Kymmenen vuoden päästä neljäsosa suomalaisista on yli 65-vuotiaita, kertoo ympäristöministeriön ennuste. Seuraavien kahden vuosikymmenen aikana yli 85-vuotiaiden määrä tulee kaksinkertaistumaan. Näkymä haastaa taloyhtiöitä varsinkin siksi, että vasta 23 prosenttia asunnoista on esteettömiä.
Se on kuitenkin hyvä alku. Hanketyöntekijä Maura Tiuraniemi Kiinteistöliitto Varsinais-Suomesta vetää Kiinteistöliiton jäsenyhdistysten ja ympäristöministeriön rahoittamaa Ikä- ja muistiystävällinen taloyhtiö
-hanketta. Se jakaa taloyhtiöille ja asukkaille tietoa ikääntymisen vaikutuksista asumiseen.
– Turvallisuus taloyhtiössä on muutakin kuin esteettömyyttä, teknistä paloturvallisuutta, liukkauden torjuntaa, leveitä oviaukkoja, ramppeja ja kaiteita. Turvallisessa taloyhtiössä on myös yhteisiä tiloja, yhteistä toimintaa ja toisista välittämistä, Tiuraniemi sanoo.
Turvallisuus taloyhtiössä on muutakin kuin esteettömyyttä, teknistä paloturvallisuutta, liukkauden torjuntaa, leveitä oviaukkoja, ramppeja ja kaiteita.
Hankkeessa on kartoitettu keväällä taloyhtiöiden tilannetta ja tarpeita ikä- ja muistiystävällisestä asumisesta.
3 000 vastauksen mukaan ikääntyminen ei tule yksin: 56 prosentilla taloyhtiöistä on ollut haasteita asukkaiden toimintakyvyn heikkenemisen takia. Yli 15 prosenttia vastanneista kertoi, että ongelmia ovat aiheuttaneet toistuvat avainten unohtamiset sisälle asuntoon.
Lähes yhtä moni vastaajista kertoi asukkaan kaatuneen siten, että hän ei ole päässyt omin avuin ylös. Sadat vastaajat kertoivat myös siitä, että asukas ei osaa käyttää lämmityksen tai ilmanvaihdon säätimiä, tai että asuntoon on kertynyt liikaa tavaraa, tai asunto on ollut muuten huonosti hoidettu.
Tutut naapurit tuovat turvaa
Valtioneuvoston vuonna 2016 tilaaman Kansalaisturvallisuuden tila -tutkimuksen mukaan ikääntyneille aiheutti eniten turvattomuutta yksinäisyys, jonka mainitsi jopa 75 prosenttia tutkimukseen vastanneista ikääntyneistä. Seuraavaksi eniten turvattomuutta aiheuttivat muistisairaudet, ulkopuolisen avun riittämättömyys, fyysiset sairaudet ja tapaturmat.
Turkulaiset seniorit Marianne Nyman, Leena Koski ja Reima Ukura tunnistavat tilanteen hyvin. He innostuivat pohtimaan asiaa Turussa Setlementtiyhdistyksen Auralan naapurustokahvilla. He kaikki asuvat kerrostalossa: Nyman ja Koski omistusasunnossa ja Ukura Saton vuokratalossa.
– Nyt olen tuntenut oloni turvalliseksi, mutta toisin oli vielä hetki sitten, Nyman aloittaa.
Hän kertoo, että noin puolet hänen viisikerroksisen kerrostalonsa asukkaista on vuokralaisia, jotka tulevat ja menevät. Isännöinti ei kuitenkaan muuttanut ovien nimiä, jos muuttoilmoitus jostain syystä puuttui. Asunnoissa asui aivan muita kuin ovessa luki.
– Se tarkoittaa, että siellä voi asua kuka vaan, emmekä tiedä siitä mitään. Minun mielestäni pitää tietää, kuka naapurissa asuu. Siitä tulee turvallinen olo. Nyt nimet ovat ajan tasalla, Nyman kertoo.
Minun mielestäni pitää tietää, kuka naapurissa asuu.
Siitä tulee turvallinen olo.
– Kyllä se on se, että kun on ikää ja yksinäinen, niin jos siellä asunnossa kaatuu. Omaisia ei asu lähiseuduilla. Sanoin hyvälle ystävälleni, että kyllä sen sitten hajusta huomaa, hän vitsailee.
Tämä sisältö näkyy vain tilaajille
Tilaamalla Kotitalo-lehden saat lukuoikeuden kaikkeen sisältöön kotitalolehti.fi:ssä.
Tutustu 2 viikkoa maksutta
Oletko jo tilaaja?
Tuleeko taloyhtiöllesi Kotitalo-lehti?