Kokeile ensin, syttyvätkö valot muissa huoneissa tai toimivatko muut kodinkoneet. Katso, toimivatko naapurin valot. Yleensä lähitalotkin kuuluvat samaan sähköverkkoon.
Tarkista, palavatko katuvalot tai valot hieman kauempana alueella. Jos sielläkin on pimeää, kyseessä voi olla oman taloyhtiön sähköverkkoa laajempi katko, jonka esimerkiksi myrsky on voinut aiheuttaa.
Jos laitteet toimivat oudosti, ole yhteydessä sähköyhtiöön
Sähköyhtiöön ei kannata olla yhteydessä heti, kun valot sammuvat. Sähköyhtiöt seuraavat verkon toimintaa reaaliaikaisesti. Jos kuitenkin huomaat esimerkiksi puun kaatuneen sähkölinjalle, siitä kannattaa ilmoittaa.
Sähköyhtiöt seuraavat verkon toimintaa reaaliaikaisesti.
Sähköyhtiöistä voi yleensä myös tilata maksuttoman tekstiviestipalvelun, joka kertoo tuoreimman tilanteen.
Käy katsomassa sulaketaulusta, että sulakkeet ovat ehjät. Vaihda tarvittaessa palanut sulake uuteen tai nosta vikakatkaisin. Jos koko asunto on pimeä, pääsulake voi olla palanut. Vaihda palanut pääsulake.
Jos huomaat sähkölaitteiden toimivan oudosti, valojen palavan normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, katkaise sähkö välittömästi pääkytkimestä ja ilmoita asiasta sähköyhtiöllesi. Talon sähköjen maadoitus ei välttämättä ole kunnossa. Yleensä näin on vanhoissa kiinteistöissä tai myrskyissä.
Myös vedentulo katkeaa
Veden tulo lakkaa sähkökatkon aikana joko saman tien tai lähituntien aikana. Vesi on juomakelpoista niin kauan kuin sitä tulee hanasta. Paineen vaihtelut voivat kuitenkin irrottaa putkista sakkaa, joka sameuttaa veden. Tuolloin juomavesi kannattaa ostaa kaupasta.
Veden tulo lakkaa sähkökatkon aikana joko saman tien tai lähituntien aikana.
Vessan voi vetää vain kerran, jos veden tulo on lakannut. Silloin säiliö ei enää täyty vedellä. Vessanpöntön saa huuhdeltua kaatamalla sinne vähintään puoli ämpärillistä vettä. Siihen kelpaavat myös sulatettu lumi sekä kura- ja sadevesi.
Viemäri toimii sähkökatkon aikanakin. On tärkeää, että viemäriä huuhdotaan myös vesikatkon aikana, jotta se ei tukkeudu.
Vältä kylmäkaappien avaamista ja hissiä
Jääkaapin ja pakastimen ovia ei kannata turhaa avata, jotta elintarvikkeet pysyvät kylminä mahdollisimman pitkään.
Kaappipakastimen lämpeneminen yli nollan asteen kestää yleensä yli kaksi vuorokautta, säiliöpakastimen kauemminkin. Katkon pitkittyessä pakastimen voi peitellä huovalla.
Hissin käyttöä kannattaa välttää. Sähkökatkos saattaa jumiuttaa sen.
Kun sähköt palaavat, useita sähkölaitteita ei saisi kytkeä päälle kerralla. Se voi aiheuttaa äkillisen piikin, joka saattaa katkaista sähköt uudelleen.