reija Ypyä

Kirjoittaja: Reija Ypyä

Toimittajana minua kiinnostavat asumiseen liittyvät hauskat ja usein yllättävätkin tarinat. Olen vannoutunut kerrostaloasuja, ja vuosi omakotitaloasumista sai minut palaamaan huolettomaan kerrostaloasumiseen. On ihana juoda aamukahvia viidennessä kerroksessa avaraa maisemaa ihaillen.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Reija Ypyä →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Asuntokauppa