”Suunnittelin huoneistooni aurinkosähköjärjestelmän keväällä 2014. Suomessa se on ensimmäinen, joka on yksittäisen kerrostaloasukkaan käytössä. Yhtiökokous myönsi luvan, ja palaute oli kannustavaa. Paneelit veivät katolta vähemmän pinta-alaa kuin osakkeeni olisivat mahdollistaneet, joten osakkeenomistajien yhdenvertaisuuskaan ei kärsinyt.
Pääkaupunkiseudun kuntien rakennusvalvonta ei pääsääntöisesti edellytä aurinkosähköjärjestelmälle rakennus- tai toimenpidelupaa. Järjestelmä on helppo ottaa käyttöön: asennus kestää vain päivän, ja koska järjestelmä liitetään huoneiston sähköliittymään, asuntoon ei tarvitse tehdä mitään muutoksia. Minulla käytössä olevan järjestelmän (nimellisteho 3 kW) hinta on asennettuna 7 000 euroa.
“Tuotan vuodessa sähköä suunnilleen saman verran kuin käytän.”
Mitoitin järjestelmän taloudellisesti ajatellen liian suureksi. Tuotan vuodessa sähköä suunnilleen saman verran kuin käytän, mutta kesällä sitä tulee yli oman tarpeen. Silloin myyn ylijäämän energiayhtiölle. Talvella ja yöllä taas ostan sähköä kolme kertaa kalliimmalla kuin mitä itse myyn. Yksittäisen huoneiston sijaan paneeleilla kannattaisikin tuottaa 10–20 prosenttia joko taloyhtiön kiinteistösähköstä tai huoneistojen yhteensä käyttämästä sähköstä. Olen laskenut, että tällöin järjestelmä maksaisi itsensä takaisin noin viidessätoista vuodessa.”
Kuka? Janne Käpylehto, Auringosta sähköt kotiin, kerrostaloon ja yritykseen -kirjan kirjoittaja
Taloyhtiö As. Oy Susitie 18–28, Helsinki