Jopa 62 prosenttia kerrostaloasukkaista pitää kotinsa sisäilmaa ongelmallisena, käy ilmi Kotitalo-lehden teettämästä kyselytutkimuksesta.
– Määrä on yllättävän suuri. Sisäilma-asioihin pitää ilman muuta kiinnittää taloyhtiöissä enemmän huomiota, sanoo Isännöintiliiton kehityspäällikkö Heikki Kauranen.
Hajut kiusaavat iltaisin
Useimmin toistuvat sisäilmaongelmat ovat kerrostaloissa hajut rappukäytävässä ja keittiön puutteellinen ilmanvaihto. Myös viemärin haju ja ikkunoiden huurtuminen kiusaavat juuri kerrostaloissa.
Rivi-, pari- ja omakotitaloissa elämää hankaloittavat yleisimmin keittiön huono ilmanvaihto ja ilman tunkkaisuus.
Rivi-, pari- ja omakotitaloissa elämää hankaloittavat yleisimmin keittiön huono ilmanvaihto ja ilman tunkkaisuus.
Kerrostaloasujat arvioivat omakoti- ja rivitaloasujia useammin, että ilmanvaihdossa esiintyy jatkuvasti ongelmia. Kiusat ilmenevät yleensä iltaisin, kun rivi- ja erillistaloissa sisäilmaa pidetään heikoimpana päivällä tai aamulla.
13 prosenttia kerrostaloasukkaista arvioi, että sisäilmaongelmista on “merkittävää haittaa” tai ne ovat aiheuttaneet terveysongelmia. Haitallisimpina sisäilmaongelmat koetaan 1990-luvun asunnoissa. Uudemmissa, koneellisella ilmantulolla ja -poistolla varustetuissa taloissa asuvista 62 % on tyytyväisiä sisäilman laatuun.
Kyselytutkimuksen mukaan moni suomalainen ei ole perillä kotinsa ilmanvaihdon perusasioista. Kolmannes vastaajista ei osannut esimerkiksi kertoa, onko heidän asunnossaan painovoimainen vai koneellinen ilmanvaihto. Erityisen huonosti ilmanvaihtotapa tunnettiin kerrostaloissa.
Hallituksen tulee opastaa tuulettamaan ja käyttämään ilmanvaihtolaitteita
Heikki Kaurasen mukaan taloyhtiöiden hallitusten pitääkin opastaa asukkaita ilmanvaihtolaitteiden oikeaan käyttöön. Niiden on myös huolehdittava ilmanvaihtojärjestelmän huolto-ohjelman teettämisestä ja säännöllisistä tarkastuksista.
Kyselytutkimuksen teki Tietoykkönen Isännöintiliiton Kotitalo-lehdelle ja ikkunavalmistaja Tiiville tammi-helmikuun vaihteessa. Tutkimukseen haastateltiin yli 1 500 täysi-ikäistä suomalaista. Otos on kiintiöity edustamaan suomalaisia kotitalouksia.
Asukkaiden kommentteja tutkimuksessa:
“Asunnossa on jatkuvasti naapureilta kantautuvia hajuja ja ruuanlaitto on epäkäytännöllistä, koska oikeata liesituuletinta ei ole (ainoastaan ns. makeshift liesituuletin jonka takana on tavallinen ruuvattava ilmastointihormi). Ilmanvaihto on äänekästä, ja toiminnassa vain tiettyinä aikoina vuorokaudesta. Lämmitys ei pysy sääolojen vaihtelujen mukana, ja asunnossa on vetoisuutta.”
“Ei aina oikein näe ulos.”
“Eipä viittis haistella toisten tupakointia ja mitä ruokaa naapuri/-t laittaa.”
“En ole tullut ajatelleeksi näitä haittoina, vaan normaalitilana. Hyvä tietää, että näistä voisi ilmoittaa huoltoyhtiöön.”
“Hajut ovat vain rappukäytävässä, ei haittaa kun siellä tulee vietettyä aikaa niin vähän.”
Asukkaiden ratkaisuehdotuksia:
“Ainakin ilmastointijärjestelmä tulisi säätää uudelleen.” (Suuri osa vastaajista toivoi parempaa ja tehokkaampaa ilmanvaihtojärjestelmää.)
“Täydellinen ikkunaremontti. Lisäksi pesuhuoneen/wc:n ilmamäärät pitäisi säätää.”
“Ehdoton tupakointikielto.”
“Hajut kulkeutuvat käytävästä asuntoihin. Käytävien ilmanvaihto painovoimainen, muutos tähän.”
“Talo nurin ja uusi tilalle.”