Sähköinen ilmoitustaulu tehostaa tiedonkulkua

Kirjoittanut Tiina Komi 7.2.2019
Perinteisen ilmoitustaulun voi korvata sähköisellä taululla. Paperitiedotteiden sijaan digitaulua voi päivittää kätevästi kauempaakin. Kuva: Kaisa Leiwo

Tamperelaisen taloyhtiön porraskäytävässä on suuri näyttöruutu, jolla isännöinti, puheenjohtaja ja asukkaat voivat tiedottaa ajankohtaisista asioista. Näyttö korvaa suurelta osin perinteisen ilmoitustaulun.

Asunto Oy Valtaraitin asukkaat saavat näytöltä ajankohtaista tietoa taloyhtiönsä asioista. Sieltä löytyvät myös lähipysäkkien bussiaikataulut ja tuoreimmat uutiset.

Tampereen Hervannassa sijaitsevassa taloyhtiössä on 72 asuntoa ja liikesiipi. Talossa on vain yksi porraskäytävä.

Ajatus digitaalisesta porraskäytävänäytöstä syntyi keskusteluissa isännöitsijän kanssa. Hallituksen puheenjohtaja Ville Kulmala työskentelee informaatiotekniikkaan erikoistuneessa yrityksessä, joka oli halukas kokeilemaan käytävänäyttöä yhdessä taloyhtiössä.

Kustannukset jaettiin isännöintiyrityksen, taloyhtiön ja palvelun tarjoajan kesken. Lokakuussa asennettu näyttö maksoi noin 1 300 euroa. Taloyhtiössä on kiinteä laajakaista, joten nettiyhteydestä ei tullut lisäkuluja. Palvelun tarjoava yritys ei veloita laitteen ylläpidosta.

Käytävänäyttöä varten taloyhtiö tarvitsee vandaalisuojatun näytön, sähköt ja nettiyhteyden.

– Mitä useampi näyttö taloyhtiöön tilataan, sitä edullisemmaksi hinta näyttöä kohden tippuu, Kulmala kertoo.

Käytävänäyttöä varten taloyhtiö tarvitsee vandaalisuojatun näytön, sähköt ja nettiyhteyden.

Isännöitsijä Ilkka Saarinen Isännöinti Ilkka Saarinen Oy:stä kertoo, etteivät muut hänen asiakastaloyhtiönsä ole vielä syttyneet ajatukselle käytävänäytöstä, vaikka sitä mahdollisuutta on heille väläytetty.

Uutisia hissiä odotellessa

Infonäyttö sijaitsee sopivasti hissien edessä, joten sitä on helppo silmäillä alatasanteella. Talossa on 14 kerrosta, joten hissejä joutuu joskus odottelemaan.

Tiedotteet vievät noin kaksi kolmasosaa kuva-alasta. Kaikki tieto ei mahdu kerrallaan ruudulle, vaan useampi sivu vuorottelee ruudulla.

Tiedon päivittäjä voi varmistaa viestin perille menon ajastamalla uudet ja tärkeät tiedotteet siten, että ne näkyvät ruudulla normaalia kauemmin, tai sisällyttää saman tiedon joka sivulle. Esimerkiksi asukasluettelo on jatkuvasti näkyvillä.

Asukkaat voivat lähettää omia tiedotteitaan näyttöön esimerkiksi tulossa olevista juhlista tekstiviestillä.

Isännöintiyrityksen viestintäharjoittelija ja hallituksen puheenjohtaja päivittävät sivuille ajankohtaisia asioita nettiyhteyden päästä. Asukkaat voivat lähettää omia tiedotteitaan näyttöön esimerkiksi tulossa olevista juhlista tekstiviestillä. Asukkaiden viestit varmentuvat lähettäjän puhelinnumeron ja asunnon numeron avulla.

Urakoitsijoiden käyttöön

Näytöltä asukas saa ensimmäisenä tiedon talkoista ja yhtiökokouksista. Sieltä löytyy myös uuden asukkaan tietopaketti. Huoltomiehen yhteystiedot näkyvät ulos asti.

Näytöllä muistutetaan tarvittaessa järjestyssäännöistä, esimerkiksi sunnuntain porauskiellosta tai lajitteluohjeista. Tiedot ajastetaan. Esimerkiksi, kun vesikatkos tai asukkaan tuparit ovat ohi, ilmoitus poistuu itsestään.

Ville Kulmala toivoo, että jatkossa huoltoyhtiö ja urakoitsijat innostuvat päivittämään itse tiedotteitaan käytävänäytölle. Nyt tieto kulkee isännöinnin kautta.

Ilkka Saarisen mukaan tieto tulee isännöintiyritykseenkin sähköisenä, joten se on helppoa siirtää näytölle.

– Tällaista tietoa ovat esimerkiksi vesikatkokset tai lämpökatkokset, Saarinen kertoo.

Tiina Komi

Kirjoittaja: Tiina Komi

Ajattelen, että taloyhtiö on osakkaidensa ja asukkaidensa summa. Taloyhtiö kehittäminen on yhteistyötä. Siksi ei ole yhdentekevää, miten suunnitelmia ja päätöksiä tehdään. Haluan nostaa jutuissani esiin asioita, jotka parantavat vuorovaikutusta ja helpottavat taloyhtiön hoitoa.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Tiina Komi →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Viestintä