Isännöitsijäntodistus on asunnonostajan henkivakuutus

Kirjoittanut Anna Karismo, Maria Mäkinen 18.2.2019
Isännöitsijäntodistus on asuntokaupan tärkein dokumentti

Isännöitsijäntodistus kertoo taloyhtiön kunnosta ja tulevaisuuden suunnitelmista. Miten isännöintiyritys laatii isännöitsijäntodistuksen ja mihin asunnonostajan kannattaa kiinnittää huomiota?

Isännöitsijäntodistus kertoo taloyhtiön kunnosta ja tulevaisuuden suunnitelmista. Isännöitsijäntodistus on taloyhtiön tärkein dokumentti asuntokaupassa, ja sitä voi sanoa eräänlaiseksi asunnonostajan henkivakuutukseksi. Laadukas isännöitsijäntodistus on huolellisen työn tulos. 

Todistus kulkee kolmien käsien kautta

Isännöitsijäntodistus ei synny vain nappia painamalla. Isännöintiyritys laatii sen suurin piirtein tämän kaavan mukaan:

  • Kun pyyntö todistuksesta saapuu isännöintiyritykseen, sen asiakaspalvelu tarkastaa ensin tiedot osakkeenomistajista, päiväykset ja yhtiökokousrekisteröinnit.
  • Yrityksen kirjanpito käy läpi lainaosuuslaskelmien oikeellisuuden ja varmistaa vastikevalvonnasta huoneiston mahdollisesti maksamattomat vastikkeet.
  • Lopuksi isännöitsijä käy läpi korjauksiin ja huoneistokohtaisiin muutosilmoituksiin liittyvät asiat ja hyväksyy kokonaisuuden.

Isännöitsijä on vastuussa

Kun isännöitsijä laittaa nimensä todistukseen, hän vastaa sen tietojen paikkansapitävyydestä. Jos isännöitsijäntodistus on tehty huolimattomasti, isännöitsijältä voidaan vaatia korvauksia; jos esimerkiksi huoneiston lainaosuus on merkitty liian pieneksi, uusi omistaja voi periä vahingonkorvausta todistuksen laatijalta.

Isännöitsijäntodistuksessa on usein liitteineen kymmeniä sivuja asiakirjoja. Yleensä todistuksen saa muutamassa päivässä. Todistuksessa mainitaan sekä yhtiön päättämät että hallituksen ehdottamat korjaustarpeet, jotka “ovat vaikutukseltaan olennaisia”. Todistuksesta voi tarkistaa myös ne muutostyöt, jotka osakkeenomistajan on pitänyt ilmoittaa kirjallisesti taloyhtiölle.

Ostaja, lue isännöitsijäntodistus huolella

Korjaushistoriasta näkyy, onko korjauksia tehty säännöllisesti, onko kiinteistön ylläpito jossain vaiheessa tyssännyt tai onko remontit toteutettu järkevinä kokonaisuuksina vai pienissä osissa – eli menty yli siitä, missä aita on matalin.

Kattavassa todistuksessa kerrotaan myös taloyhtiön tulevaisuudesta: mahdollisesti suunnitellusta kuntoarviosta tai remonteista. Hyvin hoidetussa taloyhtiössä on selvä korjaussuunnitelma.

Asunnonostajan kannattaa tarkistaa isännöitsijäntodistuksesta vähintään lainatiedot, mahdolliset maksamattomat vastikkeet ja tehdyt korjaukset. Jos 20–30-vuotiaan taloyhtiön todistuksesta puuttuvat kokonaan tiedot korjauksista, hälytyskellojen pitäisi soida.

Kirjoittaja: Anna Karismo

Anna Karismo työskenteli Kotitalo-lehden päätoimittajana vuoden 2016 alkuun asti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Anna Karismo →

Maria Mäkinen

Kirjoittaja: Maria Mäkinen

Maria Mäkinen toimi Isännöintiliiton media- ja vaikuttamisviestintäpäällikkönä vuoden 2021 loppuun saakka.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Maria Mäkinen →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Asuntokauppa