Vanhojen parvekkeiden heikoimpia lenkkejä ovat kaiteet, kertoo Julkisivuyhdistyksen puheenjohtaja Mikko Tarri. Hänen mukaansa 10–20 prosentissa parvekeremonttia suunnittelevista taloista kaiteet ovat niin huonossa kunnossa, että ne pitää uusia kokonaan.
Jos parvekerakenteissa on liikaa vaurioita ja betoni jo huonossa kunnossa, parvekkeet tulee uusia perusteellisesti. Usein taloyhtiö päätyy järeämpään parvekeremonttiin julkisivuremontin yhteydessä. Kun parvekkeet, julkisivu, katot ja ilmanvaihto laitetaan kuntoon kerralla, menee ainakin kolmekymmentä vuotta ennen kuin seuraavan kerran tarvitaan remonttia. Hyvin toteutettu parvekeremontti nostaa asuntojen arvoa.
Parvekelasit järkivalinta
Parvekkeet kannattaa lasittaa remontin yhteydessä. Parvekkeiden käyttökestävyyttä koskevien tutkimusten perusteella parvekelaseilla on merkittävä vaikutus parvekkeen käyttöikään. Tavallisessa 1970-luvun kerrostalossa yhden parvekkeen lasittaminen maksaa remontin yhteydessä keskimäärin 1500 euroa.
Parvekelasien ohella toinen järkevä valinta on parvekekaivo, joka maksaa muutaman satasen asuntoa kohden. Sen kautta lattianpesuvedet valuvat parvekkeen kallistuskulman mukaan viemäriin, josta ne etenevät hallitusti alas ja ulos, eikä vettä roisku ympäriinsä.
Lupa-asiat kuntoon
Parvekeremonttia varten kiinteistön omistaja tarvitsee julkisivumuutosluvan, jota haetaan kunnan rakennusvalvontaviranomaisilta. Jos remontin yhteydessä tehdään järeämpiä muutostöitä, tarvitaan niihin omat lupansa.
Ennen hakemuksen lähettämistä remonttisuunnitelmat käydään läpi lupavalmistelijan, kuten vastaavan arkkitehdin tai rakennusmestarin kanssa, jolloin hakemuksen liitteet ja selvitykset saadaan koottua. Valmiin hakemuksen käsittelyyn menee pari kuukautta. Jos rakennus on suojeltu, prosessi vie paljon kauemmin.
Näin etenee säilyttävä parvekeremontti:
- Taloon asennetaan rakennustelineet ja talo huputetaan.
- Irtoavat osat, kuten tuuletustelineet ja lasitukset sekä uusittavat kaiteet puretaan.
- Hiekkapuhallusvaiheessa parvekkeista irrotetaan maali ja heikkokuntoiset betonipinnat. Betoniosien kunto selviää kuntoarviota syvällisemmin viimeistään tässä vaiheessa.
- Vaurioituneet betoniosat piikataan. Säilytettävät betonipinnat ylitasoitetaan.
- Uudet vedenpoistojärjestelmät asennetaan.
- Lattiaan tehdään tiivis vedeneristyspinnoitus.
- Betonipinnat maalataan.
- Uudet kaiteet ja lasitukset asennetaan.