Isännöinti vai huoltoyhtiö? Katso listaus, niin tiedät keneen ottaa yhteyttä

26.9.2024
Kuva: iStock

Suurin osa isännöinnille kuuluvista asioista hoituu isännöintiyrityksen asiakaspalvelun kautta.

Sekä isännöinti että huoltoyhtiö tarjoavat palvelujaan taloyhtiölle, mutta niillä on eri tehtävät. Huoltoyhtiö vastaa taloyhtiön kiinteistön teknisestä kunnossapidosta ja vikojen korjaamisesta. Isännöitsijän vastuulla on taloyhtiön hallinnolliset, taloudelliset ja juridiset asiat.

Huoltoyhtiö esimerkiksi leikkaa nurmikon, hiekoittaa pihan ja vastaa pienistä korjaustöistä sekä yllättävistä vikatilanteista. Huoltoyhtiöön ollaan yhteydessä, kun tulee vesivahinko, taloyhtiön pesutuvan pyykinpesukone ei toimi, asunnon avain on hävinnyt tai unohtunut ottaa mukaan, tai kun porraskäytävään ja postiluukkuun pitää päivittää nimi.

Jos taloyhtiöllä ei ole huoltoa tai isännöitsijää, hallituksen kannattaa sopia, miten edellä mainitut asiat yhtiössä hoidetaan.

Suurin osa isännöinnille kuuluvista asioista hoituu isännöintiyrityksen asiakaspalvelun kautta. Asukas voi olla isännöitsijään yhteydessä esimerkiksi ilkivallasta tai jatkuvasti metelöivästä naapurista, joka ei välitä muiden toiveista tai silloin, jos huoltoyhtiölle tehty vikailmoitus ei johda asian korjaantumiseen.

Huoltoyhtiössä on usein päivystys ympäri vuorokauden. Isännöinnissä työskennellään pääsääntöisesti toimistoaikoina.

Jos taloyhtiöllä ei ole huoltoa tai isännöitsijää, hallituksen kannattaa sopia, miten edellä mainitut asiat yhtiössä hoidetaan.

Isännöinnille kuuluvat asiat:

  • Taloyhtiön talous, hallinto ja juridiikka
  • Ilkivalta ja naapurin jatkuva metelöinti

Huoltoyhtiölle kuuluvat asiat:

  • Taloyhtiön huoltotoimet, kuten nurmikonleikkuu ja pihan hiekoittaminen
  • Pienet korjaustyöt, kuten pesutuvan pyykkikoneen rikkoutuminen, vuotava hana tai tukkeutunut viemäri
  • Yllättävät vikatilanteet
  • Porraskäytävän nimitaulun päivittäminen
  • Oven avaaminen unohtuneen avaimen vuoksi