Huonokuntoinen taloyhtiö sai uuden elämän – piti vain uskaltaa

Kirjoittanut Matti Tuovinen 4.9.2020
Vaasan ratas oli huonokuntoinen taloyhtiö, kun Rinteet muuttivat siihen, mutta nyt taloa korjataan. Kuva: Mikko Lehtimäki

Miten huonokuntoinen taloyhtiö voi nousta jaloilleen? Vaasalaisessa taloyhtiöissä tarvittiin ensin kimmoke ja uskallusta. Sen jälkeen isännöinti ja hallitus alkoivat saada asioita kohdalleen pikku hiljaa kovalla työllä ja tahdolla. Tilaajille

Armas Rinne puolisoineen osti puutalo-osakkeen läheltä Vaasan toria vuonna 2009. Hyvällä paikalla sijainnut, vuonna 1927 valmistunut rakennus oli maineikkaan lääninarkkitehti Alfred Wilhelm Stenforsin piirtämä. Muuton jälkeen alkoi kuitenkin selvitä, kuinka huonokuntoinen taloyhtiö onkaan.

Rinne muistaa hyvin hetken, jolloin hän tajusi, että asiat ovat pahasti pielessä: kellarin portaissa oli alkanut tuntua tunkkainen haju, ja hän meni naapurinsa kanssa kellariin.

– Totesimme, ettei sen ilmanvaihdosta ollut huolehdittu 30–40 vuoteen, Rinne kertoo.

Kaksikko mittasi ilmankosteuden. Se oli sata prosenttia. Lämpötila oli tuona päivänä +24 astetta. Olosuhteet homeen ja sieni-itiöiden kasvulle olivat erinomaiset.

Pikku hiljaa todellisuus alkoi muutenkin näyttää karvansa. Naapuri kertoi talon alkuperäisen peltikaton vuotavan useista kohdista. Vesivahinkoja oli jo ollut ja korvattu – vaan ei korjattu.

Sateella naapuri kiikutti ämpäreitä ja pesuvateja vintille vuotokohtien alle ja tyhjenteli niitä pitkin kesää. Puurakenteiset kellarikopit olivat alaosistaan jo lahot. Kävi myös ilmi, että pieni puro liritti sateella halki maapohjaisen kellarin lattian.

– Siitä se lähti, Rinne kertoo.

Pienen harkinnan jälkeen hänen oma päätöksensä oli selvä: kotia ei myydä, vaan asiat laitetaan kuntoon.

Tämä sisältö näkyy vain tilaajille

Tilaamalla Kotitalo-lehden saat lukuoikeuden kaikkeen sisältöön kotitalolehti.fi:ssä.

Tee digitilaus

Tutustu 2 viikkoa maksutta


Matti Tuovinen

Kirjoittaja: Matti Tuovinen

Asuminen, taloyhtiöasiat, remontointi ja rakentaminen ovat olleet juttujeni keskiössä jo yli 20 vuoden ajan. Uutta tutkimustietoa ja uusia haasteita tulee tuon tuosta, ja hyötytiedon jakaminen on palkitsevaa. Parhainta palautetta on kuulla, että jutustani oli hyötyä.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Matti Tuovinen →

Artikkeli ilmestynyt Kotitalo-lehden numerossa 5/2020

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Asuntokauppa Korjaushanke Kunnossapito Taloyhtiön johtaminen